Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Το τέλμα καραδοκεί

Το τέλμα καραδοκεί


1) Το τέλμα καραδοκεί

Το γεγονός ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμό ταχύτερο από το μέσο όριο της Ε.Ε. είναι αναμφισβήτητα θετικό. Τούτο σημαίνει πως η ελληνική οικονομία συγκλίνει με τον μέσο όρο της Ε.Ε. αντί να αποκλίνει όπως συνέβαινε μετά τη χρεοκοπία του 2010.

Όπως όμως μονότονα επισημαίνει αυτή η στήλη, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί λόγο εφησυχασμού. Ο δυναμικός ρυθμός ανάπτυξης αν δεν συνοδεύεται από σημαντική αύξηση των επενδύσεων δεν θα μπορέσει να έχει την διάρκεια που απαιτείται προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα της Ελλάδας με το μέσο όρο της Ε.Ε.

Οι δυναμικοί ρυθμοί ανάπτυξης που εμφανίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οφείλονται κατά κύριο λόγο στις συνθήκες “πιεσμένου ελατηρίου” που επέφερε στην ελληνική οικονομία η χρεοκοπία της περασμένης δεκαετίας και οι εκταμιεύσεις του αναπτυξιακού πακέτου που εφάρμοσε η Ε.Ε. κατά την περίοδο της πανδημίας.

Όπως όλοι μπορούν να φανταστούν οι εκτινάξεις των πιεσμένων ελατηρίων μπορεί να είναι βίαιες, αλλά έχουν σύντομη διάρκεια.  Από την άλλη πλευρά οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις κατευθύνονται προς όλες τις γειτονικές χώρες του Νότου με τις οποίες ανταγωνίζεται η Ελλάδα για μια καλύτερη θέση στην κατάταξη.

Επιπλέον, οι απορροφήσεις των κοινοτικών πόρων έχουν αρχίσει να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης. Χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προειδοποίηση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος  Γιάννη Στουρνάρα πριν από λίγες ημέρες.  

“Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καθώς όπως είπε οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό (14% του συνόλου), γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών…”

Βλέπε: Συναγερμός Στουρνάρα για καθυστερήσεις στις ιδιωτικές επενδύσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Στην ίδια ομιλία ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε αυτό που αναφέρουμε συχνά από αυτή τη στήλη πως οι επενδύσεις παρουσιάζουν δυναμική θετική μεταβολή, αλλά απέχουν από το επίπεδο που χρειάζεται προκειμένου η ελληνική οικονομία να εξέλθει του τέλματος.

Ανέφερε λοιπόν ο κ. Στουρνάρας πως οι επενδύσεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση από τον μέσο όρο της ΕΕ. Όπως είπε, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επενδύσεις σε πραγματικούς όρους το 2022 ήταν κατά 50% περίπου χαμηλότερες σε σχέση με το 2008.

Ο λόγος των επενδύσεων προς το ΑΕΠ, ο οποίος κυμαινόταν γύρω στο 24% πριν από το 2008 (δηλαδή σε επίπεδο συγκρίσιμο με το μέσο όρο της ΕΕ), κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της κρίσης και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 11,9% την περίοδο 2010-2020.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πως το καλό κλίμα των τελευταίων μετά την πανδημία ετών δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, γιατί η δυναμική που εμφανίζει η ελληνική οικονομία δεν διαθέτει στοιχεία μακροπρόθεσμης συνέχειας.

Η απουσία αντιπολίτευσης, η οποία να συνιστά προοπτική εναλλακτικής διακυβέρνησης έχει χαλαρώσει τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης. Για την αντιπολίτευση των κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη ισχύουν αυτά που είχε αναφέρει προεκλογικά ο Διονύσης Σαββόπουλος πως δεν εμπνέουν καμιά εμπιστοσύνη γιατί θυμίζουν παρέα φοιτητικής παράταξης.

Η χώρα για να τεθεί σε τροχιά μακροπρόθεσμης ανάπτυξης χρειάζεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Πρόσφατα η ΕΤΕπ έκανε μια έρευνα μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων για τα αντικίνητρα στον χώρο των επενδύσεων. Στην έρευνα αυτή ανέφεραν την αβεβαιότητα για το μέλλον σε ποσοστό 89%, το κόστος ενέργειας σε ποσοστό 85%, την διαθεσιμότητα σε ειδικευμένο προσωπικό σε ποσοστό 82% και το επιχειρηματικό περιβάλλον σε ποσοστό 81%.

Βλέπε: Έκθεση ΕΤΕπ: Τα εμπόδια για επενδύσεις στην Ελλάδα

Αν η κυβέρνηση  κατά πρώτο λόγο και το πολιτικό προσωπικό συνολικότερα δεν δώσει σύντομα απαντήσεις στα προβλήματα αυτά η ανάπτυξη να εξατμιστεί και η χώρα να επανέλθει σε τέλμα…

2) AIRBNB: Ερωτήματα απλής λογικής

Σχετικά με την άποψη του κύριου “Τζαουνάκου” για την βραχυχρόνια και μακροχρόνια μίσθωση κατοικίας.

Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ πως κάποια κυβέρνηση επιλέγει να περιορίσει την βραχυχρόνια μίσθωση, είναι πως πιέζουν οι ανταγωνιστές, οι ξενοδόχοι.

Όπως γνωρίζουμε όλοι από τους βασικούς κανόνες της αγοράς, όταν μειώνεται η προσφορά αυξάνονται οι τιμές. Εκτιμώ πως οι περισσότεροι που διαθέτετε τα ακίνητά σας για βραχυχρόνια μίσθωση, θα επιλέξετε να τα διαθέσετε το καλοκαίρι, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση αρα και αυξημένες τιμές. Η κυβέρνηση σας περιορίζει λοιπόν να μην μπορείτε να διαθέσετε το ακίνητο τις άλλες εποχές, με αποτέλεσμα να μπορούν τα ξενοδοχεία, με μειωμένη ζήτηση αλλά και με μειωμένο τον ανταγωνισμό, να κρατάνε πιο ψηλά τις τιμές.

Για την ιστορία, μιας και αναφερθήκαμε στην μακροχρόνια μίσθωση, ως εκμισθωτής πολλά χρόνια, θεωρώ ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα προστασίας του ιδιοκτήτη καθώς οι εξώσεις κινούνται σχετικά γρήγορα πλέον.

Επίσης οι φθορές, είναι υπολογισμένες στο μίσθωμα, αλλά και οι ανακαινίσεις-βελτιώσεις του ακινήτου είναι υπολογισμένες ώστε σε περίπτωση φθοράς να μπορούν να καλυφθούν με κέρδος.

Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, είναι τελείως διαφορετική η προσέγγιση της επένδυσης σε βραχυχρόνια απο τη μακροχρόνια μίσθωση, καθώς είναι τελείως διαφορετικός ο ανταγωνισμός, το κόστος επένδυσης, το κέρδος, αλλά και ο ρυθμός προσαρμογής σε νέα δεδομένα.

Με εκτίμηση,

Nick Polychronakis

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Music

subscribe https://www.youtube.com/channel/UCSfc3sIxyFHpgU3RNyNR-eg wonderful Greek song ♥️ #greek #greekmusic … source

Music

Κάνε ΕΓΓΡΑΦΗ εδώ: http://bit.ly/HeavenMusicYouTube Βρες το «Σ’ Αναζητώ» εδώ: https://bit.ly/sanazito Στίχοι: Σ’ αναζητώ, Σαν … source

Music

Subiektywny ranking greckich piosenek 2011 roku:) Tło: Disco Bouzouki. source