Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τεχνολογία

Συνδέεται ο ύπνος με την μοναξιά; Επιστήμονες απαντούν

Συνδέεται ο ύπνος με την μοναξιά; Επιστήμονες απαντούν


Όλοι μας έχουμε νιώσει μοναξιά κάποια στιγμή, αν και για μερικούς ανθρώπους αυτό το συναίσθημα είναι περισσότερο παρόν. Σε έρευνα της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας του 2024, περίπου 1 στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ ανέφερε ότι αισθανόταν μοναξιά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Αλλά η έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας εκπληκτικός τρόπος για να απαλύνετε αυτό το συναίσθημα. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο ανέλυσε τη σχέση μεταξύ της υγείας του ύπνου και της μοναξιάς μεταξύ 2.297 ενηλίκων στις ΗΠΑ.

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο ενός ατόμου, ενώ άλλες έδειξαν ότι ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα μοναξιάς

Διαπίστωσε ότι ο καλός ύπνος συνδέεται με μείωση του αισθήματος μοναξιάς. (Η συνιστώμενη ποσότητα ύπνου για τους ενήλικες είναι μεταξύ επτά και εννέα ωρών).

Συναισθηματική και κοινωνική μοναξιά;

Κάθε συμμετέχων στη μελέτη συμπλήρωσε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο ύπνου και αξιολογήθηκε στην κλίμακα μοναξιάς De Jong Gierveld, η οποία μετρά τη συναισθηματική και κοινωνική μοναξιά.

Η «συναισθηματική μοναξιά» ορίστηκε στη μελέτη ως η έλλειψη μιας στενής σχέσης, όπως αυτή με έναν σύντροφο. Η «κοινωνική μοναξιά» ορίστηκε ως η έλλειψη ενός ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος.

«Μπορεί να νιώθουμε πιο ανήμποροι, να έχουμε χαμηλότερη αίσθηση της αυτοεκτίμησης ή της αυτοπεποίθησης, τότε μπορεί να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι νιώθουμε μόνοι και απομονωμένοι»

Υπήρξε ισχυρότερη σχέση μεταξύ του καλύτερου ύπνου και της χαμηλότερης μοναξιάς -ιδίως της συναισθηματικής μοναξιάς- για τους νεότερους ενήλικες, αν και οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι για τον λόγο. Η ποιότητα του ύπνου μετρήθηκε με την αξιολόγηση της τακτικότητας του ύπνου, της ικανοποίησης, του χρόνου, της διάρκειας, της αποτελεσματικότητας και της εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για να γίνει κατανοητό γιατί η ηλικία μπορεί να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ ύπνου και μοναξιάς, χρειάζονται περισσότερες έρευνες. «Θέλω να δω περισσότερες μελέτες που να ενισχύουν αυτό το αφήγημα, επειδή υπάρχουν κάποιες αντικρουόμενες μελέτες στο παρελθόν που έχουν δείξει ότι η ηλικία δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη συσχέτιση». δήλωσε στη HuffPost η Nicole Moshfegh, κλινική ψυχολόγος με έδρα το Λος Άντζελες, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Γιατί μπορεί τα συναισθήματα μοναξιάς να σχετίζονται με τον τρόπο που κοιμόμαστε;

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο ενός ατόμου, ενώ άλλες έδειξαν ότι ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα μοναξιάς. «Το βλέπω ως μια αμφίδρομη σχέση σε αυτό το σημείο», δήλωσε η Moshfegh.

Ενώ ο κακός ύπνος δεν οδηγεί απαραίτητα σε συναισθηματικό πρόβλημα, μπορεί μερικές φορές να αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει, δήλωσε η Yishan Xu, κλινική ψυχολόγος με έδρα την Καλιφόρνια. Η Xu δεν συμμετείχε στην πρόσφατη μελέτη.

Και οι δύο ψυχολόγοι που μίλησαν στη HuffPost ανέφεραν μερικούς λόγους για τους οποίους ο κακός ύπνος μπορεί να συμβάλει στο αίσθημα μοναξιάς ενός ατόμου.

Πρώτον, ένα άτομο μπορεί να ενδιαφέρεται λιγότερο για την αλληλεπίδραση με τους άλλους και να αποσύρεται από τις κοινωνικές συναναστροφές αν δεν είναι καλά ξεκούραστο, δήλωσε η Xu.

Επιπλέον, όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά για να καλύψουμε τις ανάγκες του σώματός μας, «μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με προβλήματα όσον αφορά τη διάθεση και το άγχος», δήλωσε η Moshfegh.

«Μπορεί να νιώθουμε πιο ανήμποροι, να έχουμε χαμηλότερη αίσθηση της αυτοεκτίμησης ή της αυτοπεποίθησης, τότε μπορεί να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι νιώθουμε μόνοι και απομονωμένοι».

Ένα άτομο μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο και να ερμηνεύει όσα του κάνουν ή του λένε οι άλλοι μέσα από έναν αρνητικό πρίσμα, εξήγησε η Xu. Μένει το αίσθημα ότι οι άλλοι δεν τους καταλαβαίνουν ή δεν τους συμπαθούν.

*Πηγή: Huffpost.com | Seraphina Seow

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αυτοκίνητο

Το μέγεθος και οι χώροι ενός αυτοκινήτου μετρούν πολύ όταν τα διαθέσιμα χρήματα είναι περιορισμένα. Το μέγεθος και οι χώροι ενός αυτοκινήτου μετρούν πολύ...

Οικονομία

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα κάθε οικονομίας, σίγουρα και της ελληνικής, είναι η φοροαποφυγή κυρίως από άτομα υψηλού εισοδήματος. Για τον λόγο αυτό, τα...

Lifestyle

Τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Τήνο μαζί με τα παιδιά του συνεχίζει ο Γιώργος Λιάγκας. Ο γνωστός δημοσιογράφος διαθέτει ένα υπέροχο εξοχικό στο νησί...

Πολιτική

Μετά την αχαρακτήριστη συμπεριφορά του απέναντι σε υπάλληλο του αεροδρομίου, αλλα και τις καταγγελίες για το πάρτι απευθείας αναθέσεων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο...