Έχουν μια διαχρονική λατρεία οι Αμερικανοί για τα Χανιά και ιδιαιτέρως για τη Σούδα και το δείχνουν διαρκώς. Δεν είναι μόνον επειδή στη Σούδα έχουν την ασφαλέστερη βάση τους στη Μεσόγειο, ούτε βεβαίως επειδή εκεί, στο Κρηπίδωμα 14, μπορούν και δένουν τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια (μια βάση που ζηλεύουν όλες οι άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα), ούτε ακόμα ότι είναι βάση της αφρόκρεμας των ειδικών δυνάμεων των Seals, ή του Πεδίου Βολής, αλλά επειδή στη Σούδα αποστέλλουν τα πληρώματα των σκαφών τους για ψυχαγωγία, στη Σούδα έστειλαν τους τραυματίες των πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν για θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη, από τη Σούδα εξορμούν τα μαχητικά τους.
Την λατρεία αυτή προς τα Χανιά την έδειξαν ποικιλοτρόπως οι Αμερικανοί. Για πρώτη φορά κοτζάμ πλανητάρχης (σ.σ. διάβαζε ο Μπους ο πρεσβύτερος) επισκέφθηκε τα Χανιά και μάλιστα φεύγοντας φόρτωσε στο Air Force One και δύο… τενεκέδες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που του είχε προσφέρει το ζεύγος Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη. Ακόμα τα Χανιά επισκέφθηκαν Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών, όπως ο Άντονι Μπλίνκεν, ή ο Μάικ Πομπέο, ή ακόμα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κλαρκ Κούπερ, πολλοί Αμερικανοί στρατηγοί και γερουσιαστές και στη Σούδα προτίμησαν να προσγειωθούν και τα περιβόητα F-22 Raptor, που αποτελούν το πιο απόρρητο μαχητικό αεροσκάφος, πέμπτης γενιάς και χαμηλής παρατηρησιμότητας των Αμερικανών.
Και κάτι ακόμα οι Αμερικανοί θεωρούν την Σούδα ως το ασφαλέστερο μέρος, ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που όταν προσγειώνεται εκεί κάποιος Αμερικανός επίσημος (από Πλανητάρχη έως υπουργός, γερουσιαστής και στρατηγός), δεν απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, ούτε κλείνουν οι δρόμοι, ούτε καν είναι επιβεβλημένη η παρουσία μυστικών πρακτόρων για λόγους ασφαλείας στην περιοχή.
Τώρα εάν με ρωτάτε τι περιμένουμε από την επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά (θα διαρκέσει μόλις έξι ώρες και θα υπάρξει γεύμα με τον Πρωθυπουργό), εκείνο που έμαθα είναι ότι θα ακουστούν οι φράσεις «αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος» και «παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Δεν πρέπει ωστόσο να ξαφνιαστείτε, εάν ακουστεί κάτι και για τα F-35.
***
Παγώνει το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών
Χρονικά, φαίνεται πως μετατίθεται για αργότερα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και θα σας εξηγήσω το γιατί. Συνάγεται κυρίως από απάντηση του πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο.
Συγκεκριμένα ερωτηθείς αν υπάρχει ορατότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια, απάντησε: «Μην βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα».
Τι σημαίνει αυτό; Συνεργάτες του εξηγούσαν πως η κυβέρνηση στην ουσία παγώνει τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια σε χρόνο που ακόμη δεν ανακοινώνεται αλλά σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να τοποθετείται στο άμεσο μέλλον.
Έτσι όλες αυτές οι συζητήσεις που έγιναν έως τώρα, οι διαφοροποιήσεις από τα γαλάζια στελέχη (που έφεραν έναν εκνευρισμό στο Μαξίμου) ήταν όπως φάνηκε και από την απάντηση του Πρωθυπουργού, τουλάχιστον… άκαιρες.
