Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ροή ειδήσεων

Μητσοτάκης: Εφτασε στην Αγκυρα – Τον υποδέχτηκε ο Φιντάν

Μητσοτάκης: Εφτασε στην Αγκυρα – Τον υποδέχτηκε ο Φιντάν


Σε εξέλιξη είναι το μεσημέρι της Δευτέρας η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ως ανταπόδοση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου είναι παρόντες οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν διευρυμένες επαφές με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, αρμοδίων για τον πολιτικό διάλογο και τη «θετική» ατζέντα και του Μπουράκ Ακσαπάρ, του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου ομολόγου του, Ιμπραήμ Καλίν, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιου Ντόκου, της Συμβούλου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελίας Πελώνη, και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά την επαναβεβαίωση της αμοιβαίας βούλησης για αποχή από ένταση και προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι δύο ηγέτες αναμένεται να προβούν και σε επισκόπηση της προόδου, που έχει καταγραφεί στον πολιτικό διάλογο, τη «θετική» ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Μετά το πέρας και των διευρυμένων επαφών θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο από τους δύο ηγέτες και εν συνεχεία ο πρόεδρος της Τουρκίας θα παραθέσει δείπνο στον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική αποστολή.

Η άφιξη στην Αγκυρα – Τον υποδέχτηκε ο Φιντάν

Στην Άγκυρα έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγο πριν τις 15:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Θα ακολουθήσει η υποδοχή του από τον Τούρκο Πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Στην ατζέντα υπάρχουν και διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δυο χωρών και μετά δηλώσεις των δυο ηγετών, ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο, στο οποίο θα παραστεί και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Οι δύο νέες συμφωνίες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναμένεται να υπογραφούν δύο νέες συμφωνίες: η πρώτη αφορά σε συμφωνία συνεργασίας, που αφορά στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις.

Η δεύτερη αφορά στην συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, εξάλλου, ότι θα ανακοινωθεί ακόμη η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μετά το επίσημο δείπνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την Άγκυρα.

Τα «αγκάθια»

«Είναι σημαντικό να έχουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας» τόνιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωστοποιώντας, ταυτόχρονα, ότι σκοπεύει να εκφράσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη δυσαρέσκειά του αναφορικά με το θέμα της Μονής. Το ακανθώδες ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, που επανειλημμένως έχει τονίσει η Ελλάδα ότι επιθυμεί να ανοίξει για πρώτη φορά προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες μακράς ειρήνης στην περιοχή, δεν αναμένεται να θιγεί, σύμφωνα με τον έλληνα ΥΠΕΞ, ο οποίος έχει την άνωθεν εξουσιοδότηση να κρίνει, από κοινού με τον Χακάν Φιντάν, πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες για μια τέτοια εξέλιξη. «Προσερχόμαστε με διαβουλευτικό πνεύμα» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας πως θεωρεί κρίσιμη την αποδραματοποίηση των συναντήσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Πρωταρχική επιδίωξη της ελληνικής διπλωματίας από την αυριανή επίσκεψη είναι η επιβεβαίωση του καλού κλίματος ώστε να δοθεί σήμα για ακόμη ένα ήρεμο καλοκαίρι. Σε επίπεδο ηγετών, αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει η κρίση στην ευρύτερη περιοχή. Στη διευρυμένη συνάντηση από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν ο κ. Γεραπετρίτης, που έχει κατορθώσει να κρατήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας ανοικτό προκειμένου να δρα προληπτικά αποσυμπιέζοντας κρίσεις, και οι δύο ΥΦΥΠΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, που έχουν χειριστεί τα θέματα χαμηλής ατζέντας (Πολιτικό Διάλογο και Θετική Ατζέντα), τα οποία έχουν φέρει μέχρι στιγμής σημαντικά αποτελέσματα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Στις 15.30 είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τις δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου. Έπειτα θα υπάρξει το δείπνο που αναφέραμε παραπάνω με την ελληνική αποστολή να αναχωρεί μετά από σχεδόν πέντε ώρες παρουσίας της στην Άγκυρα.

  • 14:55 Άφιξη κ. Πρωθυπουργού στην Άγκυρα
  • 15:30 Yποδοχή κ. Πρωθυπουργού από τον Τούρκο Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο
  • 15:45-16:30 Συνάντηση περιορισμένης σύνθεσης κ. Πρωθυπουργού με Τούρκο Πρόεδρο
  • 16:30-17:15 Διευρυμένες συνομιλίες
  • 17:15-17:45 Δηλώσεις στον Τύπο
  • 18:00-19:15 Επίσημο Δείπνο
  • 19:45 Αναχώρηση κ. Πρωθυπουργού από Άγκυρα

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Οικονομία

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΩΣ 19.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΩΣ 31/5/2024! ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…!  Ρεπορτάζ και ανάλυση για τα επίμαχα ζητήματα που απασχολούν συνταξιούχους...

Οικονομία

Το νέο καθεστώς της συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους με αναπηρία ξεκαθαρίζει εγκύκλιος την οποία εξέδωσε ο e-ΕΦΚΑ. Yπενθυμίζεται πως το 2022(νόμος 4997/2022) θεσπίστηκαν ενιαίες...

Συνταγές

source

Οικονομία

Η ρύθμιση της περικοπής των συντάξεων ίσχυε μόνο για το Δημόσιο και τον ΟΓΑ ωστόσο πλέον πρέπει να εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα Στα...