Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ελλάδα

Τα έθιμα της «Καμήλας» και των «Φωταρών» αναβίωσαν στη Χαλκιδική

Τα έθιμα της «Καμήλας» και των «Φωταρών» αναβίωσαν στη Χαλκιδική


Το έθιμο της «Καμήλας» αναβίωσε σήμερα στη Γαλάτιστα του Πολυγύρου Χαλκιδικής. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει το δρώμενο, που διοργανώνουν κάθε χρόνο ανήμερα των Θεοφανείων πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής.

Οι επισκέπτες της Γαλάτιστας είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και τον Βυζαντινό Πύργο της, που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, ενώ ταυτόχρονα απόλαυσαν πίτες, παραδοσιακά εδέσματα και λουκάνικα, μαζί με άφθονο κρασί και τσίπουρο, προσφορά των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής.

Η ιστορία θέλει τα παλικάρια του χωριού να σκαρφίζονται το τέχνασμα της καμήλας

Το έθιμο της «Καμήλας» έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας και αναπαριστά την αρπαγή της όμορφης Γαλατσάνας Μανιώς από τον αγά του χωριού, με σκοπό να την κλείσει στο χαρέμι του.

Η ιστορία θέλει τα παλικάρια του χωριού, με επικεφαλής τον αγαπημένο της Μανιώς, μη μπορώντας να ανεχτούν την αρπαγή και την προσβολή, να σκαρφίζονται το τέχνασμα της καμήλας, κάτι παρόμοιο με τον Δούρειο Ίππο, κατασκευάζοντας μια υποτυπώδη καμήλα, για να ελευθερώσουν την κοπέλα.

Το έθιμο της καμήλας

Κάθε χρόνο ανήμερα των Φώτων κατασκευάζεται το ομοίωμα της καμήλας, το οποίο είναι ένας ξύλινος σκελετός με επένδυση από χοντρά ρούχα υφαντά, ενώ στο εσωτερικό του είναι τοποθετημένα μεγάλα κουδούνια με τέτοιο τρόπο, ώστε να βγάζουν αρμονικό ήχο. Οι νέοι του χωριού ντύνονται με τις τοπικές ενδυμασίες.

Αύριο Κυριακή 7 Ιανουαρίου του Αϊ- Γιαννιού, θα γίνει η αναπαράσταση του γάμου της Μανιώς. Σύμφωνα με το έθιμο, νύφη και κουμπάρα, είναι άνδρες ντυμένοι με γυναικεία ρούχα, καθώς εκείνα τα χρόνια οι γυναίκες δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος σε δημόσια γλέντια.

Οι φίλοι του γαμπρού, με συνοδεία οργάνων, ξεκινούν να πάρουν την κουμπάρα. Με την κουμπάρα κατευθύνονται στο σπίτι του γαμπρού, κι από κει με νταούλια και ζουρνάδες αλλά και με καβαλαραίους συνοδεία, πηγαίνουν και παίρνουν τη νύφη. Η πομπή καταλήγει στην πλατεία, όπου ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

Οι… φίλοι του γαμπρού

«Εύχομαι καλή φώτιση, υγεία και δύναμη σε όλους» δήλωσε ο δήμαρχος Πολυγύρου, Γιώργος Εμμανουήλ, ο οποίος παρακολούθησε το δρώμενο της «Καμήλας», αμέσως μετά τον καθαγιασμό των υδάτων, που έγινε στην παραλία της Γερακινής.

Εξάλλου, στο Παλαιόκαστρο του δήμου Πολυγύρου, πολλοί ήταν οι επισκέπτες που παρακολούθησαν το έθιμο των «Φωταρών», συμμετέχοντας στο δρώμενο, που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου.

Δείτε βίντεο:

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.πηγή άρθρου

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Ροή ειδήσεων

Θρήνος για την κομμώτρια που πέθανε στην Πάτρα: Ζαλιζόταν και λιποθύμησε στα χέρια της κόρης της μετά την επέμβαση – Newsbeast play Συγκλονίζουν οι...

Music

Helena Paparizou – My number one Sertab Erener – Everyway that I can Charlotte Perrelli – Take me to your heaven From Malmö …...

Music

Support my work on Patreon (High Quality Downloads MP3/WAV) https://www.patreon.com/mercurialkenny Connect with … source

Συνταγές

https://www.facebook.com/Butterfly-Creations-529705357194969/?ref=aymt_homepage_panel Υλικά 1 πακέτο μπισκότα τύπου … source