Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ροή ειδήσεων

Σχολεία: Άνοιγμα σχολείων με έξαρση κορονοϊού και γρίπης οι μαθητές

Σχολεία: Άνοιγμα σχολείων με έξαρση κορονοϊού και γρίπης οι μαθητές


«Καμπανάκι» για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων με το άνοιγμα των σχολείων μετά τη χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα κρούουν οι ειδικοί και εφιστούν την προσοχή σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, ο αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022».

Τα σχολεία ανοίγουν αύριο, Δευτέρα (08.01.24) ύστερα από το διάλειμμα των χριστουγεννιάτικων εορτών, τη στιγμή που κορονοϊός, γρίπη και άλλες ιώσεις «σαρώνουν», με τους επιστήμονες να περιμένουν κορύφωση μέσα στον Ιανουάριο, ενώ η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει το 100%.

Μέχρι πέντε ημέρες είναι δικαιολογημένες οι απουσίες των μαθητών από τα σχολεία λόγω κορονοϊού

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, τα κρούσματα θα παρουσιάσουν νέα έξαρση και γι’ αυτό συστήνουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως αυτές αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός τις προηγούμενες ημέρες.

Σημειώνεται πως μέχρι πέντε ημέρες είναι δικαιολογημένες οι απουσίες των μαθητών από τα σχολεία λόγω κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο αναφέρονται όλα τα προτεινόμενα μέτρα, που έχουν ως εξής:

-Τακτικό πλύσιμο των χεριών (Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό). Πριν και μετά την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα, τη χρήση της τουαλέτας. Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

-Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.

-Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).

-Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων– τήρηση φυσικών αποστάσεων.

-Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό. Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

-Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπωςSARS-CoV-2, ιό γρίπης ήRSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

-Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Την ίδια ώρα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρεται και στη χαμηλή ανταπόκριση των πολιτών ως προς τον εμβολιασμό ενάντια στον κορονοϊό.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.πηγή άρθρου

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Ροή ειδήσεων

Σε πρώτο πλάνο η ιταλική αγορά για τον επόμενο προπονητή του Παναθηναϊκού με τον Βιτσέντσο Ιταλιάνο και τον Βάλτερ Ματσάρι να έχουν ήδη τσεκαριστεί...

Ροή ειδήσεων

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ 27.05.2024 | 22:19 EUROLEAGUE 2023-2024 / FINAL 4 / / – (LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανήρτησε...

Ροή ειδήσεων

Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθεί αύριο ένας 58χρονος που συνελήφθη από αστυνομικούς του ΑΤ Παλαιοκαστριτών, στην Κέρκυρα, μετά από καταγγελία μητέρας ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά τη 15χρονη κόρη...

Οικονομία

Οι ασφαλισμένοι από τις εν λόγω κατηγορίες εντάσσονται σε όσους θεμελιώνουν εντός του 2024 ή θα αποκτήσουν ως και το 2026 θεμελιωμένο δικαίωμα και...