Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ροή ειδήσεων

Φινάλε με «πόθεν έσχες» – Μετωπική σύγκρουση μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων από Κασσελάκη

Φινάλε με «πόθεν έσχες» – Μετωπική σύγκρουση μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων από Κασσελάκη


Σφοδρή αντιπαράθεση στο φινάλε της προεκλογικής περιόδου μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η παρουσίαση από τον Στέφανο Κασσελάκη του «πόθεν έσχες» του. Δηλώνει εισοδήματα για το 2023 κοντά στα 2 εκατ. ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις στo 1,69 εκατ. ευρώ.

Παρέπεμψε στο μέλλον για τη δημοσιοποίηση του τρόπου απόκτησης των εισοδημάτων του, δηλαδή για το «πόθεν», αφήνοντας αιχμές για τον πρωθυπουργό. Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε τονίζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε με το μονοσέλιδο excel που παρουσίασε πως παραβίασε τη νομοθεσία, αφού συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής ενώ είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας: «Μετά το σημερινό σόου γεννώνται περισσότερα ερωτήματα, από όσα είχαμε μέχρι σήμερα, με βασικό το ακόλουθο: Ο κ. Κασσελάκης διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει;».

Εισοδήματα και δάνεια χωρίς «πόθεν»

Του Αντώνη Αντζολέτου

Από τη Θεσσαλονίκη με ένα wall paper με φόντο τον Θερμαϊκό ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε μέσω ενός μονοσέλιδου excel την περιουσιακή του κατάσταση για το 2023. «Αδιαμεσολάβητα» και σε αυτή την περίπτωση όπως ο ίδιος επιλέγει –προκαλώντας πολλές συζητήσεις– ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να δώσει τέλος στο «σίριαλ» με τη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης. «Το τελευταίο μου δολάριο είναι φορολογημένο γιατί στην Αμερική αν φοροδιαφεύγεις πας φυλακή», τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως τα στοιχεία που δημοσιοποίησε αφορούν και τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ.

Πριν το excel προβληθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας κατασκεύασε για μένα την εικόνα ενός ανθρώπου που δεν κόπιασε ποτέ. Που του ήρθαν όλα εύκολα. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να με καταστήσουν ανώδυνο αντίπαλο απέναντι σε έναν πρωθυπουργό που πραγματικά δεν κόπιασε ποτέ, που είναι ζάμπλουτος και που τα βρήκε όλα έτοιμα».

Το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα δεν αποτυπώνει το «πόθεν» αλλά στοιχεία για εισοδήματα, οφέλη και συμμετοχές σε εταιρείες και επενδυτικά προϊόντα. Οπως καταγράφεται, το καθαρό του εισόδημα (από μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές κ.λπ.) ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και εισοδήματα από ακίνητα της τάξης των 71.367 δολαρίων. Οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα UBS, JPMorgan Chase Bank, Eurobank, Chase (συζύγου), Regions Bank (συζύγου) ανέρχονται συνολικά σε 20,1 χιλιάδες ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει στη φόρμα που δημοσιοποίησε την εταιρεία Osios LLC, μέσω της οποίας δανειοδότησε τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δηλώνει ετερόρρυθμος εταίρος στην εταιρεία Pura Vita E.E. Οπως διευκρίνισε στην ομιλία του, η αλλοδαπή εταιρεία (αναφερόμενος στην Osios) μεταβιβάστηκε το 2024 μόλις πληροφορήθηκε πως δεν του επιτρέπει ο νόμος –ως αρχηγός κόμματος– να την κατέχει. Επίσης, έχει συμμετοχή στην Tiptree Marine με κεφάλαιο 211.090 δολαρίων. Δεν έδωσε λεπτομέρειες στην ομιλία του για τις πωλήσεις και τις μεταβιβάσεις που έχει κάνει.

Οι δανειακές του υποχρεώσεις και οφειλές αφορούν ημεδαπά και αλλοδαπά πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα, καθώς και πιστωτικές κάρτες του ιδίου και του συζύγου του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε, οι δανειακές του υποχρεώσεις και οφειλές ανέρχονται σε 1,69 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια σε ημεδαπά και αλλοδαπά πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα (1,64 εκατ. δολάρια), πιστωτικές κάρτες του ίδιου και του συζύγου, αλλά και φοιτητικό δάνειο του κ. Μακμπέθ αξίας 149.324 δολαρίων. Ο κ. Κασσελάκης εμφανίζεται να κατέχει επενδυτικά προϊόντα αξίας 2,8 εκατ. ευρώ με μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων στην UBS και μετοχές σε εισηγμένες εταιρείες (NYSE) της Interactive Brokers.

