Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ελλάδα

Το νομοθετικό έργο και οι αλλαγές στην εκπαίδευση το 2024

Το νομοθετικό έργο και οι αλλαγές στην εκπαίδευση το 2024


Με πλούσιο νομοθετικό έργο και αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ξεκινάει το νέος έτος 2024 για το υπουργείο Παιδείας.

Οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση το 2024

Το υπουργείο Παιδείας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές για το ανοιχτό σχολείο, το ελεύθερο πανεπιστήμιο και τον εκσυγχρονισμό και τη στόχευση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης, με στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επένδυση στη γνώση και τις νέες δεξιότητες.

Ο νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην Παιδεία θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου καθώς τον Ιανουάριο αναμένονται τα σχέδια νόμου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Το νομοσχέδιο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»

Κορυφαία μεταρρύθμιση η δυνατότητα ίδρυσης για πρώτη φορά μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο στην εκπαίδευση παράλληλα με τη σταδιακή ψηφιοποίησή της και την προώθηση πρωτοβουλιών για την αναμόρφωση της καθημερινότητας σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Από την προσέλευση ξένων πανεπιστημίων για την ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα μέχρι την αναδιάρθρωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τομές για τη βελτίωση της συμπερίληψης στα σχολεία, ήδη από τον Ιανουάριο, θα ξεκινήσει η κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν τόσο το δημόσιο πανεπιστήμιο όσο και τα κριτήρια για την ίδρυση και τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, αναμένεται να είναι το πρώτο που θα κατατεθεί στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει ήδη εξαγγείλει την ψήφισή του μέσα στον πρώτο μήνα του έτους.

Διαβάστε επίσης  Υπ. Παιδείας: Ερωτήσεις – απαντήσεις αναφορικά με το νομοσχέδιο «Eλεύθερο Πανεπιστήμιο»

Το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνεται και το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με στόχο  την ενίσχυση της συνάρθρωσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης προσφέρει απάντηση στο σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και μεταξύ των διαφόρων τύπων κατάρτισης.

Ως ιδιαίτερος στόχος της αξιολογούμενης ρύθμισης τονίζεται η αποφυγή επικαλύψεων μεταξύ των διαφορετικών Επιπέδων του Ε.Π.Π., οι οποίες έχουν, καταφανώς, σοβαρές επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εκροών του συστήματος, δηλαδή στην ίδια την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο.

Σημαντικό, επίσης, ζήτημα που διατρέχει την αξιολογούμενη ρύθμιση είναι η ενίσχυση της μέριμνας για τα άτομα με αναπηρία, ώστε να διασφαλισθεί η πρόσβασή τους σε ποιοτική επαγγελματική κατάρτιση.

Τι αλλάζει σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια

Με βασικό «όχημα» τις δυνατότητες της τεχνολογίας, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά την αναμόρφωση της μαθησιακής διαδικασίας με νέες μεθόδους και εργαλεία, ώστε οι μαθητές από τον Σεπτέμβριο του 2024 να δουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Διαδραστικοί πίνακες

Μέσα στο 2024 αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί στα σχολεία οι διαδραστικοί πίνακες. Αν και ο κ. Πιερρακάκης έχει υπογραμμίσει ότι πρωταγωνιστής στην τάξη θα πρέπει να είναι ο εκπαιδευτικός, το υπουργείο Παιδείας προσβλέπει στη βελτίωση της αφομοίωσης από τους μαθητές μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας. Οι διαδραστικοί πίνακες θα είναι το πρώτο εργαλείο το οποίο αργότερα θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα σπουδών και το πολλαπλό βιβλίο (τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2025), με στόχο να επικαιροποιηθεί και να γίνει πιο σύγχρονο το μάθημα στη σχολική τάξη.

Λογοτεχνία-Πληροφορική

Εν αναμονή των νέων προγραμμάτων σπουδών, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται από τον Σεπτέμβριο του 2024 να προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε δύο μαθήματα: την Πληροφορική και τη Λογοτεχνία.

Η Λογοτεχνία θα ενισχυθεί μέσω της φιλαναγνωσίας

Όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης, πρέπει να επιδιώξουμε την βιβλιοφιλία, την αγάπη για το βιβλίο, ειδικά στην ψηφιακή εποχή. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι στο μάθημα να ενταχθούν -όπως γίνεται σε πολλά εκπαιδευτικά συστήματα στο εξωτερικό- η ανάγνωση και η μελέτη όχι αποσπασμάτων αλλά ολόκληρων βιβλίων, με στόχο να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για λογοτεχνικά έργα. Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι μία εμπειρία αγωγής.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο αλγοριθμικός τρόπος σκέψης μπαίνουν στην Πληροφορική

Για επένδυση στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης και τις αλλαγές στο μάθημα της Πληροφορικής και την εισαγωγή την Τεχνητής Νοημοσύνης στο σχολείο, έκανε λόγο ο Κ. Πιερρακάκης, ο οποίος έχει αναφερθεί και στην παλαιότητα των βιβλίων της Πληροφορικής και στην ανάγκη αυτά να εκσυγχρονιστούν, ώστε να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και τα άλματα που έχουν γίνει στην τεχνολογία την τελευταία δεκαετία.

