Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Σκρέκας: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν σημαίνει μείωση τιμών

Σκρέκας: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν σημαίνει μείωση τιμών


Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν σημαίνει και μείωση των τιμών, καθώς αυτές συνεχίζουν να αυξάνονται αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Αυτό είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο οποίος, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM ανέφερε ότι ο πληθωρισμός τροφίμων αποκλιμακώθηκε κατά 40% από τον Ιανουάριο και πως η αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ τείνει προς το 0%. Υπενθύμισε, πάντως, ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, ο πληθωρισμός στα περίπου 20.000 προϊόντα των σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο ανέρχεται σε 0,28%.

«Κάποια μειώνονται, κάποια αυξάνονται, αλλά ο μέσος όρος προσεγγίζει το 0», τόνισε ο υπουργός, λέγοντας πως τα μέτρα της κυβέρνησης αποδίδουν και πως θα συνεχίσουν να αποδίδουν και το επόμενο διάστημα καθώς είναι διαρθρωτικής φύσης και προέβλεψε ότι θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής κατά της ακρίβειας, λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλη χώρα της ΕΕ που να επιβάλλει τέτοια πρόστιμα και να το έχει νομοθετήσει μάλιστα.

Οι τιμές διεθνώς αποκλιμακώνονται και πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την αγορά

Επανέλαβε την σημασία του e-katanalotis καθώς δίνει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή να ψωνίσει φθηνότερα, βοηθώντας τον να φτιάξει ένα «καλάθι αγορών» όπου από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ μπορεί να φτάσει να πληρώνει ακόμα και 15% πιο φθηνά.

Κάνοντας τον απολογισμό της αγοράς του Πάσχα, τόνισε ότι υπήρχε η επιλογή για αρνάκι ακόμα και 8,90 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ, οδηγώντας τις αλυσίδες σε ξεπούλημα, με αύξηση πωλήσεων έως και 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα κρεοπωλεία άλλοι συγκράτησαν τις τιμές και άλλοι όχι, με τον καταναλωτή να επιλέγει από πού θα αγοράσει.

«Εξασφαλίσαμε αξιοπρεπείς τιμές στον παραγωγό, αξιοπρεπείς τιμές στον καταναλωτή, μειώνοντας τις τιμές στον χονδρέμπορο και στον μεσάζοντα», κατέληξε ο υπουργός.

Η βενζίνη είναι ακριβή και λόγω των έμμεσων φόρων

Απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια στην βενζίνη σε σχέση με άλλες χώρες, ο Κώστας Σκρέκας υπενθύμισε πως στην Ελλάδα ένα πολύ σημαντικό δημόσιο έσοδο είναι από τους έμμεσους φόρους στα καύσιμα, καλώντας όσους από την αντιπολίτευση μιλούν για μείωση τους στο μισό και περισσότερο, να απαντήσουν πως θα καλύψουν την «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό.

Εξήγησε πως οι τιμές διεθνώς αποκλιμακώνονται και πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την αγορά, αλλά λόγω ακριβώς της υψηλής συμμετοχής των έμμεσων φόρων στην τιμή, τα δημοσιονομικά περιθώρια στον προϋπολογισμό δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Πηγή: ΟΤ

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Οικονομία

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΩΣ 19.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΩΣ 31/5/2024! ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…!  Ρεπορτάζ και ανάλυση για τα επίμαχα ζητήματα που απασχολούν συνταξιούχους...

Οικονομία

Το νέο καθεστώς της συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους με αναπηρία ξεκαθαρίζει εγκύκλιος την οποία εξέδωσε ο e-ΕΦΚΑ. Yπενθυμίζεται πως το 2022(νόμος 4997/2022) θεσπίστηκαν ενιαίες...

Συνταγές

source

Οικονομία

Η ρύθμιση της περικοπής των συντάξεων ίσχυε μόνο για το Δημόσιο και τον ΟΓΑ ωστόσο πλέον πρέπει να εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα Στα...