Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ροή ειδήσεων

Το Σάββατο στα Χανιά η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν

Το Σάββατο στα Χανιά η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν


Αύριο Σάββατο 6 Ιανουαρίου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά, στην Κρήτη.

Θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Στην ατζέντα του ταξιδιού του Μπλίνκεν στην περιοχή αναμένεται να κυριαρχήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν την Πέμπτη ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο.

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα

Το πέρασμα «λίγων ωρών» του Μπλίνκεν από την Ελλάδα λαμβάνει διαστάσεις, δεδομένων και των ευρύτερων εξελίξεων στην περιοχή, με την Αθήνα να υπογραμμίζει διαρκώς το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ.

Στην ατζέντα του ταξιδιού του Μπλίνκεν στην περιοχή αναμένεται να κυριαρχήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ο διαφαινόμενος κίνδυνος διάχυσης του, ενώ τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα, η είδηση της άφιξης φέρνει εικασίες και για διάλογο όσον αφορά ένα ευρύτερο διπλωματικό παζάρι που συνδέεται με τις πολιτικές της Άγκυρας.

Για τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Τουρκία πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που έχει συνδεθεί με την προμήθεια των νέων F-16 και την αναβάθμιση των παλιών που έχει αιτηθεί η Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει βάλει παρασκηνιακά στο τραπέζι του παζαριού και την απαντητική επιστολή στο ελληνικό αίτημα για τα F-35. Μία απάντηση που οι πληροφορίες την ήθελαν να φτάνει στην Αθήνα πριν τις εκλογές, στην εξέλιξη των πραγμάτων συνδέθηκαν με τις τουρκικές εκλογές και την ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών σε Ελλάδα και Τουρκία και τελικά ακόμα αναμένεται.

Ένα αίτημα που όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές περιμένει απλά μία τυπική έγκριση για να αποσταλεί τελικά η LoA στην Αθήνα ωστόσο δείχνει να μπαίνει για μία ακόμα φορά σε διαπραγμάτευση, και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας να αξιοποιείται, έστω και παρασκηνιακά ως μοχλός πίεσης στην Άγκυρα.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.πηγή άρθρου

You May Also Like

Sticky Post

Το Cipiripo News δεν φιλοξενεί περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα ή ζωντανές ροές. Το Cipiripo News λειτουργεί ως αθροιστής ζωντανών ροών που είναι...

Ροή ειδήσεων

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου: Ο φονικός καύσωνας του 1987 στην Αθήνα καταλήγει σε εθνική τραγωδία – Newsbeast play Σαν σήμερα ο φονικός καύσωνας του...

Αυτοκίνητο

Έτοιμη να ξεκινήσει να παράγει λίθιο είναι η Σερβία, η οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνιών με τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της...

Οικονομία

Δύο εικοσιτετράωρα μετά τη διαβεβαίωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι ουδείς περιβαλλοντικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να αλλάξει κατά τη δεύτερη πενταετή...