Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Γρηγορότερα από τα αεροπλάνα -Έρχονται τα τρένα-αστραπές που θα μηδενίσουν τις αποστάσεις

Γρηγορότερα από τα αεροπλάνα -Έρχονται τα τρένα-αστραπές που θα μηδενίσουν τις αποστάσεις


Τα άνω-κάτω στον τομέα των μεταφορών υπόσχεται να φέρουν τα επαναστατικά τρένα που θα διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέσα σε μόλις λίγα λεπτά.

Βαρκελώνη-Παρίσι σε μόλις 1 ώρα με τρένο. Μπορεί να μοιάζει ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πρόκειται για ένα όραμα πάνω στο οποίο ήδη εργάζονται δεκάδες μηχανικοί ανά τον κόσμο.

Πρωταγωνιστές του εν λόγω πρότζεκτ είναι κάποια τρένα-κάψουλες που θα κινούνται με ταχύτητες άνω των 1.000 χλμ./ώρα μέσα σε μεγάλους σωλήνες με χαμηλή πίεση αέρα, αξιοποιώντας την τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης (maglev).

τρένο hyperloop

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια ταχύτητα που είναι εφικτή -μεταξύ άλλων- σύμφωνα με τους ερευνητές του European Hyperloop Center, με έδρα την ολλανδική επαρχία Γκρόνινγκεν, οι οποίοι πρόσφατα εγκαινίασαν τη μεγαλύτερη δοκιμαστική πίστα για τέτοιου είδους τρένα στην Ευρώπη.

Η πίστα δοκιμών μήκους 420 μ. είναι κατασκευασμένη από 34 διασυνδεδεμένους προκατασμεύνους χαλύβδινους κυλίνδρους πλάτους 2,5 μ., ενώ τοποθετήθηκε δίπλα από το υφιστάμενο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της πόλης Veendam.

Μολονότι το μήκος της πίστας είναι μικρότερο εκείνης των 3,2 χλμ. που οραματίζονταν οι επικεφαλής του πρότζεκτ το 2020, εκτιμάται ότι η συγκεκριμένα εγκατάσταση θα επιτρέψει στους μηχανικούς να εξερευνήσουν κρίσιμες πτυχές της τεχνολογίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους επικεφαλής η πίστα δοκιμών θα συνδράμει καθοριστικά στο να αποδειχθεί ότι τα τρένα-αστραπές αποτελούν το νέο μεγάλο κεφάλαιο στον τομέα των υπεραστικών μετακινήσεων, ενώ εκτιμούν ότι μέχρι το 2050, στην Ευρώπη θα μπορούσε να υφίσταται ένα δίκτυο 10.000 χλμ. όπου θα κινούνται τα συγκεκριμένα μεταφορικά μέσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

πίστα δοκιμών

Το μεγάλο στοίχημα του Elon Musk

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα των Hyperloop τρένων ανήκει στον δαιμόνιο επιχειρηματία Elon Musk. Ο Mr Tesla είχε οραματιστεί τη σύνδεση του Σαν Φρανσίσκο με το Λος Άντζελες, με τρένα που θα χρησιμοποιούν τη μαγνητική αιώρηση, κινούμενα σε σωλήνες με σχεδόν καθόλου αέρα. Ελλείψη τριβής και αντίστασης από τον αέρα, τα τρένα θα μπορούσαν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τις ταχύτητες των αεροπλάνων. 

hyperloop t-flight

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Elon, ωστόσο, εγκατέλειψε το πρότζεκτ, παραδίδοντας τη σκυτάλη σε κάποιες άλλες εταιρείες που δείχνουν αποφασισμένες να μην τα παρατήσουν τόσο εύκολα, παραδίδοντας σε λίγα χρόνια στο επιβατικό κοινό τρένα που θα αλλάξουν όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Διευκρινίζεται ότι δεν είναι μόνο η Ευρώπη που πιστεύει στα Hyperloop τρένα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι προ ολίγων εβδομάδων η China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) κατάφερε να πιάσει ταχύτητα 623 χλμ./ώρα, υπερβαίνοντας ην υψηλότερη καταγεγραμμένη ταχύτητα maglev των 603 km/h που είχε οριστεί από το ιαπωνικό τρένο της σειράς L0.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Ροή ειδήσεων

Θρήνος για την κομμώτρια που πέθανε στην Πάτρα: Ζαλιζόταν και λιποθύμησε στα χέρια της κόρης της μετά την επέμβαση – Newsbeast play Συγκλονίζουν οι...

Music

Support my work on Patreon (High Quality Downloads MP3/WAV) https://www.patreon.com/mercurialkenny Connect with … source

Music

Helena Paparizou – My number one Sertab Erener – Everyway that I can Charlotte Perrelli – Take me to your heaven From Malmö …...

Οικονομία

Διπλές πρόσθετες αυξήσεις αναμένεται να έχουν 650.000 ασφαλισμένοι  που λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Αυτό θα γίνει λόγω του νέου τρόπου υπολογισµού...