Μαρινάκης για πόθεν έσχες: Ο κ. Κασσελάκης παραδέχεται ότι παραβίασε τη νομοθεσία

Οσον αφορά τα ακίνητά του, τρία τον αριθμό, είναι: η κατοικία του στις ΗΠΑ που αγόρασε το 2022, 358,14 τ.μ. με οικόπεδο αξίας 2,025 εκατ. δολαρίων, το διώροφο σπίτι του στις Σπέτσες (287,8 τ.μ. + 467 τ.μ. οικόπεδο που απέκτησε μέσω γονικής παροχής) αξίας 313.414 ευρώ και στην Αθήνα ένα διαμέρισμα 105,75 τ.μ. που αγόρασε το 2008 και αποτιμάται στα 100.033 ευρώ. Προφανώς τα παραπάνω στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν τη νεοαποκτηθείσα κατοικία μέσα στο 2024 στο Κολωνάκι, αξίας 1,8 εκατ. ευρώ. Διαθέτει δύο αυτοκίνητα αξίας 101.458 δολαρίων και 250.000 δολαρίων που αγόρασε το 2022 και το 2023 αντίστοιχα.

Αυτό που επιχείρησε να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης στο τέλος της ομιλίας του αλλά και μέσω βίντεο που ανήρτησε στα social media, είναι να κάνει μια σύγκριση των δικών του περιουσιακών στοιχείων με του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Καλώ τον πρωθυπουργό, όπως βρίσκω τρόπο να σας παρουσιάσω τα εισοδήματά μου για το 2023, να παρουσιάσει και εκείνος τα δικά του τώρα πριν από τις ευρωεκλογές. Ζητώ από το γραφείο του να απαντήσει στο excel που στέλνει τώρα το γραφείο μου σε εκείνον για να περάσει και εκείνος τα δικά του στοιχεία για το 2023 και να τα δημοσιοποιήσει. Πριν τις ευρωεκλογές. Να ξέρουμε πόσα ακόμα ακίνητα προστέθηκαν στη “μονόπολη” των ακινήτων του».

Η αβάσταχτη ελαφρότητα των ευρωεκλογών

Υποσχέθηκε πως με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ο νόμος για το «πόθεν έσχες» θα αλλάξει. «Οποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει το πόθεν της περιουσίας του δεν θα έχει θέση στην πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι ισχύει για τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης

Σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να εμπεριέχει μια δήλωση περιουσιακής κατάστασης –το λεγόμενο «πόθεν έσχες»–, καθώς και επισημάνσεις αναφορικά με τις χρονικές προθεσμίες για την υποβολή ή και την οικειοθελή διόρθωσή της εμπεριέχει ο νόμος (Φεβρουάριος 2023), αποτελώντας έτσι πυξίδα για τα πρόσωπα που καλούνται να τη συμπληρώσουν, τους ίδιους τους υπόχρεους ή –κατά κανόνα– τους λογιστές τους. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να υποβάλουν ίδια δήλωση «και οι σύζυγοι, οι εν διαστάσει σύζυγοι ή τα πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η σχέση αυτή, πλέον ενός έτους». Η αρχική δήλωση «περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία στην ημεδαπή και την αλλοδαπή κατά την ημερομηνία κτήσης της ιδιότητας, την αξία κτήσης τους, εφόσον μπορεί να τεκμηριωθεί και τον τρόπο κτήσης τους». Ως περιουσιακά στοιχεία θεωρούνται ιδίως: α) Τα έσοδα από κάθε πηγή, β) τα ακίνητα, καθώς και τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, με ακριβή προσδιορισμό τους, γ) οι μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, τα ομόλογα και ομολογίες κάθε είδους, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους, δ) οι κάθε είδους καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, καθώς και τα κάθε είδους χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστεύματα (trusts), ε) η μίσθωση θυρίδων σε ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα ή άλλες εταιρείες που παρέχουν αυτή την υπηρεσία, στ) τα κάθε χρήσης οχήματα, καθώς και τα πλωτά και εναέρια μεταφορικά μέσα, ζ) η συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση.

«Ανασχηματισμοί» παντού μετά την κάλπη

«Περισσότερα τα ερωτήματα»

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «μετά το σημερινό σόου γεννιούνται περισσότερα ερωτήματα από όσα είχαμε μέχρι σήμερα, με βασικό το ακόλουθο: ο κ. Κασσελάκης διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει;». Η κυβέρνηση αρχικά ανέφερε πως ο κ. Κασσελάκης έχει παραβιάσει τον νόμο, καθώς «μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023 συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής, ενώ είχε εκλεγεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράβαση του νόμου του 2016 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε ψηφίσει», ενώ χαρακτήρισε τα στοιχεία που έδωσε ένα «μονοσέλιδο» το οποίο «δεν συνιστά σε καμία περίπτωση δήλωση περιουσιακής κατάστασης».

