Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Διπλωματικός πυρετός στην Τουρκία – Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Χανίγιε: “Το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα της καταπίεσης στους Παλαιστινίους”

Διπλωματικός πυρετός στην Τουρκία – Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Χανίγιε: “Το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα της καταπίεσης στους Παλαιστινίους”


Εκτός από τον Χανίγιε, στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι

Την ώρα που το Κατάρ ανακοινώνει ότι επανεξετάζει τη στάση του όσον αφορά τον διαμεσολαβητικό του ρόλο στον πόλεμο της Γάζας και τη Χαμάς, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγε, συναντήθηκε επί 2,5 ώρες στην Κωνσταντινούπολη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανιγιέ εξέφρασε την εκτίμηση πως το Ισραήλ θα πληρώσει μια μέρα το τίμημα της καταπίεσης που ασκεί στους Παλαιστινίους.

Σήμερα κατά τη συνάντηση τους, ο Πρόεδρος Ερντογάν συνοδευόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών Xακάν Φιντάν, τον Διευθυντή της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν , τον Διευθυντή Επικοινωνιών  της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και  τον επικεφαλής σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Προέδρου Πρέσβη Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς και τον επικεφαλής σύμβουλο του Προέδρου Σεφέρ Τουράν.

Οπως ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, και ιδιαίτερα τη Γάζα, για την οποία και αντικείμενο συζήτησης ήταν ειδικότερα το πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η επαρκής και αδιάλειπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και η δίκαιη και διαρκής ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην καταπίεση των Παλαιστινίων και ότι τονίζεται με κάθε ευκαιρία η ανάγκη τερματισμού της βαρβαρότητας και επείγουσας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει την ανθρωπιστική της βοήθεια προς την Παλαιστίνη για να ανακουφίσει σε κάποιο βαθμό τα δεινά, ότι μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί στην περιοχή περισσότεροι από 45 χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι μια σειρά κυρώσεων έχουν εφαρμοστεί κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στο εμπόριο.

Παράλληλα θα συνεχίσει να εξηγεί τις σφαγές στη Γάζα από κάθε άποψη και ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, το οποίο είναι το κλειδί για την περιφερειακή ειρήνη, και να φέρει μόνιμη ειρήνη στην περιοχή.

Συνόψισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους Παλαιστίνιους να ενεργούν ενωμένοι σε αυτή τη διαδικασία, ότι η ισχυρότερη απάντηση στο Ισραήλ και ο δρόμος προς τη νίκη είναι μέσω ενότητας και ακεραιότητας, και ότι η δίκαιη υπόθεση της Παλαιστίνης και τα γεγονότα πρέπει να ειπωθούν περισσότερο εναντίον του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Ερντογάν αξιολογώντας τις εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είπε ότι τα γεγονότα δεν πρέπει να κερδίσουν έδαφος για το Ισραήλ και ότι είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που θα επιστήσουν ξανά την προσοχή στη Γάζα, προκειμένου να αποτραπεί η διάλυση της ατμόσφαιρας στη Δύση που αμφισβητεί τις επιθέσεις του Ισραήλ.

Τέλος, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Χανίγιε για τα παιδιά και τα εγγόνια του που μαρτύρησαν στην ισραηλινή επίθεση.

Έντονη διπλωματική κινητικότητα στην Τουρκία για τη Μέση Ανατολή

Είχε προηγηθεί πριν από τρεις ημέρες η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Κατάρ, όπου συνατήθηκε με τον Χανίγε. Εάν το Κατάρ αποσυρθεί από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, η Τουρκία θα μπορούσε να επιδιώξει να ενισχύσει το προφίλ της διαμεσολάβησης με βάση τους δεσμούς της με τη Χαμάς.

Ήμέρα έντονης διπλωματική κινητικότητας ήταν η σημερινή με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Κινητικότητα η οποία δεν αποκλείεται να θέσει νέους όρους στο σκηνικό πολέμου στην περιοχή. Εκτός από τον Χανίγιε, στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

Η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν αναμονή μιας πιθανής στρατιωτικής επιχειρήσης του Ισραήλ στη Ράφα και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν από κοινου Αιγυπτος και Τουρκία στην αντιμετώπιση της ανρθωπιτικής κρίσης. Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν το αίτημα τους για άμεση κατάπαυση του πυρός και λύσης δύο κρατών στο Παλαιστινιακό.

Ο Φιντάν από την πλευρά του υποστήριξε ότι ο πόλεμος στη Γάζα ενεργοποίησε «τεκτονικά ρήγματα» σε παγκόσμια κλίμακα μεταξύ καταπιεσμένων και καταπιεστών στην αναμέτρηση για την ανατροπή του άδικου, όπως είπε, συστήματος παγκόσμιας ηγεμονίας.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Ροή ειδήσεων

Θρήνος για την κομμώτρια που πέθανε στην Πάτρα: Ζαλιζόταν και λιποθύμησε στα χέρια της κόρης της μετά την επέμβαση – Newsbeast play Συγκλονίζουν οι...

Music

Helena Paparizou – My number one Sertab Erener – Everyway that I can Charlotte Perrelli – Take me to your heaven From Malmö …...

Music

Support my work on Patreon (High Quality Downloads MP3/WAV) https://www.patreon.com/mercurialkenny Connect with … source

Movies

source