Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Συναρπαστική ανακάλυψη: Εντόπισαν ελληνοϊλλυρική περικεφαλαία άνω των 2.500 ετών

Συναρπαστική ανακάλυψη: Εντόπισαν ελληνοϊλλυρική περικεφαλαία άνω των 2.500 ετών


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν διατηρημένο ένα ελληνο-ιλλυρικό κράνος, ηλικίας άνω των 2.500 ετών, στην πόλη Ζακότορατς στη χερσόνησο Πέλιεσατς. Σε μια πρωτοποριακή αρχαιολογική ανασκαφή στην τοποθεσία “Gomila” στο Ζάκοτορατς στη χερσόνησο Πέλιεσακ, η ομάδα των Μουσείων του Ντουμπρόβνικ αποκάλυψε ένα ακόμη αξιοσημείωτο εύρημα – ένα ελληνο-ιλλυρικό κράνος. Η ανακάλυψη, η οποία έγινε σε μια από τις ξερολιθιές στους τάφους και θεωρείται ότι έχει αναθηματική σημασία, υπόσχεται να ρίξει νέο φως στις ταφικές πρακτικές των ιλλυρικών κοινοτήτων κατά το δεύτερο μισό της τελευταίας χιλιετίας π.Χ.

Η ανακάλυψη του κράνους ήταν το αποτέλεσμα τετραετούς έρευνας για τους τάφους, στην οποία βρέθηκε μεγάλη ποσότητα πολύτιμου υλικού, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει την προηγούμενη γνώση για τον ελληνικό αποικισμό της Μεσογείου την τελευταία χιλιετία π.Χ., αναφέρει η HRT.

Αρχαιολόγοι χρονολογούν με επιφύλαξη αυτό το κράνος στον 6ο αιώνα π.Χ.

Οι ανασκαφές σε αυτήν την περιοχή ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια. Ήδη τον πρώτο χρόνο, ανακαλύφθηκε ένα ελληνοιλλυρικό κράνος και τότε προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Η εύρεση ενός ακόμη, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση.

Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι μετά την έρευνα, όλα τα οστά θα σταλούν σε βιοαρχαιολογικές έρευνες.

Το εύρημα εμπλουτίζει την κατανόησή μας για τα αρχαία ταφικά τελετουργικά αλλά αναδεικνύει τη σημασία της περιοχής Πέλιεσακ ως βασικού αρχαιολογικού χώρου κατά μήκος της ανατολικής Αδριατικής ακτής. Η ανακάλυψη αυτή προστίθεται  στην ήδη εντυπωσιακή σειρά τεχνουργημάτων που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, όπως κοσμήματα, ρούχα και άλλες ταφικές προσφορές.

Φωτογραφία: Dubrovnik Museums

Συνολικά, υπάρχουν 27 τύμβοι στη Ζακότορατς, και οι εργασίες μέχρι στιγμής έχουν αποκαλύψει έναν πραγματικό ιστορικό θησαυρό. Πρόκειται για διάφορες βελόνες, πόρπες, καρφίτσες, μέρη κολιέ από κεχριμπάρι ή γυάλινες χάντρες, και φέτος για πρώτη φορά βρέθηκε ένα διάδημα, μια μπρούτζινη ζώνη που πιθανώς φορούσαν οι γυναίκες στο κεφάλι τους.

Καθώς η ανασκαφή προχωρά, η προσμονή κορυφώνεται σχετικά με αποκαλύψεις που αναμφίβολα θα εμπλουτίσουν την κατανόησή μας για τους αρχαίους πολιτισμούς που κάποτε ευδοκίμησαν στην περιοχή. Η ομάδα των Μουσείων Ντουμπρόβνικ είναι αφοσιωμένη στην αποκάλυψη μυστηρίων του παρελθόντος και να μοιραστεί τα ευρήματά της με τον κόσμο.

Στην μελέτη θα βοηθήσουν και  ειδικοί από διάφορες χώρες. Ήδη την επόμενη εβδομάδα, στην πενταμελή ομάδα θα ενταχθούν αρχαιολόγοι από την Ιταλία.

 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Ροή ειδήσεων

Θρήνος για την κομμώτρια που πέθανε στην Πάτρα: Ζαλιζόταν και λιποθύμησε στα χέρια της κόρης της μετά την επέμβαση – Newsbeast play Συγκλονίζουν οι...

Music

Support my work on Patreon (High Quality Downloads MP3/WAV) https://www.patreon.com/mercurialkenny Connect with … source

Music

Helena Paparizou – My number one Sertab Erener – Everyway that I can Charlotte Perrelli – Take me to your heaven From Malmö …...