Φινάλε με «πόθεν έσχες» – Μετωπική σύγκρουση μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων από Κασσελάκη-1
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στο Πεδίον του Αρεως. «Δεν μας ενδιαφέρει η προσωπική του ζωή, αλλά το πώς ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του», ανέφερε ο πρωθυπουργός. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ]

Στο Μαξίμου αναφέρουν ρητώς πως ο κ. Κασσελάκης απέφυγε να δώσει το «πόθεν έσχες», «διαδικασία με συγκεκριμένα δικαιολογητικά, όπως τα ορίζει ο νόμος» και αντί αυτού «παρουσίασε τις καταθέσεις του, όπως και του συζύγου του, τα εισοδήματά του» και «κατέγραψε τις συμμετοχές σε 3 εταιρείες, καθώς και τα ακίνητα που διαθέτει». Παράλληλα η κυβέρνηση επισήμανε πως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πως δεν είναι πλήρη τα στοιχεία, «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, αφού εμφανίστηκε να δηλώνει πως θα τα καταθέσει όλα όταν τα λάβει από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, όταν, όπως είπε, του σταλούν από την Υπηρεσία Εσόδων, το γνωστό IRS».

Από την ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν έλειπε ο σχολιασμός της επίθεσης που έκανε ο κ. Κασσελάκης στον κ. Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για ψεύδη και χυδαίες συκοφαντίες. «Τον ενημερώνουμε για πολλοστή φορά ότι ο πρωθυπουργός ελέγχεται εξονυχιστικά τα τελευταία 20 χρόνια, επί των ημερών τόσων διαφορετικών κυβερνήσεων, καταθέτοντας πλήρη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, όπως ορίζει ο νόμος και όχι μονοσέλιδο excel», ήταν το σχόλιο.

«Διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει;», θέτει το ερώτημα το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τα όσα δημοσιοποίησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπαράθεση διαρκείας

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως οι ανακοινώσεις στις οποίες προέβη ο κ. Κασσελάκης ήταν αποτέλεσμα των όσων είπε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη την Κυριακή στα Χανιά. Συγκεκριμένα, με αφορμή τη λίστα με τις… ερωτήσεις που έστειλε ο κ. Κασσελάκης προς τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το δικό του ερώτημα προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως θα τον ρωτούσε γιατί ακόμη δεν έχει καταθέσει το «πόθεν έσχες» του, όπως είχε πει ότι θα κάνει, πριν από τις ευρωεκλογές. «Η προσωπική του ζωή δεν μας ενδιαφέρει», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά μας ενδιαφέρει «το πώς ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του, ενδιαφέρει τους πολίτες».

Μητσοτάκης: Ο ανασχηματισμός, το «πόθεν έσχες της Θεσσαλονίκης» και η σχέση με Ανδρουλάκη

Παρά το γεγονός άλλωστε πως στην κυβέρνηση επιμένουν να λένε πως εστιάζουν στη θετική ατζέντα και όχι στην αντιπαράθεση με τα άλλα κόμματα, στο συγκεκριμένο θέμα του «πόθεν έσχες» φαίνεται να γίνεται μία εξαίρεση, καθώς θεωρείται «μείζον θέμα ηθικής». Χαρακτηριστικό είναι πως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα του «πόθεν έσχες» και στη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha. «Το δικό μου “πόθεν έσχες” ελέγχεται επί 20ετία. Η σύζυγός μου κυνηγήθηκε λυσσαλέα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν νομίζω ότι θα επανερχόταν αυτή η συζήτηση με τόση ένταση αν δεν μας έλεγε ότι αυτός είναι ο πιο έντιμος και οι άλλοι έχουν τη φωλιά τους λερωμένη». Αργότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 υπογράμμισε πως «είχε ηθική υποχρέωση, από τότε που διαφημίζει τα καθαρά του χέρια, να καταθέσει ότι αυτά είναι τα περιουσιακά μου στοιχεία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας πως ζήτησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «αλλά ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλησε να έχει καμία επαφή μαζί μου», σημειώνοντας πως αν υπάρχει βεντέτα μεταξύ τους θα «πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο». Παράλληλα είπε πως το ΠΑΣΟΚ «είναι ιδεολογικά πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου».

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Music

subscribe https://www.youtube.com/channel/UCSfc3sIxyFHpgU3RNyNR-eg wonderful Greek song ♥️ #greek #greekmusic … source

Music

Κάνε ΕΓΓΡΑΦΗ εδώ: http://bit.ly/HeavenMusicYouTube Βρες το «Σ’ Αναζητώ» εδώ: https://bit.ly/sanazito Στίχοι: Σ’ αναζητώ, Σαν … source

Music

Subiektywny ranking greckich piosenek 2011 roku:) Tło: Disco Bouzouki. source