Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Νορβηγία: Πώς μία ρωγμή σε έναν αγωγό φυσικού αερίου «τρέλανε» τις αγορές [χάρτης] – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Νορβηγία: Πώς μία ρωγμή σε έναν αγωγό φυσικού αερίου «τρέλανε» τις αγορές [χάρτης] – Οικονομικός Ταχυδρόμος


Το γεγονός ότι ένα ζήτημα με έναν τόσο μικρό αγωγό θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο μεγάλο αντίκτυπο υπογραμμίζει την επιρροή που έχει τώρα η Νορβηγία στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η χώρα θεωρείται σταθερός εμπορικός εταίρος με μακρά και συνεπή ιστορία στην παροχή ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά το σύστημά της για την εξαγωγή φυσικού αερίου βρίσκεται στο προσκήνιο όσο ποτέ άλλοτε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Gazprom: Ισχυρό πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία – Η μυστική έκθεση

Τα ερωτήματα στροβιλίζονται στην αγορά σχετικά με το εάν η ηλικία μιας πλατφόρμας θα μπορούσε να παρατείνει τις επισκευές, πώς μια προσεκτική κουλτούρα ασφάλειας θα μπορούσε να επηρεάσει τις διακοπές λειτουργίας και γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες λύσεις για να αντισταθμίσουν τις δυσλειτουργίες.

«Δεδομένης της διευρυμένης ευρωπαϊκής εξάρτησης από τη Νορβηγία, οποιαδήποτε διαταραχή είναι πιθανό να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις τιμές», δήλωσε ο Adnan Dhanani, αναλυτής της RBC Europe Ltd.

Η πλατφόρμα Sleipner R στο επίκεντρο της διακοπής αυτής της εβδομάδας, που λειτουργεί από την Equinor ASA, βρίσκεται στο σημείο όπου ο αγωγός Langeled North μήκους 627 χιλιομέτρων συναντά τον Langeled South μήκους 523 χιλιομέτρων. Μαζί, αυτά συνδέουν τη μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna στην κεντρική Νορβηγία με τον τερματικό σταθμό Easington κοντά στο Hull στο Ηνωμένο Βασίλειο, το σημείο εισόδου για το ένα τρίτο της συνολικής προσφοράς της Βρετανίας.

Με άλλα λόγια, προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση πίεσης που μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα όπως εκρήξεις, οι λειτουργίες σταμάτησαν έτσι ώστε το αέριο να μην μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία στο ένα άκρο ή να παραδοθεί στο άλλο.

Ένας εκπρόσωπος της Gassco AS, του διαχειριστή του μεγαλύτερου δικτύου φυσικού αερίου της Ευρώπης, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την αντίδραση της αγοράς.

“Μαζί με τους εταίρους μας και την Gassco έχουμε επενδύσει εδώ και δεκαετίες για τη συντήρηση και την αναβάθμιση της υποδομής μας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Equinor Gisle Ledel Johannessen. “Τα δεδομένα μας δείχνουν μακροπρόθεσμες θετικές τάσεις όσον αφορά την τεχνική κατάσταση, την κανονικότητα και την εξαγωγική ικανότητα στην υποδομή της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας, ανεξάρτητα από την ηλικία”.

Το τρενάκι των τιμών

Οι τιμές αυξήθηκαν έως και 13% στις 3 Ιουνίου, αλλά υποχώρησαν αφού κατέστη σαφές ότι οι επισκευές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν γρήγορα – υπογραμμίζοντας ακραίες κινήσεις στις αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης.

«Το είδος της αστάθειας των τιμών που είδαμε παρά τα εποχικά επίπεδα αποθήκευσης ρεκόρ χρησιμεύει ως ένα μεγάλο ανέκδοτο για το πόσο μεγαλύτερη στενότητα υπάρχει στην κατάσταση εφοδιασμού της Ευρώπης», δήλωσε ο Christopher Kuplent, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ενεργειακής έρευνας της Bank of America Corp. «Προηγουμένως, δεν συνέβαινε όταν ο Nord Stream και μερικοί ακόμη αγωγοί από τη Ρωσία ήταν ακόμα γεμάτοι».

