Connect with us

Hi, what are you looking for?

Αυτοκίνητο

Δοκιμή: UM Motorcycles XSpeed 125 RX

Δοκιμή: UM Motorcycles XSpeed 125 RX


Οδηγούμε το νέο scooter UM XSpeed 125 RX και επαναπροσδιορίζουμε την έννοια της λέξης πρακτικότητα στις αστικές μετακινήσεις.

Τα τελευταία χρόνια πέφτουμε συχνά πάνω στη φράση urban mobility ή ελληνιστί αστική μετακίνηση. Ουσιαστικά πρόκειται για τον ορισμό του σύγχρονου τρόπου μετακίνησης στις μεγαλουπόλεις η οποία περιλαμβάνει διάφορους τρόπους μεταφοράς με στόχο να διευκολυνθούν οι ροές ατόμων και αγαθών στον αστικό και περιαστικό ιστό.

Με αφορμή το γεγονός ότι είχα στα χέρια μου το νέο UM XSpeed 125 RX και έχοντας στο μυαλό μου ότι στην Ελλάδα συνηθίζουμε να παρεξηγούμε ή να αντιλαμβανόμαστε με διαφορετικό τρόπο καταστάσεις και έννοιες, αποφάσισα να κάνω ένα μίνι γκάλοπ για να δω αν όντως οι πολίτες ή έστω ένα μέρος των πολιτών έχει κατανοήσει την έννοια του urban mobility.

Η ερώτηση ήταν πολύ απλή καθώς ζητούσα από γνωστούς και άγνωστους να μου πουν την πρώτη λέξη που τους έρχεται στο μυαλό όταν αναφέρω την έκφραση urban mobility. Οι λέξεις και οι φράσεις που κυριάρχησαν ήταν εύκολη μετακίνηση, ηλεκτροκίνηση, γρήγορη μεταφορά, οικονομία, ποδήλατο, πατίνι, scooter, μετακίνηση στην πόλη, άνεση, ταχύτητα, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που ανάφεραν τις λέξεις ταλαιπωρία, χάσιμο χρόνου και περπάτημα!

Η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα του γκάλοπ είχε πολύ καλύτερο από ότι περίμενα καθώς οι πολίτες έχουν σε μεγάλο ποσοστό αντιληφθεί την έννοια urban mobility. Αν πάλι το ίδιο ερώτημα μου το έθετε κάποιος η απάντηση που θα του έδινα θα ήταν: ένα 125cc scooter σαν αυτό, δείχνοντας το UM XSpeed 125 RX.

Μοντέρνο, μικρό, πρακτικό

Το UM Motorcycles XSpeed 125 RX προστέθηκε πρόσφατα στην γκάμα των scooter της αμερικανικής μάρκας θέλοντας να δώσει μια πρακτική λύση στη λεγόμενη urban mobility. Εκείνο που ξεχωρίζει αμέσως μόλις κοιτάξεις το νεανικό scooter είναι το μικρό του μέγεθος που θυμίζει παπί. Ο ματ μαύρος χρωματισμός με τις χρυσές ζάντες δίνει μια σπορ απόχρωση στο scooter με το φινίρισμα να είναι σε καλό επίπεδο.

Στο εμπρός μέρος σίγουρα η μάσκα είναι εκείνη που κλέβει την παράσταση με τα «θυμωμένα» LED φώτα να συνοδεύονται από εκλεπτυσμένα DRL φρύδια και ενσωματωμένα φλας. Τα πλαϊνά φέρινγκ έχουν έντονες γωνίες καλύπτοντας παράλληλα πολύ καλά τα πόδια του αναβάτη, ενώ στο πίσω μέρος είναι εξίσου δυναμικό με ένα μίνιμαλ LED φωτιστικό σώμα και LED φλας ενσωματωμένα στη βάση πινακίδας.

Η θέση οδήγησης από την άλλη είναι άνετη και βάζει τον αναβάτη «πάνω» από το scooter προσφέροντας καλό έλεγχο και καλή ορατότητα. Το επίπεδο πάτωμα είναι εξαιρετικά χρήσιμο τόσο στην επιβίβαση όσο και στη μεταφορά αντικειμένων, ενώ υπάρχει και γάντζος στο εσωτερικό της ποδιάς για μεταφορά τσαντών.

Πλήρης είναι και ο εξοπλισμός του XSpeed 125 RX με επαρκή χώρος αποθήκευσης κάτω από τη σέλα για ένα jet κράνος, θήκη στο εσωτερικό της ποδιάς, USB θύρα φόρτισης, μαγνητική κλειδαριά ασφαλείας και διακόπτη δίπλα στην κλειδαριά για άνοιγμα της σέλας. Μπροστά στα μάτια του ο αναβάτης έχει μια ψηφιακή οθόνη LCD με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Οικονομικό διαμάντι

Ο κινητήρας του UM Motorcycles XSpeed 125 RX είναι μονοκύλινδρος, αερόψυκτος 124,6 κ.εκ. με απόδοση 8,84 ίππους στις 7.500 σ.α.λ. και 8,6 Nm ροπής στις 6.000 σ.α.λ. Ο ηλεκτρονικός ψεκασμός είναι ισορροπημένος και φροντίζει για τη γεμάτη λειτουργία στις μεσαίες και χαμηλές στροφές και την οικονομία στο καύσιμο. Η μετάδοση γίνεται μέσω αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων CVT έχοντας σωστή κλιμάκωση και αμεσότητα σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού.

