Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ροή ειδήσεων

Νέος κανονισμός πυροπροστασίας – Εγκλωβισμένοι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

Νέος κανονισμός πυροπροστασίας – Εγκλωβισμένοι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων


Με θολό τοπίο μοιάζει η εφαρμογή των μέτρων πυροπροστασίας για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός δασών ή σε ακτίνα 300 μέτρων από δάση, δασικές εκτάσεις και περιαστικό πράσινο. Με την καταλυτική ημερομηνία να είναι η 21η Ιουνίου 2024, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που δεν έχουν διευθετηθεί.

Όμηροι των δήμων που δεν έχουν κάνει αξιολόγηση επικινδυνότητας φαίνεται να είναι πολλοί ιδιοκτήτες

Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στους οικισμούς. Εδώ, με βάση τα όσα προβλέπονται, θα πρέπει οι δήμοι να προβούν στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας και μετά οι επαγγελματίες (μηχανικοί, δασολόγοι κ.λπ.) να «πατήσουν» πάνω σε αυτήν και να συντάξουν τη σχετική μελέτη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Οι περισσότεροι όμως δήμοι – αν όχι όλοι – δεν το έχουν κάνει, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων να είναι αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα, αφού χωρίς την αξιολόγηση της επικινδυνότητας από τους δήμους δεν μπορεί να συνταχθεί η σχετική μελέτη. Για την ιστορία, για τη σύνταξη μελέτης επικινδυνότητας, οι επαγγελματίες ζητούν τετραψήφιο αριθμό (!).

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο Συνήγορος του Πολίτη με παρέμβαση (η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής) κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για «υπέρμετρο οικονομικό κόστος» και πως η επίμαχη ΚΥΑ «θίγει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας».

Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του σχεδιασμού για τις διαχειριστικές μελέτες των δασικών οικοσυστημάτων, κάλεσε τους μηχανικούς να δείξουν μια «ευελιξία», όπως χαρακτηριστικά είπε, και να γίνουν οι μελέτες, άσχετα αν οι προδιαγραφές είναι ενδεικτικές, και τα μέτρα αυτή τη χρονιά να περιοριστούν στα βασικά, όπως είναι, για παράδειγμα, το κλάδεμα των δέντρων και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών.

Την ίδια ώρα, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα εκδοθεί νέα ερμηνευτική εγκύκλιος, ως οδηγός για τους μηχανικούς, δασολόγους κ.ά., και τι θα γίνει στην περίπτωση που αλλάξει ο Κανονισμός Πυροπροστασίας σε κάποια σημεία.

Σε ό,τι αφορά τις διαχειριστικές μελέτες, όπως έγινε γνωστό, έχουν ήδη ανατεθεί 19 για ισάριθμα δασικά οικοσυστήματα, συνολικής έκτασης 1.395.259 στρεμμάτων, οι οποίες αφορούν περιοχές αρμοδιότητας δασαρχείων Καπανδριτίου (2), Πεντέλης (1), Αιγάλεω (3), Πάρνηθας (1), Μεγάρων (2), Λιβαδειάς (2), Βυτίνας (3), Τρίπολης (1), Πύργου (1) και Ολυμπίας (2).

Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως διατίθεται το ποσό των 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά των οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Music

subscribe https://www.youtube.com/channel/UCSfc3sIxyFHpgU3RNyNR-eg wonderful Greek song ♥️ #greek #greekmusic … source

Music

Κάνε ΕΓΓΡΑΦΗ εδώ: http://bit.ly/HeavenMusicYouTube Βρες το «Σ’ Αναζητώ» εδώ: https://bit.ly/sanazito Στίχοι: Σ’ αναζητώ, Σαν … source

Movies

A group of British soldiers are captured as they retreat towards Dunkirk during World War II. Among them, a British boxer finds … source