Άνοιξε τις πύλες του το εντυπωσιακό ανάκτορο του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, στις Αιγές, το οποίο ο Wolfram Hoepfner αποκάλεσε «Παρθενώνα της Μακεδονίας».
Άνοιξε τις πύλες του το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές
Το αναστηλωμένο μνημείο από την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024 είναι επισκέψιμο.
Στην τελετή εγκαινίων την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην παγκόσμια σημασία και τη διεθνή εμβέλεια του ανακτόρου, το οποίο αποτέλεσε έργο ζωής για την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη.
Η ανασκαφή του ξεκίνησε το 1865 και συνεχίστηκε τις δεκαετίες του 1930 και του 1950-1960.
Το συγκεκριμένο ανάκτορο είχε χτιστεί με αφορμή τον γάμο της κόρης του Φιλίππου Β’, με τον Αλέξανδρο της Ηπείρου και θεωρείται πως ολοκληρώθηκε πριν το 336 π.Χ.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικοδόμημα που έχει δει η κλασική αρχαιότητα
Επρόκειτο για έναν βασικό πόλο του μεγάλου οικοδομικού προγράμματος του βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος είχε έκταση που ξεπερνούσε τις 9.000 τετραγωνικά μέτρα. Το ανάκτορο είναι χτισμένο με ένα συνδυασμό του ιωνικού και του δωρικού ρυθμού, όπως και ο Παρθενώνας στην Αθήνα.
Το ανάκτορο των Αιγών ήταν εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις της εποχής, διαθέτοντας μάλιστα ένα άψογο σύστημα αποχέτευσης αλλά και ύδρευσης, το οποίο μετέφερε το δροσερό νερό από τις πηγές του βουνού. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και πολυτελής ήταν και η κορινθιακού τύπου κεράμωση των στεγών.
Το κτήριο όπου στεγαζόταν το ανάκτορο ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του διώροφο, ενώ σώζεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλα αντίστοιχα ανάκτορα της εποχής. Στην ίδια οικοδομική ενότητα βρισκόταν και ένα μεγάλο, ορθογώνιο θέατρο, όπου με τρόπο πρωτοποριακό για την εποχή διαμορφωνόταν η πρόσοψη με το μνημειακό πρόπυλο στο κέντρο μιας εντυπωσιακής δωρικής κιονοστοιχίας.
Η βασική είσοδος ήταν τριπλή και διέθετε μαρμάρινα κατώφλια, τα οποία ακόμα και σήμερα σώζονται στη θέση τους. Διασχίζοντας το πρόπυλο φτάνει κανείς στην αυλή που παραδοσιακά αποτελούσε το κέντρο, γύρω από το οποίο αρθρώνονταν οι χώροι και οι λειτουργίες κάθε σπιτιού. Η αυλή αυτή είχε χωρητικότητα που ξεπερνούσε τους 2.000 ανθρώπους και θεωρείται πως αποτελούσε το επίκεντρο της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής του κράτους.
Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr
Παιδεία και Πολιτισμός στο edweek.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Μοιράσου το άρθρο μας
Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them. |
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.
πηγή άρθρου