Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ελλάδα

Ανακοίνωση της ΔΟΕ σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα των εκπαιδευτικών

Ανακοίνωση της ΔΟΕ σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα των εκπαιδευτικών


Ανακοίνωση με αφορμή τα πρόσφατα ατυχήματα εκπαιδευτικών  στο χώρο εργασίας τους και το απαράδεκτο καθεστώς διαφοροποίησης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών/τριών που αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας, εξέδωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).

Η ΔΟΕ επισημαίνει την ανάγκη θεσμοθέτησης της εξίσωσης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μονίμων εκπαιδευτικών. Καμία περικοπή σε μισθό και προϋπηρεσία για τους/τις συναδέλφους που υπέστησαν εργατικό ατύχημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΟΕ

Είναι όλο και συχνότερο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, το φαινόμενο της εκδήλωσης σειράς ατυχημάτων εκπαιδευτικών  στο χώρο εργασίας τους.  Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο το θέμα των όρων και των συνθηκών εργασίας, της ασφάλειας στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, της καταλληλότητας των χώρων, του ελέγχου και της πιστοποίησης ασφάλειας από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία τα οποία σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, στεγάζονται σε ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους (ισόγεια πολυκατοικιών, παλαιά κτήρια, προκάτ ελαφρού τύπου με βιολογικές τουαλέτες κλπ., κακοτεχνίες στο προαύλιο και στους υπόλοιπους χώρους…) η κατάσταση αγγίζει τα όρια του τραγικού.

Αποκαλύπτεται, επίσης, το απαράδεκτο καθεστώς διαφοροποίησης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών/τριών που αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας, το οποίο το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αναδεικνύει πάντα ως βασικό πρόβλημα, διεκδικώντας την εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και για το οποίο έχει καταθέσει από το 2019 αναφορά – καταγγελία στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, ως προς την άδεια που μπορούν να έχουν μετά από ένα τέτοιο ατύχημα (αλλά και για τις αναρρωτικές άδειες γενικότερα), δικαιούνται μόλις 15 ημέρες αναρρωτική άδεια, στερούνται της προϋπηρεσίας τους αλλά και του μισθού τους μετά την πάροδο του 15νθημέρου.

Όμως η πραγματικότητα είναι, συχνά, πολύ διαφορετική. Έτσι, για παράδειγμα, συνάδελφος αναπληρώτρια η οποία εγχειρίστηκε, έπειτα από ατύχημα στο σχολείο,θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι της επί ένα τρίμηνο κάτι το οποίο η ισχύουσα νομοθεσία το καθιστά αδύνατο δίχως την ύπαρξη οδυνηρών εργασιακών επιπτώσεων. 

Όλα τα παραπάνω ζητήματα τίθενται από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία και στο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το οποίο έχει κατατεθεί στα αρμόδια Υπουργεία και φορείς.

Οι δηλώσεις της τέως Υφυπουργού Παιδείας, κας Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία αναρωτήθηκε αν γνώριζαν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ότι στην περίπτωσή τους η αναρρωτική άδεια με πλήρεις αποδοχές είναι δεκαπέντε μέρες, είναι αποκαλυπτική του κυνισμού και της αδιαφορίας της ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. που αντιμετωπίζει τους αναπληρωτές και τις αναπληρώτριες συναδέλφους ως φθηνό, ευέλικτο και αναλώσιμο προσωπικό.

Διεκδικούμε άμεσα:

Θεσμοθέτηση της εξίσωσης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μονίμων εκπαιδευτικών. Καμία περικοπή σε μισθό και προϋπηρεσία για τους/τις συναδέλφους που υπέστησαν εργατικό ατύχημα.

Αναγνώριση των εργατικών ατυχημάτων στο δημόσιο. Άμεσο έλεγχο και επισκευή των κακοτεχνιών σε όλα τα σχολεία.

Έλεγχο στατικό, ηλεκτρολογικό κλπ. και πιστοποίηση ασφάλειας, σε όλα τα σχολικά κτήρια.

Σχολικά κτήρια ασφαλή και λειτουργικά που να αξίζουν στα παιδιά μας και τις ανάγκες τους.

Τέλος, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επιφυλάσσεται για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης ένδικων μέσων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων/ισσών που έχουν υποστεί ατύχημα στον χώρο εργασίας τους.

Διαβάστε επίσης – Κρατική αναλγησία για το εργατικό ατύχημα αναπληρώτριας εκπαιδευτικού

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.πηγή άρθρου

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Ροή ειδήσεων

Να διατηρήσουν σε όλη τη διάρκεια της πενταετούς θητείας τους την ετοιμότητα και τα αντανακλαστικά τους. Να αντιδρούν όταν εξελίσσεται δίπλα τους εκστρατεία δυσφήμισης,...

Lifestyle

WTF Δεν άρεσαν στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο οι απόψεις της Μαίρης Συνατσάκη για τα φύλα και την πατριαρχία και αποφάσισε να απαντήσει. Μόνος του. Από...

Οικονομία

Τέσσερις βασικούς κινδύνους για τις αγορές από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή αναλύει η Scope Ratings σε νέο της report. Πρώτον, τα επιτόκια από...

Κόσμος

Καθώς το Ισραήλ εξετάζει με ποιο τρόπο θα απαντήσει στον καταιγισμό πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, ένα από τα καίρια ερωτήματα είναι...