Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ροή ειδήσεων

Το 2024 φέρνει αύξηση €1.476 σε 660.000 δημοσίους υπαλλήλους, 3% πάνω τις συντάξεις και χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα

Το 2024 φέρνει αύξηση €1.476 σε 660.000 δημοσίους υπαλλήλους, 3% πάνω τις συντάξεις και χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα


Στα οφέλη που φέρνει το 2024 σε μια σειρά πολιτών, στις τιμές του ρεύματος που είναι χαμηλότερες από ό,τι τον Ιανουάριο του 2023, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και στις εικόνες με την μεταγωγή του Φρέντι Μπελέρη για την κηδεία της μητέρας του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τη νέα χρονιά.

Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης «το 2024 βρίσκει τη χώρα μας σε ισχυρή θέση σε οικονομικό, πολιτικό και διεθνές επίπεδο. Το αξιόχρεο της Ελλάδας έχει πλέον αποκατασταθεί με την ανάκτηση της επενδυτικής της βαθμίδας από μια σειρά διεθνών οίκων αξιολόγησης, η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στην ανάπτυξη, τις εξαγωγές, στο ρυθμό μείωσης ανεργίας και ιδιαίτερα στις γυναίκες και τους νέους – δύο δείκτες που για χρόνια μας πλήγωναν πολύ- και στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Όλα αυτά όμως, χάρη στις πολιτικές της Κυβέρνησης δεν μένουν απλοί οικονομικοί δείκτες αλλά μεταφράζονται σε ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, στήριξη των πιο ευάλωτων και των κρίσιμων κρατικών υποδομών.

Έτσι λοιπόν,
– 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν μέσα στο 2024 μια ενίσχυση του εισοδήματός τους που μεσοσταθμικά φτάνει τα 1.476 ευρώ για φέτος,
– αυξάνονται κατά 3% οι συντάξεις σε σχεδόν 2 εκατομμύρια συνταξιούχους και καταργείται η παρακράτηση του 30% σε όσους συνταξιούχους επιλέγουν να εργάζονται,

– αυξάνεται κατά 1000 ευρώ το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά,

– οι νέες μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες θα έχουν πλέον επίδομα μητρότητας ίσο με τον κατώτατο μισθό για 9 μήνες.
– μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές,

– μονιμοποιείται η απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη,

– αίρεται το πάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα,
– ενώ υλοποιούνται επενδύσεις ύψους 12 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και αυξάνονται οι δαπάνες στην Παιδεία και στην Υγεία κατά 736 εκατ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό.

«Η αυξημένη αυτή δυναμική μας υπαγορεύει όχι μόνο να στοχεύσουμε στην περαιτέρω αύξηση του εισοδήματος όλων των πολιτών αλλά και να προχωρήσουμε με ακόμα εντατικότερο ρυθμό την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα» συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo  κ. Παύλο Μαρινάκη (4/1/24)Η ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία

Παράλληλα υπενθύμισε ότι «με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, ξεκινά μια ιστορική μεταρρύθμιση η οποία απελευθερώνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από την γραφειοκρατία, ενισχύει το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, αυξάνει τα ερευνητικά προγράμματα, προάγει την διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων, δίνει δυνατότητες χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων φοιτητών ή ερευνητών δημόσιων ΑΕΙ και φυσικά προβλέπει την διαμόρφωση του πλαισίου για την λειτουργία στη χώρα μας, μη κρατικών παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα».

«Είναι μια αναγκαία μεταρρύθμιση η οποία ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη στην χώρα μας, όπως η ενίσχυση της οικονομίας με την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, την ανάσχεση του brain drain με φοιτητές που θα σπουδάζουν και επιστήμονες που θα επιστρέψουν για να διδάξουν στη χώρα τους, αλλά και με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Οι προϋποθέσεις για την λειτουργία τους, όπως έχουμε τονίσει θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές» πρόσθεσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Οι αλλαγές στη δικαιοσύνη

Αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στις «καίριες, σημειακές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στον Τομέα της Δικαιοσύνης που επικεντρώνονται σε δύο άξονες:

Α. στον περιορισμό της κυρίαρχης μικρομεσαίας εγκληματικότητας και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και

Β. στην επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, που αποτελεί βασικό κομμάτι στον αγώνα για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.

Το σχέδιο νόμου προκρίνει ως σημείο κλειδί την έκτιση των ποινών. Έχει κανόνα την έκτιση των ποινών και εξαίρεση την αναστολή τους.

Η επιστολική ψήφος

Επιπλέον, ήδη, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, η οποία αποτελεί μια ιστορική τομή για την Δημοκρατία μας. Μια βαθιά κοινωνική μεταρρύθμιση που θα άρει όλα τα πραγματικά και πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, για όλους όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου και αν ζουν και όπου και αν βρίσκονται στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, δηλαδή αν για λόγους εργασίας ή σπουδών βρίσκονται μακριά από τον τόπο άσκησης των εκλογικών τους δικαιωμάτων ή αν αδυνατούν λόγω αναπηρίας ή προβλημάτων υγείας να προσέλθουν στις κάλπες.