***
Χρυσοχοΐδης: «Τραβάμε μια γραμμή στο παρελθόν»
Από τις παραδόσεις παραλαβής- υπουργείων ξεχωρίζω την εκδήλωση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον Γιάννη Οικονόμου να παραδίδει στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. O Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που αναλαμβάνει το υπουργείο, ανέφερε: «Τραβάμε μια γραμμή με το παρελθόν όχι γιατί ξεχνάμε, αλλά γιατί ξεκινάμε. Η εποχή άλλαξε και πρέπει να πω ότι είμαστε πίσω. Είχαμε νεκρούς, πολίτες και αστυνομικούς. Έχουμε μείνει πίσω στην αποστολή μας και πρέπει να τρέξουμε. Εκφράζω την αγάπη και την εμπιστοσύνη μου».
***
«Άξια η Δόμνα…»
«Άξια- άξια» φώναζαν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας στη νέα υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία παράμεινε ως αργά στο γραφείο της προκειμένου να ενημερωθεί από τους υφυπουργούς Βασίλη Σπανάκη και Πάνο Τσακλόγλου, όπως επίσης και από τη γενική γραμματέα Άννα Στρατινάκη για τα τρέχοντας ζητήματα
***
Όταν ο Μιχάλης παράδωσε στον Άδωνη
Την ιδιαίτερη φιλική σχέση που έχουν αναπτύξει την τελευταία δεκαετία με τον Άδωνη Γεωργιάδη ανέδειξε στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Υγείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Μεταξύ μας αναπτύχθηκε φιλία μέσα από τους αγώνες που δώσαμε ενάντια στις δυνάμεις του λαϊκισμού, την εποχή των κυβερνήσεων της κρίσης, έχουμε κάρμα όπως λέει και ο Άδωνις», Ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι επανέρχεται στο υπουργείο μετά από 10 χρόνια σε μια περίοδο δύσκολη με περικοπές και δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις. «Διετέλεσα τότε ένα χρόνο υπουργός και νόμιζα ότι είχα μείνει πέντε», είπε. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο κ. Χρυσοχοΐδη ήταν ο πρώτος πολιτικός του προϊστάμενος ως υπουργός Ναυτιλίας στη διακυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου όταν εκείνος είχε οριστεί υφυπουργός.
Ποιος ήταν εκείνος, από τους παρευρισκόμενους στην τελετή παράδοσης – παραλαβής μεταξύ του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, ο οποίος εισέπραξε το πιο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα, όταν ο νέος υπουργός Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε αναφορά στο όνομά του;
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος, τον οποίο χειροκρότησε επίσης με θέρμη ο τέως υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Παλιός συνεργάτης του Άδωνι Γεωργιάδη ο Γεράσιμος Σιάσος στο υπουργείο Υγείας, στενή θεσμική συνεργασία του τελευταίου με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Θερμό χειροκρότημα εισέπραξε και η Ευγενία Μανωλίδου όταν ο σύζυγός της αναφέρθηκε σε αυτήν.
***
Ο Μητσοτάκης στο τάφο του Φιλίππου
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νέο Μουσείο των Αιγών, στον αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκεται ο τάφος του Φιλίππου, η Νεκρόπολη με την ταφική συστάδα των Τημενιδών, το αρχαίο θέατρο και το αναστηλωμένο ανάκτορο, ήταν η πρώτη για το νέο έτος.
Το μήνυμα ήταν ότι η χώρα μας, ως θεματοφύλακας της πολύτιμης ιστορικής κληρονομιάς του οφείλει και μπορεί να την προστατεύσει, να την προβάλλει και να την διευρύνει. Καθιστώντας την ολοένα και ισχυρότερο παράγοντα «εθνικής ακτινοβολίας» όχι στο επίπεδο των μεγάλων διακηρύξεων αλλά στο επίπεδο της ζώσας κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας με τον Πολιτισμό της Ελλάδας όχι ως «ντεκόρ» ενός διαχρονικού φολκλόρ, αλλά ως κινητήριου μοχλού ανάπτυξης και εξέλιξης, έμπνευσης και στοχασμού στους χαλεπούς καιρούς μας. Στοιχεία πολύτιμα στην εθνική μάχη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
***
Άντρο εγκληματικών στοιχείων η περιοχή της Ακρόπολης
Δεν είναι η πρώτη φορά που το αστυνομικό δελτίο «εμπλουτίζεται» με παραβατικές και εγκληματικές δράσεις στην περιοχή του Θησείου, όπου συρρέουν χιλιάδες επισκεπτών και τουριστών λόγω της αρχαιολογικής σημασίας του και του άξονα περιπάτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Αποστόλου Παύλου.
