Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ροή ειδήσεων

Γιατί η Γαλλία κατέστρεψε 27 εκατομμύρια ευρώ

Γιατί η Γαλλία κατέστρεψε 27 εκατομμύρια ευρώ


Τον Νοέμβριο του 2023, το νομισματοκοπείο της Γαλλίας (Monnaie de Paris), έκοψε κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών του ευρώ με ένα νέο σχέδιο. Όμως, αργότερα ανακάλυψε πως ο τρόπος που εμφανίζονταν τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ δεν πληρούσε τις αυστηρές προϋποθέσεις της Κομισιόν.

Το αποτέλεσμα ήταν η γαλλική κυβέρνηση να καταστρέψει 27 εκατομμύρια ευρώ σε κέρματα και να χρειαστεί να επαναλάβει τη διαδικασία σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει ότι οι χώρες μπορούν να αλλάζουν τον σχεδιασμό των εθνικών κερμάτων του ευρώ κάθε 15 χρόνια. Όμως, για να γίνει αυτό χρειάζονται το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και των κυβερνήσεων των άλλων χωρών της ευρωζώνης που έχουν περιθώριο επτά ημερών αν θέλουν να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις του.

Το διορθωμένο σχέδιο

Σύμφωνα με το Politico, η Γαλλία επικοινώνησε ανεπίσημα με την Επιτροπή τον Νοέμβριο, πριν υποβάλει επίσημο αίτημα για την έγκριση του σχεδίου αλλά το νομισματοκοπείο προχώρησε χωρίς να περιμένει την έγκριση της ΕΕ. Στη συνέχεια, έλαβε ανεπίσημη προειδοποίηση από την Επιτροπή στην οποία τονιζόταν ότι το νέο σχέδιο δεν ήταν σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε επίσημα το διορθωμένο σχέδιο στις 12 Δεκεμβρίου, το οποίο εγκρίθηκε από την ΕΕ στις 21 Δεκεμβρίου και η διαδικασία επαναλήφθηκε από την αρχή.

Τα νέα κέρματα επρόκειτο να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire στην περίφημη έδρα του νομισματοκοπείου στο Παρίσι. Όπως είναι φυσικό, αυτό δεν συνέβη τελικά.

Μυστικός σχεδιασμός

Τώρα, έχει ξεκινήσει ένα πινγκ πονγκ κατηγοριών που ανταλλάσσει το νομισματοκοπείο με την γαλλική κυβέρνηση.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας που μίλησε στο Politico τόνισε ότι το νομισματοκοπείο είναι μια ανεξάρτητη δημόσια επιχείρηση και όχι μέρος της γαλλικής διοίκησης. Αυτό σημαίνει ότι θα επωμιστεί εξ ολοκλήρου το κόστος της επανεκτύπωσης των νομισμάτων.

«Δεν θα υπάρξει κανένα κόστος για τον Γάλλο φορολογούμενο, καθώς η εταιρεία θα το απορροφήσει τα λειτουργικά της έξοδα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Άλλα ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του νομισματοκοπείου

Το θέμα ανέδειξε για πρώτη φορά η γαλλική La Lettre επικαλούμενη τον επικεφαλής του νομισματοκοπείου, Marc Schwartz, που ισχυρίστηκε ότι «το γαλλικό κράτος» ήταν υπεύθυνο για την… αστοχία.

Να σημειωθεί πως ο σχεδιασμός των νέων κερμάτων που πρότεινε η γαλλική κυβέρνηση και επικύρωσε η Επιτροπή είναι ακόμη μυστικός και θα αποκαλυφθεί πριν από την άνοιξη, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.πηγή άρθρου

You May Also Like

Οικονομία

Σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών συνεχίζουν να βλέπουν τη λεγόμενη «μπλε οθόνη του θανάτου» στους υπολογιστές τους. Για το πρόβλημα στο...

Αυτοκίνητο

Το Renault Zoe ήταν πριν μερικά χρόνια το πιο καλοπουλημένο ηλεκτρικό μοντέλο. Είχε ιδιαίτερα καλή αυτονομία που ταίριαζε με τον αστικό του χαρακτήρα, μοδάτη...

Ροή ειδήσεων

Η μεταγραφή έκπληξη του αρχηγού της εθνικής Ιταλίας K21, ο ρόλος του πρώην ερυθρόλευκου στόπερ και το πλάνο του Μεντιλίμπαρ για το κέντρο της...

Sport

Η Μάριμπορ δεν μπόρεσε να ανατρέψει τα δεδομένα και η Μπότεφ Πλόβντιβ τής απέσπασε την ισοπαλία (2-2) για να κλείσει ευρωπαϊκό «ραντεβού» με τον...