Η πρώτη προκήρυξη για τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες

Ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι δημοσιεύθηκε η πρώτη προκήρυξη για την «Επιλογή Διοικήσεων των Φορέων του Δημοσίου και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητάς τους», η οποία αφορά στη στελέχωση των Διοικήσεων των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Η προκήρυξη αφορά συνολικά στην κάλυψη 21 θέσεων Διοικητών και Υποδιοικητών των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και όπως είπε ο κ. Μαρινάκης «είναι προάγγελος της δεύτερης ενιαίας προκήρυξης για τη στελέχωση των Διοικήσεων των Νοσοκομείων της χώρας, η δημοσίευση της οποίας θα ακολουθήσει σύντομα. Ο νόμος θέτει επιπρόσθετα φίλτρα αξιοκρατίας, διαφάνειας και αντικειμενικότητας στην επιλογή των διοικήσεων του δημοσίου και σηματοδοτεί την αλλαγή νοοτροπίας στη δημόσια διοίκηση, τη σχέση σεβασμού που θέλουμε να ενισχύσουμε με τους πολίτες, προκειμένου να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες, αρχής γενομένης από τον κλάδο της Υγείας ο οποίος αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση».

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά – Στο μικροσκόπιο το βρεφικό γάλα

Ο κ. Μαρινάκης διεμήνυσε, ακόμα, ότι «οι έλεγχοι στην αγορά συνεχίζονται, όπως είχε δεσμευθεί ο pρωθυπουργός, με στόχο την πάταξη της κερδοσκοπίας και την ομαλή λειτουργία της αγοράς» κάνοντας αναφορά στο πρόστιμο που επιβλήθηκε χθες, 610.000 ευρώ με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην εταιρεία «ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ» για παράβαση των διατάξεων του νόμου σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, μετά από ελέγχους που διενήργησε η ΔΙΜΕΑ.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει πολλαπλασιάσει και αυστηροποιήσει τους ελέγχους μέσω της ΔΙΜΕΑ για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και της αισχροκέρδειας με σκοπό την προστασία των καταναλωτών αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 έγιναν συνολικά 25.267 έλεγχοι και επιβλήθηκαν συνολικά 1.865 πρόστιμα. Συνολικά μαζί με το πρόστιμο που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024, το ύψος των προστίμων φτάνει τα 13.416.790 ευρώ. Να σημειωθεί ότι από αυτά τα πρόστιμα έχουν εισπραχθεί ήδη από το ελληνικό δημόσιο, περισσότερα από το 50%» υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειδικά για την κυβερνητική πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» είπε ότι «θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε αυτήν έχουν ενταχθεί 1.300 προϊόντα εκ των οποίων περισσότερα από το 90% είναι επώνυμα. Παράλληλα, λειτουργεί με θετικά αποτελέσματα η πρωτοβουλία «Καλάθι του Νοικοκυριού». Το ίδιο λειτούργησε και το «Καλάθι των Χριστουγέννων» που ίσχυε μέχρι χθες 3 Ιανουαρίου όπως και το «Καλάθι του Άη Βασίλη» που θα λειτουργεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου».

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους και το 2024. Θα είναι αυστηροί και ορισμένοι εξ αυτών θα είναι στοχευμένοι όπως, για παράδειγμα, αυτοί που θα γίνουν σχετικά με τις τιμές του βρεφικού γάλακτος. Θα ελέγξουμε αν υπάρχουν δομικές στρεβλώσεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του συγκεκριμένου προϊόντος και σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβιάσεις του νόμου θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα, όπως ήδη συμβαίνει» πρόεθεσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Με αφορμή, δε, την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα νέα τιμολόγια ρεύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ήδη φαίνεται ότι οι τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα τον Ιανουάριο του 2024, συγκριτικά με το 2023, όταν δηλαδή ήταν ακόμη σε ισχύ οι οριζόντιες, κρατικές επιδοτήσεις».

«Σύμφωνα με τις τιμές που ανακοίνωσε ο μεγαλύτερος πάροχος της χώρας, στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο η τελική τιμή χρέωσης για κατανάλωση κάτω από 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται σε 0,13635 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν στο αντίστοιχο τιμολόγιο τον Δεκέμβριο του 2023 οι τιμές διαμορφώνονταν σε 0,145 ευρώ ανά κιλοβατώρα με επιδότηση και σε 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα χωρίς την επιδότηση. Το πράσινο τιμολόγιο είναι δηλαδή πιο οικονομικό κατά 0,0336 ευρώ αν συγκριθεί με την τιμή προ επιδότησης και κατά 0,00865 ευρώ σε σχέση με την τιμή μετά επιδότησης. Αντίστοιχα μειωμένες είναι οι τιμές του ρεύματος και στα σταθερά (μπλε δηλαδή) και στα κυμαινόμενα (κίτρινα) τιμολόγια. Ο ανταγωνισμός λειτούργησε στο ειδικό, πράσινο τιμολόγιο, με την πλειονότητα των παρόχων να προσφέρει τιμές κάτω των 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα και ελάχιστους να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα» συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.