Ψηφιακό φροντιστήριο

Η ενισχυτική διδασκαλία ψηφιοποιείται και επιχειρεί να «σπάσει» τους περιορισμούς μιας φυσικής τάξης. Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εξαγγείλει το ψηφιακό φροντιστήριο, μία σειρά από εκπαιδευτικά βίντεο από εκπαιδευτικούς, με στόχο να ανατρέχουν οι μαθητές σε αυτά σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν μαθησιακά κενά.

Το ψηφιακό φροντιστήριο θα ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2024 για τους μαθητές Γυμνασίου. Με έξι ψηφιακές τάξεις, τρεις τάξεις σε δύο βασικά μαθήματα, τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά, θα είναι η πρώτη πιλοτική εφαρμογή της δράσης, η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2024 θα επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες.

Ειδικότερα από την Ε’ Δημοτικού μέχρι και τη Γ’ Λυκείου, όλοι οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά βίντεο για όλα τα μαθήματα. Ειδικότερα, για τη Γ’ Λυκείου σχεδιάζεται η παροχή live μαθημάτων μέσω ειδικής πλατφόρμας με κωδικό πρόσβασης που θα δίνεται στους μαθητές.

Πλατφόρμα για bullying

Μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά θα λειτουργήσει η ειδική πλατφόρμα για καταγγελίες σχετικά με περιστατικά bullying στα σχολεία. Με το φαινόμενο να βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο Παιδείας προωθεί μία ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται από μία ομάδα ειδικών, που θα ενημερώνει τις διευθύνσεις των σχολείων και θα παρακολουθεί την εξέλιξη του περιστατικού.

Πλατφόρμα e-parent

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η πλατφόρμα αυτή θα αντικαταστήσει το σύνολο της έγχαρτης επικοινωνίας των γονέων και κηδεμόνων με το σχολείο και την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε να ενημερώνονται για τις απουσίες των μαθητών, να δίνουν τη συναίνεσή τους για εκδρομές κ.λπ.

Τεστ ανίχνευσης τάσεων, κλίσεων και δεξιοτήτων σε όλους τους μαθητές

Για τον επαγγελματικό προσανατολισμό θα καθιερωθούν τεστ ανίχνευσης δεξιοτήτων και κλίσεων των μαθητών ώστε να γνωρίζουν σε ποια «γνωστικά αντικείμενα» έχουν κλίση.

Νέο πλαίσιο της ελεύθερης επιλογής σχολείου από τους μαθητές

Η «ελεύθερη επιλογή σχολείου» από τους γονείς ήταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ (2023-2027). Ωστόσο, μετά από τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών φορέων το υπουργικό επιτελείο έχει ετοιμάσει, ως πρώτο βήμα, μια νομοθετική παρέμβαση για ελεύθερη επιλογή με την προϋπόθεση να υπάρχει κενή θέση στο σχολείο υποδοχής.

Τι προβλέπεται για την επαγγελματική εκπαίδευση

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘΑ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα από τη Βουλή, προβλέπει γραφεία διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, επαγγελματικό και σχολικό προσανατολισμό, δημιουργία 60 δομών campus σε πολυδύναμα σχολικά συγκροτήματα και μία νέα ψηφιακή πύλη που θα καταγράφει και θα συνδέει αποφοίτους με κενές θέσεις εργασίας σε τοπικές επιχειρήσεις.

Τα ΙΕΚ μετονομάζονται σε ΣΑΕΚ (Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), τα εργαστήρια θα χρηματοδοτηθούν με τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ και οι τρεις δομές που θα συστεγάζονται στο campus (ΕΣΚ, ΕΠΑΛ και ΣΑΕΚ) θα έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς εταίρους, ώστε να διδάσκουν ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εθνικής και τοπικής οικονομίας και να γνωρίζουν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις της περιοχής όπου βρίσκονται. Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας αποτελεί ίσως την πιο εμβληματική πρωτοβουλία με τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας που θα καταγράφει τις κενές θέσεις σε επιχειρήσεις και θα λειτουργεί αμφίδρομα παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες τόσο στους σπουδαστές όσο και στις εταιρίες.

