Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ροή ειδήσεων

Δύο όμιλοι που τοποθετούν “μυστικά” καύσιμα εκτόξευσης

Δύο όμιλοι που τοποθετούν “μυστικά” καύσιμα εκτόξευσης


Του Απόστολου Μάνθου

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2023 από την Intrakat (ΙΝΚΑΤ) θέλει ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία εκείνα που δείχνουν την εξέλιξη του ομίλου. Πόσο γρήγορα αλλάζει η μορφή και τα μεγέθη του. Ή με απλά λόγια σε τι μετατρέπεται.

Προσοχή μόνο μη πέσετε σα μαθητούδια στο λάκκο σύγκρισης της κεφαλαιοποίησης των 800 εκατ. ευρώ στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και των καθαρών κερδών των 3 εκατ. ευρώ. Το “έξυπνο χρήμα” που έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει στη μετοχή της Intrakat οδηγώντας την σε αυτή τη κεφαλαιοποίηση δεν κοιτάει διόλου το 2023, αλλά αυτό που δείχνει να μεταμορφώνεται στα χρόνια που έρχονται. 

Έτσι και αλλιώς η διοίκηση είχε προϊδεάσει από το περασμένο καλοκαίρι τους αναλυτές και τους επενδυτές ότι ο βασικός της στόχος ήταν να γυρίσει το έτος από ζημιές σε κερδοφορία. Να στρίψει δηλαδή το τιμόνι 180 μοίρες. Τότε η τιμή ήταν λίγο πάνω από τα 2,30 ευρώ και εκτοξεύτηκε στη συνέχεια έως τα 5,64 ευρώ. Άρα άλλα ήταν τα δεδομένα που βλέπει η αγορά στην Intrakat και από ότι φαίνεται έχει να κάνει με το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 ο Εξάρχου και η διοικητική του ομάδα τοποθετούσαν μέσω των άκρως επιθετικών στρατηγικών κινήσεών τους τα απαραίτητα καύσιμα για την εκτόξευση του ομίλου στην επόμενη πενταετία. Κινήσεις στις οποίες προς το παρόν έχουν φανερωθεί μόνο οι τρεις μεταβλητές. Ο Άκτωρ, η ΔΕΗ και η Ρουμανία. Λίαν συντόμως θα φανερωθούν και άλλες. 

Στρατηγικά deals τα οποία έχουν αρχίσει  και φαίνονται παίρνοντας σταδιακά σάρκα και οστά στις οικονομικές καταστάσεις με τον όμιλο να πετυχαίνει εκρηκτική αύξηση στα total assets όπου από τα 425,8 εκατ. ευρώ το 2022 βρέθηκαν το 2023 κατά +235% υψηλότερα στα 1,427 δισ. ευρώ.  Ιδιαίτερα δυναμικός ήταν και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών φτάνοντας τα 412 εκατ. ευρώ έναντι 225 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας έτσι αύξηση της τάξης του 83% με τα ενοποιημένα μικτά κέρδη να ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ το 2022, ενισχυμένα κατά 122%.

Παράλληλα, ο όμιλος βελτίωσε σημαντικά τόσο την κεφαλαιακή του διάρθρωση όσο και την ρευστότητά του. Ειδικότερα, τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ το 2022, ενισχυμένα κατά 168%, ενώ ταυτόχρονα ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 3,4% στα 123 εκατ. ευρώ. Μεγάλη αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου, τα οποία ανήλθαν σε 125 εκατ. ευρώ έναντι 25 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022, ενώ σημαντικά ενισχυμένες βρέθηκαν οι ενοποιημένες καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές, που ανήλθαν σε 77 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ το 2022.

Αυτό όμως που βάζει την ανοδική σφραγίδα της ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια για την Intrakat, μιας που όλοι γνωρίζαμε ότι το 2023 θα ήταν ένα ισχυρό μεταβατικό έτος προς τα εμπρός, είναι το νέο ιστορικό υψηλό στο ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων και των προς συμβασιοποίηση έργων, το οποίο σχεδόν τριπλασιάστηκε στα 4,9 δισ. ευρώ από  1,3 δισ. ευρώ το 2022 με την στρατηγική εξαγορά της Άκτωρ να προσθέτει ένα ανεκτέλεστο ύψους 2,7 δισ. ευρώ στο ήδη υφιστάμενο της Intrakat.

Διαγραμματικά η μετοχή συνεχίζει να αποτυπώνει ανοδικά σκαλοπάτια με ισχυρούς αγοραστικούς πυλώνες όπως ήταν αυτοί στα 2,90 ευρώ, στα 3,75 ευρώ και στα 5 ευρώ. Ο διαγραμματικός στόχος μετά το απαιτούμενο διαγραμματικό πάτημα στην περιοχή των 5 με 4,75 ευρώ οδηγεί στα 6,20 ευρώ. 

Συνεχίζω με την Austriacard Holdings (AGAC) όπου πήρε και νέο σημαντικό έργο ψηφιακής τεχνολογίας αναλαμβάνοντας το κομβικό έργο μεταμόρφωσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας ψηφιοποιώντας  197 εκατομμυρίων σελίδων και εικόνων, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών φακέλων, ακτινογραφιών και φιλμ ECG/EEG, ασθενών σε μονάδες υγείας σε όλη την Ελλάδα με το μερίδιο που της αναλογεί να ξεπερνά σε έσοδα τα 11 εκατ. ευρώ. 

Μπορεί η είδηση να πέρασε από “κάποιους” στα ψιλά γράμματα αλλά ο όμιλος έχει μπει πολύ δυνατά μέσα σε όλα σχεδόν τα έργα ψηφιοποίησης του κράτους με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF). Μάλιστα το συνολικό ανεκτέλεστο των έργων έχει σπάσει πλέον το φράγμα των 80 εκατ. ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι έχει ήδη εξασφαλίσει για κάθε χρόνο έσοδα των 25 με 30 εκατ. ευρώ από φέτος έως το 2026. 