Το XSpeed έχει ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε στις εκκινήσεις από στάση να έχει ομαλή απόκριση και στη συνέχεια να ανεβάζει χιλιόμετρα πιο δυναμικά. Το 0-20 χλμ./ώρα λοιπόν μπορεί να είναι νωχελικό, αλλά η συνέχεια είναι δυναμική μέχρι και τα 100 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας. Η κλιμάκωση του κιβωτίου είναι πολύ καλή, ενώ το μεγάλο όπλο του συνόλου παραμένει η κατανάλωση η οποία στη διάρκεια της δοκιμής έμεινε με άνεση κοντά στα 2,2 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Εμπνέει εμπιστοσύνη στο δρόμο

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του νέου XSpeed 125 RX είναι η οδηγική του συμπεριφορά. Το δυναμικό scooter διαθέτει ένα ατσάλινο πλαίσιο το οποίο προσφέρει μια ανάλαφρη αίσθηση που θα εκτιμήσει ο αναβάτης.

Οι αναρτήσεις αποτελούνται από ένα τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός και ένα μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ στα φρένα συναντάμε έναν δίσκο εμπρός και ταμπούρο πίσω που συνοδεύονται από σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS. Στην καλή συμπεριφορά του XSpeed 125 RX συμβάλουν οι τροχοί των 14 ιντσών εμπρός και πίσω, όπως και το χαμηλό βάρος.

Ένα από τα βασικά στοιχεία της συμβίωσης με το UM XSpeed 125 RX είναι η ευκολία που προσφέρει στην καθημερινότητα. Το μικρό του μέγεθος και το χαμηλό βάρος το μετατρέπουν στο απόλυτο όχημα αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού καθώς δε σταματάει πουθενά και για κανένα λόγο. Παράλληλα, η γρήγορη γεωμετρία του το κάνει πολύ ευέλικτο στις αλλαγές κατεύθυνσης, ενώ ανταποκρίνεται πολύ καλά ακόμα και στα απότομα φρεναρίσματα με σταθερότητα και αποτελεσματικότητα.

Τα φρένα είναι πολύ προοδευτικά – ίσως περισσότερο από ότι θα ήθελε κανείς, ενώ η άνεση είναι σε πολύ καλό επίπεδο χάρη στο «μαλακό» στήσιμο των αναρτήσεων. Συνολικά, το UM XSpeed 125 RX είναι ένα ατρόμητο όχημα αστικής μετακίνησης που δεν «κωλώνει» πουθενά και τα κάνει όλα απροβλημάτιστα.

Το αγκάθι

Δύο είναι τα στοιχεία που θα θέλαμε να βελτιωθούν στο νέο XSpeed 125 είναι η λειτουργία των φρένων. Το σύστημα πέδησης του μικρού scooter έχει δώσει έμφαση στην προοδευτικότητα αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη δύναμη πέδησης. Ο αναβάτης πρέπει να ασκήσει μεγάλη πίεση στις μανέτες για να έχει αποτελεσματική πέδηση, ενώ ελλιπής είναι και η αίσθηση.

Ακόμα ένα στοιχείο είναι ότι στην οθόνη πληροφοριών υπάρχει μερικός χιλιομετρητής ο οποίος μηδενίζει όταν σβήσει το scooter. Επιπλέον, δεν υπάρχουν επιλογές σε μενού.

Πρωτευουσιάνος

Το UM Motorcycles XSpeed 125 RX τικάρει όλα εκείνα τα κουτάκια που αφορούν τη σύγχρονη αστική μετακίνηση. Είναι ευκολοδήγητο, οικονομικό, πρακτικό και σβέλτο ικανοποιώντας τον αναβάτη σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις μέσα στην πόλη. Τελικά, η urban mobility δε χρειάζεται να είναι περίπλοκη, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ανθεκτικό scooter 125cc, αρκετό στυλ και ποιότητα για να καταφέρεις να βγεις νικητής στη ζούγκλα των μεγαλουπόλεων.

Όλα τα στοιχεία του UM Motorcycles XSpeed 125 RX ΕΔΩ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά – UM XSpeed 125 RX
Κινητήρας: Μονοκύλινδρος, αερόψυκτος
Κυβισμός: 124,6cc
Ισχύς: 8,84 PS / 7.500 rpm
Ροπή: 8,6 Nm / 6.000 rpm
Τροφοδοσία: Ηλ. Ψεκασμός
Κιβώτιο: Αυτόματο CVT
Πλαίσιο: Ατσάλινο σωληνοτό
Ρεζερβουάρ: 5,0 L
Τροχοί: 14 ιντσών εμπρός και πίσω
Φρένα: Δίσκος εμπρός και ταμπούρο πίσω με CBS
Βάρος: 100 kg
Μεικτή κατανάλωση: 2 L/100 km
Τιμή πώλησης: 2.090 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
UM Motorcycles Flash 125 LZ: Παπί με στυλ και φαντασία
UM Motorcycles: Τα μοντέλα του 2024 (+video)
UM Motorcycles: Αποκλειστική συνέντευξη με τον Χοσέ Βιλέγκας (+video)

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.πηγή άρθρου

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Ροή ειδήσεων

Σε πρώτο πλάνο η ιταλική αγορά για τον επόμενο προπονητή του Παναθηναϊκού με τον Βιτσέντσο Ιταλιάνο και τον Βάλτερ Ματσάρι να έχουν ήδη τσεκαριστεί...

Ροή ειδήσεων

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ 27.05.2024 | 22:19 EUROLEAGUE 2023-2024 / FINAL 4 / / – (LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανήρτησε...

Οικονομία

Στη ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ, στους γιατρούς των ΚΕΠΑ, στο επίδομα ανεργίας και στις κατασκηνώσεις, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα...

Music

Subscribe: www.youtube.com/@PanikRecordsTube Buy/Stream here: Spotify: https://spoti.fi/44SduE9 iTunes/Apple Music: … source