Η εστίαση στην ασφάλεια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας στην υφαλοκρηπίδα της Νορβηγίας. Η κατάρρευση της πλατφόρμας Alexander Kielland στο πετρελαϊκό πεδίο Ekofisk το 1980 – ένα ατύχημα που σκότωσε 123 άτομα – εξακολουθεί να ζει στη μνήμη πολλών Νορβηγών.

“Ασφαλείς και αποτελεσματικές λειτουργίες” είναι μια φράση που επαναλαμβάνεται συχνά από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο παραγωγής της Equinor, Kjetil Hove, ο οποίος είναι τακτικός επισκέπτης στην ανοικτή θάλασσα.

Η ηλικία των υποδομών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας ποικίλλει. Πεδία που ανακαλύφθηκαν νωρίς στην ιστορία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της χώρας στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όπως το Balder και το Ekofisk, εξακολουθούν να παράγουν υδρογονάνθρακες. Ο ανυψωτήρας Sleipner, που συνδέεται με ένα μακρύ διάδρομο με την κύρια πλατφόρμα, τέθηκε σε χρήση το 1993 και έχει διάρκεια ζωής που εκτείνεται μέχρι το 2043.

Γήρανση υποδομών

«Όταν οι εγκαταστάσεις πλησιάσουν στη διάρκεια ζωής του σχεδιασμού τους, θα απαιτήσουν περισσότερη προσοχή», δήλωσε ο Alireza Nahvi, αναλυτής φυσικού αερίου στο BloombergNEF. “Η γήρανση των υποδομών στη Νορβηγία είναι ένα πραγματικό ζήτημα και αυτό που είδαμε τη Δευτέρα θα συμβαίνει όλο και πιο συχνά, η αύξηση της απαιτούμενης συντήρησης και οι απροσδόκητες διακοπές θα είναι ένα θέμα”.

Ωστόσο, από τα περισσότερα από 90 πεδία που λειτουργούν σήμερα πάνω και κάτω από τη νορβηγική υφαλοκρηπίδα, περισσότερα από τα μισά τέθηκαν σε λειτουργία μετά το 2000. Όλες οι εγκαταστάσεις είναι σε καλή κατάσταση και τηρούνται αυστηρά πρότυπα ασφαλείας, σύμφωνα με τον Gassco. Αλλά η Βόρεια Θάλασσα είναι ένα τιμωρητικό περιβάλλον και δεν είναι ασυνήθιστο να ανακαλυφθούν πρόσθετες εργασίες κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συντήρησης.

Το περασμένο καλοκαίρι, το εργοστάσιο επεξεργασίας Nyhamna έκλεισε για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την εύρεση αερίου σε σύστημα ψύξης. Τα σχετικά πεδία Ormen Lange και Aasta Hansteen σταμάτησαν επίσης κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου συντήρησης. Η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από αυτά τα γεγονότα μπορεί να είχε σοβαρό αντίκτυπο στις τιμές του φυσικού αερίου της περιοχής.

Αυτή τη φορά, η Νορβηγία αύξησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο St. Fergus στη Σκωτία για να αντισταθμίσει τις χαμένες ροές. Ο τερματικός σταθμός είναι το μόνο άλλο σημείο όπου το φυσικό αέριο από τη νορβηγική υφαλοκρηπίδα μπορεί να εισέλθει στο δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου και στη συνέχεια μπορεί να εξαχθεί πίσω στην Ευρώπη.

Οι περιορισμοί στο Nyhamna και το Easington αναμένεται να λήξουν στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου.Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Music

Κάνε ΕΓΓΡΑΦΗ εδώ: http://bit.ly/HeavenMusicYouTube Βρες το «Σ’ Αναζητώ» εδώ: https://bit.ly/sanazito Στίχοι: Σ’ αναζητώ, Σαν … source

Music

subscribe https://www.youtube.com/channel/UCSfc3sIxyFHpgU3RNyNR-eg wonderful Greek song ♥️ #greek #greekmusic … source

Music

Subiektywny ranking greckich piosenek 2011 roku:) Tło: Disco Bouzouki. source