Φυσικά τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει καθώς υπάρχουν ακόμα δεκάδες έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα και όχι μόνο που η Austriacard μπορεί να αδράξει σημαντικό ακόμα μερίδιο συμφωνιών ξεπερνώντας μάλιστα κατά πολύ τα 130 εκατ. ευρώ. 

Το μεγάλο ατού όμως για τη μεγέθυνση του ομίλου είναι ότι έχει αρχίσει και χτυπάει ανάλογα έργα στη Ρουμανία και την Αυστρία όπου έχει εδώ και χρόνια ισχυρή παρουσία και αναγνωρισιμότητα. Για παράδειγμα να αναφέρουμε ότι η Austriacard έχει αναλάβει στην Αυστρία τις κάρτες υγείας και τα διπλώματα οδήγησης. Δεν το ξέρατε; Να λοιπόν που το μάθατε. 

Έργα τα οποία τώρα μόλις ξεκινάνε μιας που οι χώρες αυτές έχουν μείνει λίγο πίσω στα έργα ψηφιοποίησης μέσω των κοινοτικών κονδυλίων. Βλέπετε όσο και αν δεν το πιστεύετε, η Ελλάδα κινήθηκε ταχύτατα και πρώτη σε αυτά τα προγράμματα μέσω του RRF. 

Τα έργα λοιπόν αυτά που αρχίζουν να βγαίνουν σε αυτά τα δύο κράτη είναι υψηλότερου προϋπολογισμού έναντι της Ελλάδος γεγονός που δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις μετέπειτα κινήσεις του ομίλου στους διαγωνισμούς ψηφιοποίησης. Καταλαβαίνετε φυσικά ότι με τη σύμπραξη και των δύο αυτών χωρών στη χρηματοδότηση ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων τα έσοδα που μπορούν να εισρεύσουν στην Austriacard είναι ικανά να διπλασιάσουν το ήδη ανεκτέλεστο των 80 εκατ. ευρώ που υπάρχει στην Ελλάδα. 

Προσοχή όμως γιατί τα έσοδα αυτά έχουν μεγάλο περιθώριο κερδοφορίας (>20%) για τον όμιλο ανεβάζοντας σημαντικά το συνολικό EBITDA του ομίλου μαζί με τους άλλους τομείς εσόδων όπως είναι οι λύσεις πληρωμών, ταυτοποίησης, smart cards, card personalization και ασφαλούς διαχείρισης δεδομένων για εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα του γενικού ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου.

Στο υψηλό περιθώριο κερδοφορίας έχουν συμβάλει τα μέγιστα και οι δύο στρατηγικές  εξαγορές που έχει κάνει η Austriacard τα τελευταία χρόνια βελτιώνοντας τη τεχνογνωσία της στις ψηφιακές υπηρεσίες. Μιλάμε για τη ρουμανική εταιρεία Nextdocs και την κυπριακή εταιρεία Cloudfin όπου δραστηριοποιούνται στο λογισμικό και στο σύστημα διαχείρισης εγγράφων, αυτόματης αναγνώρισης, φυσικής αρχειοθέτησης και ψηφιακής εγγραφής χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση και διασύνδεση με συστήματα ERP. Με αυτές λοιπόν της μηχανές ψηφιοποίησης εγγράφων μειώνεται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο η κοστοβόρα χειρωνακτική εργασία αυξάνοντας το ποσοστό κερδοφορίας επί των εσόδων. 

Μεγάλη ίσως αποδειχθεί στην πορεία η ευκαιρία εισόδου στη μετοχή σε αυτά τα επίπεδα τιμών μιας που δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα από αυτό που μπορεί να εξελιχθεί ο μεγάλος τεχνολογικός όμιλος της Austriacard παραμένοντας μάλιστα σε σημαντική υστέρηση σε σχέση με τους  υπόλοιπους εισηγμένους τεχνολογικούς ομίλους. Πολύ πίσω έχει μείνει και με την κίνηση της αγοράς τους τελευταίους δώδεκα μήνες καθώς έχει καταγράψει μια άνοδο της τάξης του +8% την ίδια ώρα που ο Γενικός Δείκτης έχει μια απόδοση της τάξης του +42%.

Βέβαια το ίδιο “φαινόμενο” συναντήσατε και σε άλλες μετοχικές αξίες του κλάδου (Profile, Performance, Real Consulting) όταν τις πρωτοβγάζαμε στο φως αναφέροντας τις μεγάλες δυνατότητες μεγέθυνσης τους. Και τότε το σκεφτόντουσαν. Τώρα φυσικά ούτε λέξη. 

Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει ότι ετοιμάζεται να δοκιμάσει για δεύτερη φορά την περιοχή αντίστασης στα 6,80 ευρώ. Ανοδική καταστρατήγηση της εν λόγω περιοχής θα ανοίξει για αρχή τον ανηφορικό δρόμο για το επίπεδο των 7,70 με 8 ευρώ ή έως και ένα +25% από τα τωρινά φθηνά βάση δυνατοτήτων επίπεδα τιμών.  


* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Ροή ειδήσεων

Θρήνος για την κομμώτρια που πέθανε στην Πάτρα: Ζαλιζόταν και λιποθύμησε στα χέρια της κόρης της μετά την επέμβαση – Newsbeast play Συγκλονίζουν οι...

Music

Support my work on Patreon (High Quality Downloads MP3/WAV) https://www.patreon.com/mercurialkenny Connect with … source

Music

Helena Paparizou – My number one Sertab Erener – Everyway that I can Charlotte Perrelli – Take me to your heaven From Malmö …...