Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ροή ειδήσεων

Κλιματική αλλαγή: To 2023 ήταν το θερμότερο έτος εδώ και 100.000 χρόνια

Κλιματική αλλαγή: To 2023 ήταν το θερμότερο έτος εδώ και 100.000 χρόνια


Η περυσινή χρονιά ήταν μακράν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ως σήμερα, πιθανότατα η θερμότερη εδώ και 100.000 χρόνια, επιβεβαίωσε την Τρίτη η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρατήρησης της Γης Copernicus.

Το ρεκόρ ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι όλοι οι μήνες μετά τον Ιούλιο ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών.

Αντί να μειώνονται, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται

«Ήταν μια πολύ ασυνήθιστη χρονιά όσον αφορά το κλίμα» σχολίασε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, επικεφαλής της υπηρεσίας του Copernicus για την κλιματική αλλαγή. Το 2023 «είναι μια κατηγορία από μόνο του, ακόμα κι αν συγκριθεί με άλλα πολύ ζεστά έτη».

Η περυσινή χρονιά ήταν 1,48 βαθμούς θερμότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, μια απόκλιση που χαρακτηρίζεται τεράστια.

Στην κλιματική σύνοδο του Παρισιού το 2015, η διεθνής κοινότητα έθεσε ως στόχο να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασία στους 1,5 βαθμούς Κελσίου ως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό το όριο της δεν έχει ξεπεραστεί, καθώς αφορά μια άνοδο της θερμοκρασίας που επιμένει για δεκαετίες.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι οι μισές μέρες του 2023 ξεπέρασαν το φράγμα των 1,5 βαθμών θέτει «κακό προηγούμενο», προειδοποίησε το Copernicus.

Οι τεχνητές λίμνες της Καταλονίας στέρεψαν από την ξηρασία ήδη από τον Μάρτιο (Reuters)

Οι εκπομπές σε νέο ρεκόρ

Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), για να επιτευχθεί ο στόχος του Παρισιού οι καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να έχουν μηδενιστεί έως το 2050.

Αντί να μειώνονται, όμως, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται και η συγκέντρωση του αερίου στην ατμόσφαιρα έφτασε πέρυσι στο νέο ιστορικό υψηλό των 419 μερών ανά εκατομμύριο (ppm).

To 2023 ήταν επίσης η πρώτη χρονιά στην οποία όλες οι ημέρες ήταν τουλάχιστον 1 βαθμό Κελσίου θερμότερες από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Δύο μέρες του Νοεμβρίου έφτασαν στους 2 βαθμούς πάνω από την προβιομηχανική θερμοκρασία, επισήμανε το Copernicus.

Ο Καναδάς έζησε πέρυσι τις χειρότερες πυρκαγιές της ιστορίας του (Reuters)

Εκτός από τις εκπομπές άνθρακα, το κλίμα του 2023 επηρεάστηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, το οποίο τείνει να ανεβάζει τη μέση θερμοκρασία.

Ακόμα και μια μικρή άνοδος της θερμοκρασία είναι αρκετή για να επιδεινώσει τους καύσωνες, τις πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Καύσωνες έπληξαν την Ευρώπη και την Κίμα, ακραίες πλημμύρες σκότωσαν χιλιάδες στη Λιβύη και ο Καναδάς έζησε τη χειρότερη αντιπυρική περίοδο της ιστορίας του.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επίσης μεγεθύνται. Στις ΗΠΑ, τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Πληροφοριών καταμέτρησαν πέρυσι 25 ακραία καιρικά φαινόμενα με ζημίες τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων η καθεμία.

Λόγω της ξηρασίας, η Αργεντινή υπέστη μεγάλη ζημιά στην παραγωγή σόγιας και η Ισπανία έχασε τη σοδειά σιταριού.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.πηγή άρθρου

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Τεχνολογία

Η OpenAI μόλις προέβη σε μια ανακοίνωση που περίμεναν καιρό οι χρήστες. Η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του ChatGPT βρίσκεται προ των πυλών. Όχι, το...

Κόσμος

Η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, θεωρεί πως το θέμα με τη Συμφωνία των...

Lifestyle

Η Μπέσσυ Αργυράκη ζήτησε δημόσια συγγνώμη από την κόρη της, Εβελίνα Νικόλιζα. Η τραγουδίστρια μίλησε στην εκπομπή «Happy Day» και αρχικά, αναφέρθηκε στο τηλεοπτικό...

Ροή ειδήσεων

Οι πρώτες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2026 τόνισε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο Φόρουμ των Δελφών. Η...