Μη κρατικά πανεπιστήμια με αυστηρά κριτήρια

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να παρουσιαστεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Πρόκειται για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη χώρα, τα οποία στόχο έχουν να αναχαιτίσουν το κύμα φυγής των περίπου 40.000 Ελλήνων σε χώρες του εξωτερικού για να σπουδάσουν.

Τα παραρτήματα θα παρέχουν τίτλους σπουδών ισότιμους με αυτούς των δημόσιων πανεπιστημίων, με αναγνώριση, επαγγελματική και ακαδημαϊκή, από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα πλέγμα αυστηρών κριτηρίων για την ακαδημαϊκή και κτιριακή επάρκεια των παραρτημάτων. Τα πανεπιστήμια αυτά θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένα από τη χώρα προέλευσής τους, από την ελληνική ανεξάρτητη Αρχή πιστοποίησης, την ΕΘΑΕΕ, να διδάσκουν σε αυτά τουλάχιστον 30 πανεπιστημιακοί με διδακτορικό, να έχουν ερευνητική δραστηριότητα και σε κάθε παράρτημα να λειτουργούν τουλάχιστον τρεις σχολές.

Τα κριτήρια υποδομών θα προβλέπουν αυτοτελείς κτιριακές υποδομές, με βιβλιοθήκες, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και χώρους εργαστηρίων. Το πανεπιστήμιο θα πρέπει να καταθέσει και μια πενταετή οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, την οποία θα βεβαιώνει αξιόπιστη ελεγκτική-συμβουλευτική εταιρία, και να προσκομίσει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης αξιόχρεης τράπεζας ύψους 500.000 ευρώ για κάθε σχολή και να καταβάλει παράβολο ύψους 500.000 ευρώ για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης. Τα παραρτήματα θα αξιολογηθούν από την ΕΘΑΕΕ και θα παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους υπό έλεγχο για το αν συνεχίζουν να πληρούν τα κριτήρια.

Διαβάστε επίσης – Πιερρακάκης: Τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα δίνουν πτυχία με πλήρη επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα

Ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και σειρά διατάξεων για τα δημόσια πανεπιστήμια, με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου στα πανεπιστήμια. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ενισχύσει τη διεθνοποίηση των ελληνικών ιδρυμάτων, με νέες συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού και για αυτόν τον λόγο θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να προχωρήσουν και άλλα κοινά προγράμματα.

Ενίσχυση σε εκπαιδευτικούς, νέο σύστημα προσλήψεων

Ψηφιακά δεδομένα, όπως η γεωγραφική περιοχή, ο μαθητικός πληθυσμός και τα προγράμματα σπουδών, θα αξιοποιηθούν από το υπουργείο Παιδείας, ώστε από τη νέα χρονιά να αλλάξει το σύστημα προσλήψεων στα σχολεία.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η έγκαιρη κάλυψη των κενών, αλλά και η ορθή χαρτογράφησή τους. Την τρέχουσα χρονιά, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών «έτρεξε» πιο γρήγορα από άλλες χρονιές, με πάνω από 40.000 προσλήψεις και περίπου 30.000 μόνιμους διορισμούς που έγιναν τα τελευταία χρόνια, μέχρι και το τέλος του έτους καταγράφονταν ακόμα κενά. Αυτά επιδεινώθηκαν από την έκρηξη των εγκρίσεων για παράλληλη στήριξη, που έφτασαν τις 20.000 φέτος – υψηλότερες από ποτέ.

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να συνεχίσει τη σταθερή ενίσχυση του εκπαιδευτικού δυναμικού στα σχολεία με επιπλέον διορισμούς από τη νέα χρονιά. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια διορίζονται ανά έτος 3.000 με 4.000 εκπαιδευτικοί και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και για το νέο σχολικό έτος.

Διαβάστε επίσης – Με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ και προσοντολόγιο το νέο υβριδικό σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

 

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.πηγή άρθρου

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Ροή ειδήσεων

Σε πρώτο πλάνο η ιταλική αγορά για τον επόμενο προπονητή του Παναθηναϊκού με τον Βιτσέντσο Ιταλιάνο και τον Βάλτερ Ματσάρι να έχουν ήδη τσεκαριστεί...

Ροή ειδήσεων

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ 27.05.2024 | 22:19 EUROLEAGUE 2023-2024 / FINAL 4 / / – (LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανήρτησε...

Οικονομία

Στη ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ, στους γιατρούς των ΚΕΠΑ, στο επίδομα ανεργίας και στις κατασκηνώσεις, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα...

Οικονομία

Τον Ιανουάριο του 2016 στον Νόλαν Άρμπο, που έχει μείνει παράλυτος από τον λαιμό και κάτω λόγω ατυχήματος σε βουτιά το 2016, τοποθετήθηκε το εμφύτευμα N1,...