Τηρείτε τις συστάσεις του ΕΟΔΥ

Όπως είπε, επίσης, ο Παύλος Μαρινάκης «τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού. Παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλειών σε απλές κλίνες κατά την περίοδο των εορτών, οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία, ενώ ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας λαμβάνει έγκαιρα αντιική αγωγή και αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα τη λοίμωξη από τον ιό SARS COV-2 χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία».

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τους πολίτες «να τηρήσουν τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και τονίζουμε ξανά πως είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα».

Δεν ήταν καλή η εικόνα με τον Φρέντι Μπελέρη «σηκωτό»

Ερωτηθείς για τα όσα συνέβησαν στη Χειμάρρα με τον Φρέντι Μπελέρη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «η εικόνα της μεταγωγής δεν συνιστά αξιοπρεπή συμπεριφορά. Δεν κάνει καλό (σ.σ. στην Αλβανία) αυτή η εικόνα. Είναι, ωστόσο, σημαντική εξέλιξη η αναγνώριση από τον κ. Ράμα ότι ο Φρέντι Μπελέρης έίναι ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Θα πρέπει έχει μια δίκαιη δίκη με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας και να μην ασκεί τα καθήκοντα ο ηττηθείς δήμαρχος στη Χειμάρρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τέλος «στέρεο νομικό θεμέλιο» τη Συνθήκη της Λωζάνης προσθέτοντας ότι «είναι αναπόσταστο κομάτι της διακήρυξης των Αθηνών» ενώ υπενθύμισε ότι «ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη Συνθήκη στη δεύτερη τοποθέτησή του μετά τις δηλώσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Δεκέμβριο».

Αφού, δε, υπογράμμισε ότι «διαχρονικά η Ελλάδα είναι κατά του αναθεωρητισμού» τόνισε ότι «χρειάζεται περισσότερο προσοχή στις δημόσιες τοποθετήσεις ειδικά από ανθρώπους που έχουν γράψει χιλιόμετρα στο δημόσιο λόγο για να μην επιδέχεται η τοποθέτηση οποιαδήποτε παρερμηνεία».

Σχολίασε, επίσης, ότι «δημιουργεί απορείες όσα λέει ο κ. Κασσελάκης καθώς δεν έχουν την παραμικρη σχέση με την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και νομίζω ότι ελάχιστοι δεν το βλέπουν ή κάνουν ότι δεν το βλέπουν. Η όλη διαχείριση του ζητήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν κάτι συνέβη το πρωί και υπήρξε μια σχεδόν μεταμεσονύχτια ανακοίνωση με ώρες Αμερικής δείχνει ποιος είναι ο επισπεύδων ενός προβλήματος που ουδέποτε προέλυψε. Ίσως ο κ. Κασσελάκης να έχει λησμονήσει τις ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με ένα κόμμα όχι από την αριστερά και ίσως προσβλέπει σε μια συνεργασίας με τον Βελόπουλο».

«Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε ειδκά όταν δια στόματος πρωθυπουργού διατυπώνονται με σαφήνεια οι θέσεις της κυβέρνησης χωρίς κανείς να τις παρερμηνεύσει» κατέληξε ο Παύλος Μαρινάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα 8 συνηθέστερα συμπτώματα για την παραλλαγή του κορωνοϊού που σαρώνει – Τι θα πρέπει να προσέξετε

Τι έγραφε ο Έπσταϊν σε email για τον ισχυρισμό ότι ο Στίβεν Χόκινγκ συμμετείχε σε όργιο με ανήλικες

Η πρώτη βασίλισσα στον κόσμο με καταγωγή από την Αυστραλία – Το τελεσίγραφο που έδωσε στην πεθερά τηςΠηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.πηγή άρθρου

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Ροή ειδήσεων

Σε πρώτο πλάνο η ιταλική αγορά για τον επόμενο προπονητή του Παναθηναϊκού με τον Βιτσέντσο Ιταλιάνο και τον Βάλτερ Ματσάρι να έχουν ήδη τσεκαριστεί...

Ροή ειδήσεων

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ 27.05.2024 | 22:19 EUROLEAGUE 2023-2024 / FINAL 4 / / – (LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανήρτησε...

Οικονομία

Τον Ιανουάριο του 2016 στον Νόλαν Άρμπο, που έχει μείνει παράλυτος από τον λαιμό και κάτω λόγω ατυχήματος σε βουτιά το 2016, τοποθετήθηκε το εμφύτευμα N1,...

Συνταγές

Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» θα παιχθεί η τελευταία και η πιο κρίσιμη παράσταση στην μάχη του πιο συναρπαστικού πρωταθλήματος … source