Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Βρετανία: Κόβει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους για να εκτοξεύσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ

Βρετανία: Κόβει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους για να εκτοξεύσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ


Μεγάλη αύξηση μέσα στην επόμενη εξαετία δηλώνει πως θα κάνει η Βρετανία στις αμυντικές της δαπάνες, για να τις φθάσει σε ύψος ίσο με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή αρκετά πάνω από το στόχο 2% του ΝΑΤΟ.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ από την Πολωνία, όπου επισκέπτεται, αναφέροντας ότι αναδύεται ένας “άξονας αυταρχικών κρατών, όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα, που όλο και περισσότερο συνεργάζονται για να υπονομεύσουν τις δημοκρατίες και να επανασχεδιάσουν την παγκόσμια τάξη”.

Η Βρετανία έτσι θέτει ως στόχο από τα 64,6 δις λίρες που είναι φέτος (2,3% του ΑΕΠ), να πάει στα 67,5 δις το 2025, στα 71 δις το 2026, και μετά με νέα άνοδο πιο ταχεία, να φθάσει τα 87,1 δις το χρόνο το 2030.  Δηλαδή κάπου 75 δις συνολικά εξτρά, σε βάθος εξαετίας!

Η χρηματοδότηση τώρα αυτών των δαπανών, προτείνεται να γίνει μέσω εξορθολογισμού του προυπολογισμού και κυρίως μέσω μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων έως το 2029, όπου θα είναι κάπου 70.000 λιγότεροι από ότι φέτος. Αυτό μόνο θα προσφέρει περίπου τα 2/3 της αύξησης, ενώ το υπόλοιπο θα είναι μεταφορά κονδυλίων που προβλέπονταν για έρευνα και ανάπτυξη.

H βρετανική πρόβλεψη για σταδιακή αύξηση των αμυντικών δαπανών έως το 2030, ως ποσοστό του ΑΕΠ

Βέβαια τέτοιες δαπάνες υποθέτουν πως η Βρετανία θα είναι σε αναπτυξιακή τροχιά γενικότερα και θα παράγει πλούτο, κάτι που πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη, καθώς οι οικονομικές προβλέψεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες…

Ακόμη ο Σουνάκ είναι σε κάθετη πτώση δημοφιλίας, ενώ στη χώρα θα γίνουν εκλογές στις αρχές του 2025 (ή και νωρίτερα), οπότε όλα τα παραπάνω πρέπει να επανεξεταστούν εφόσον υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης. Συν βέβαια τις κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένονται, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις διαρκείς αυξήσεις τιμών, την έλλειψη κατοικιών, την μείωση πραγματικών μισθών και εισοδημάτων, την υποβάθμιση του NHS, δηλαδή του εθνικού συστήματος υγείας και πολλά ακόμη (που θυμίζουν και την ελληνική περίπτωση).

This image shows a Royal Air Force Typhoon from RAF Lossiemouth, on Exercise Red Flag.
RAF Typhoons from II (AC) Squadron RAF Lossiemouth are currently at Nellis Air Force Base in Las Vegas, Nevada.

Πάντως οι αυξημένες δαπάνες δηλώνεται πως θα πάνε ανάμεσα σε άλλα, για ενίσχυση της αεράμυνας, για πολυηχητικά όπλα, για όπλα laser, για όγκο πυρομαχικών πυροβολικού κ.ο.κ. Μεγάλη επένδυση θα γίνει στην παραγωγική αμυντική υποδομή, στην αύξηση της σχετικής έρευνας και ανάπτυξης η οποία θα απορροφά το 5% του ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού, όπως και στην συνεχίζομενη στήριξη της Ουκρανίας, για την οποία, πάλι σήμερα, ο Σούνακ ανακοίνωσε μεγάλη ενίσχυση με χιλιάδες πυραύλους, τεθωρακισμένα και πιστώσεις.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την αύξηση των αμυντικών δαπανών της Βρετανίας ως “σημείο καμπής για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια και ορόσημο για τη βρετανική άμυνα, και μια επένδυση που γίνεται μια φορά σε κάθε γενιά, για τη βρετανική ασφάλεια και ευημερία”.

Βρετανικό “τεράστιο πακέτο” για την Ουκρανία με 1.600 πυραύλους, 400 οχήματα και χρηματική ενίσχυση

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Ροή ειδήσεων

Θρήνος για την κομμώτρια που πέθανε στην Πάτρα: Ζαλιζόταν και λιποθύμησε στα χέρια της κόρης της μετά την επέμβαση – Newsbeast play Συγκλονίζουν οι...

Music

Support my work on Patreon (High Quality Downloads MP3/WAV) https://www.patreon.com/mercurialkenny Connect with … source

Music

Helena Paparizou – My number one Sertab Erener – Everyway that I can Charlotte Perrelli – Take me to your heaven From Malmö …...

Music

Subscribe: www.youtube.com/@PanikRecordsTube Buy/Stream here: Spotify: https://spoti.fi/49V3dsf iTunes/Apple Music: … source