Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Συντάξεις χηρείας: Διαμαρτυρία συνταξιούχων για περικοπές έως 50%

Συντάξεις χηρείας: Διαμαρτυρία συνταξιούχων για περικοπές έως 50%


Σε περικοπές οδηγούνται οι συντάξεις χηρείας και στον ιδιωτικό τομέα εάν εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία, όπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται σενάριο νομοθετικής παρέμβασης, που θα περιορίζει το πρόβλημα που αφορά χιλιάδες δικαιούχους.

Η χορήγηση της παροχής και στους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, βάσει νόμου πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας, (από το 70%, στο 35%).

Ταυτόχρονα το πρόβλημα αφορά και την καταβολή της εθνικής σύνταξης, που θα πρέπει να χορηγείται σε μόνο μία από όσες συντάξεις εισπράττει ο ίδιος δικαιούχος. Οι αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, μέχρι και με παρουσία του συλλόγου ΑΞΙΑ (σύζυγοι θανόντων), με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο του υπουργείου Εργασίας, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την πολιτική ηγεσία.

Με δεδομένο βέβαια ότι σε λιγότερο από μία εβδομάδα, οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για τις προγραμματισμένες Ευρωεκλογές, δεν υπάρχουν περιθώρια για άμεση παρέμβαση. Όμως, ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται για να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης χιλιάδων δικαιούχων, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να υποστούν δραματικές περικοπές στο συγκεκριμένο βοήθημα.

Η παρέμβαση του υφυπουργού Εργασίας

Το θέμα σχολίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η συζήτηση αφορά στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα.

Όπως διαπιστώνεται, από την απόφαση θίγονται πάνω από 8.500 δικαιούχοι. Ο νόμος από το 2016 ορίζει ότι μετά την πρώτη τριετία της καταβολής της σύνταξης, αν η χήρα ή ο χήρος έχουν εισοδήματα είτε από δική τους σύνταξη, είτε από απασχόληση, το ανταποδοτικό κομμάτι της καταβαλλόμενης σύνταξης, περικόπτεται κατά το ήμισυ, δηλαδή από 70% πηγαίνει στο 35%.

Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, «πρόκειται για μια διάταξη η οποία ήδη εφαρμόζεται στους συνταξιούχους του Δημοσίου Τομέα και του ΟΓΑ και δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας προβλημάτων με τα λογισμικά, τα οποία είναι πλέον λειτουργικά. Το επόμενο διάστημα θα αποφασιστεί πως ακριβώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία».

Οι συνέπειες όπως εξηγεί το ΕΝΔΙΣΥ, εάν τηρηθεί ο νόμος, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν συντάξεις χηρείας, που θα μειωθούν στο μισό. Μάλιστα, επειδή η ισχύουσα νομοθεσία, εφαρμόζεται στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ ήδη από τον Οκτώβριο του 2020, θα υπάρξουν περιπτώσεις δικαιούχων από τον ιδιωτικό τομέα, που θα κληθούν να καταβάλλουν μέχρι και αναδρομικά ποσά, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Music

subscribe https://www.youtube.com/channel/UCSfc3sIxyFHpgU3RNyNR-eg wonderful Greek song ♥️ #greek #greekmusic … source

Music

Κάνε ΕΓΓΡΑΦΗ εδώ: http://bit.ly/HeavenMusicYouTube Βρες το «Σ’ Αναζητώ» εδώ: https://bit.ly/sanazito Στίχοι: Σ’ αναζητώ, Σαν … source

Movies

A group of British soldiers are captured as they retreat towards Dunkirk during World War II. Among them, a British boxer finds … source