Το πρόσφατο περιστατικό με την ληστεία 20χρονου με την απειλή μαχαιριού από δυο δράστες, αλλά και τα συχνά ανάλογα περιστατικά που συμβαίνουν στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, για να μην επικαλεστούμε παλαιότερες τραγικές υποθέσεις όπως το έγκλημα στου Φιλοπάππου το 2018 με θύμα ένα 25χρονο νέο και η δολοφονία ενός αστέγου την ίδια χρονιά απέναντι από τον ηλεκτρικό του Θησείου, είναι λίγα από τα παραδείγματα που επαναφέρουν διαρκώς το πρόβλημα της έλλειψης οργανωμένης και προσαρμοσμένης αστυνόμευσης στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που λόγω κοσμοσυρροής γίνεται πόλος προσέλκυσης εγκληματικών στοιχείων. Ενώ απουσιάζουν οι παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να δυσχεραίνουν το έργο των επίδοξων εγκληματιών.
Το παράδειγμα του χωματόδρομου ανάμεσα στην Ρωμαϊκή Αγορά και τους πρόποδες του Βράχου της Ακρόπολης, στον οποίο έχει αναφερθεί και άλλη φορά η στήλη λόγω της συσσώρευσης όμβριων υδάτων που τον καθιστούν απροσπέλαστο για τους επισκέπτες, είναι χαρακτηριστικό της απουσίας δραστικών μέτρων (όπως η βατότητα, ο φωτισμός ακόμα και η φύλαξή του καθότι διαθέτει φυλάκιο, όπως στην περιοχή του Λουμπαρδιάρη).
Ο χωματόδρομος που ενώνει το Θησείο με την Πλάκα ειδικά τις βραδινές ώρες μετατρέπεται σε έναν από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της περιοχής, τον οποίο επιλέγουν ανυποψίαστοι περαστικοί που πέφτουν θύματα επιθέσεων, όπως η 18χρονη που δέχθηκε το σούρουπο της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς επίθεση από άγνωστο ο οποίος την έριξε στο έδαφος προσπαθώντας να ασελγήσει πάνω της και μόνο μετά την σθεναρή αντίστασή της η άτυχη νεαρή κατόρθωσε να διαφύγει. Αυτά με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την υποσημείωση ότι την ευθύνη για τις συνθήκες που επικρατούν στον χωματόδρομο-παγίδα ανήκει στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται ακόμα και σε ποινικό επίπεδο.
***
Το σπίτι στα κατεχόμενα του Μιχάλη Χατζηγιάννη
Για το πατρικό του σπίτι στην κατεχόμενη Κερύνεια και τις στιγμές που βρέθηκε με τη μητέρα του στο παλιό τους σπίτι μίλησε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης. Ο γνωστός τραγουδιστής και συνθέτης (και πρώην υφυπουργός Πολιτισμού) παραχώρησε μία εκ βαθέων τηλεοπτική συνέντευξη την παραμονή των Χριστουγέννων: «Μια φορά», είπε «πήγα με την μητέρα μου στην Κερύνεια, όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και ενώ νομίζεις πως είναι κάτι μακρινό ήμασταν σε 12 – 13 λεπτά στην Κερύνεια από την Λευκωσία. Κάναμε μια ώρα να βρούμε το σπίτι κι, όταν το βρήκαμε, η μητέρα μου ήταν στα όρια να λιποθυμήσει», περιγράφει στη συνέχεια ο τραγουδιστής και τα λόγια του καθηλώνουν.
«Πήρα την πρωτοβουλία, χτύπησα την πόρτα κι άνοιξε μια καλλιεργημένη κυρία μιλήσαμε στα αγγλικά μας, κατάλαβε και μπήκαμε μέσα. Η μάνα μου ήταν μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, το ίδιο και ο πατέρας μου. Τότε, έγινε κάτι απίστευτο: η γυναίκα αυτή πήγε σε μια κάμαρα κι έφερε στην μητέρα μου 4 πίνακες που είχε ζωγραφίσει, όταν ήταν μικρή και τους είχε κρατήσει από το 1974», αφηγείται αμέσως μετά ο Μιχάλης Χατζηγιάννης
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.
πηγή άρθρου