Υπάρχουν μερικά κόλπα για να μπορούμε να ετοιμάσουμε εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο τα βραδινά μας γεύματα τις καθημερινές, τότε που γυρίζουμε κουρασμένοι από τη δουλειά και θέλουμε κάτι απλό και νόστιμο. Ακολουθήστε, λοιπόν, τις παρακάτω πέντε συμβουλές μας και σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι.
Ελέγξτε το ψυγείο και την κατάψυξή σας
Βάζα με σάλτσες ντομάτας, πέστο, ελιές, κάπαρη είναι πολύ χρήσιμα να βρίσκονται στο ψυγείο για να ενισχύσουν τη γεύση των φαγητών μας. Βάλτε επίσης στο ψυγείο ξηρούς καρπούς μέσα σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς (ή απλώς σφραγίστε το σακουλάκι τους με ένα λάστιχο πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο). Έτσι θα διατηρηθούν φρέσκα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το κατεψυγμένο καλαμπόκι και σπανάκι είναι υλικά που χρησιμεύουν σε πολλές παρασκευές, όπως και ο κατεψυγμένος αρακάς. Συνήθως φτιάχνω περισσότερα ζυμαρικά από όσα χρειάζομαι και έπειτα τα χωρίζω σε μεμονωμένες μερίδες, τα βάζω σε σακούλες τροφίμων με ετικέτα (για το τι περιλαμβάνει η σακούλα και την ημερομηνία) και τα βάζω στην κατάψυξη για μελλοντικά γεύματα αστραπή.
Τα λεμόνια σίγουρα δείχνουν ωραία σε μια φρουτιέρα στον πάγκο, όμως καλύτερα είναι να τα διατηρούμε στο ψυγείο, όπου διατηρούνται φρέσκα για πολύ περισσότερο καιρό. Αν η σάλτσα των ζυμαρικών σας θέλει κάτι παραπάνω από λίγο αλάτι, πάντα βελτιώνεται με μια δόση χυμού λεμονιού. Ο χυμός λάιμ θα κάνει το ίδιο σε ένα πιάτο με νούντλς.
Εφοδιάστε την τροφοθήκη σας
Ελέγξτε τα ντουλάπια με τα τρόφιμα σας αν έχουν τα βασικά για γρήγορα γεύματα, όπως ποικιλία σε είδη ζυμαρικών, ρύζι για πιλάφι, σπανακόρυζο αλλά και ριζότο, ντομάτες σε κονσέρβα, πλήθος μπαχαρικών. Ακόμη, θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, λάδια, ξύδια, σάλτσα σόγιας για να μη χρειάζεται να επισκεφθείτε τελευταία στιγμή το σουπερμάρκετ και χάσετε χρόνο. Αν αγοράζετε χύμα ρύζι, αυτό είναι ακόμη πιο οικονομικό από το συσκευασμένο, ιδίως αν το ψωνίζετε σε μεγάλες ποσότητες.
Αν έχετε χώρο και χρήματα, αποθηκεύστε στα ντουλάπια σας ελαιόλαδο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ξίδι, μηλόξιδο ή βαλσαμικό ξίδι για τα μεσογειακά σας πιάτα, αλλά και σησαμέλαιο, σάλτσα σόγιας για τα ασιατικά σας πιάτα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε τα πάντα πρόχειρα για μια ατελείωτη σειρά συνταγών.
Φυλάξτε, επίσης, σε ένα μπολ μια ρίζα τζίντζερ και σκόρδο, ώστε να μπορείτε εύκολα να δείτε με μια ματιά πότε τελειώνουν. Το ίδιο και για τις πατάτες, γλυκοπατάτες και τα κόκκινα ή λευκά κρεμμύδια, που καλό είναι να διατηρούνται σε υφασμάτινες σακούλες ή μπολ σε δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νιφάδες θαλασσινού αλατιού για να ολοκληρώσετε τα πιάτα σας ή και ψιλό θαλασσινό αλάτι για το μαγείρεμα.
Ανανεώστε το περβάζι του παραθύρου σας
Συχνά αγοράζετε μάτσα μαϊντανό, άνηθο και άλλων μυρωδικών για να χρησιμοποιήσετε τελικά μια μικρή ποσότητα και το υπόλοιπο να χαλάσει και να καταλήξει στα σκουπίδια σας. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο λύσεις: είτε αφαιρείτε τα φύλλα από τα κοτσάνια και τα καταψύχετε μέσα σε μικρές σακούλες τροφίμων, είτε (ακόμη καλύτερα) φυτεύετε τα δικά σας. Μια πολύ καλή λύση είναι να αγοράσετε γλαστράκια με φρέσκα μυρωδικά όπως επίσης δεντρολίβανο, φασκόμηλο, βασιλικό και να τα μεταφέρετε αμέσως σε μεγαλύτερες γλάστρες με φρέσκο χώμα. Τοποθετήστε τις σε ηλιόλουστο σημείο της κουζίνας σας, στο περβάζι του παραθύρου ή στο μπαλκόνι σας.
Προγραμματίστε τα γεύματά σας
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε ότι δεν θα καταλήξετε με τρία κολοκυθάκια, έξι διαφορετικά είδη τυριού, ένα γκέιπφρουτ και καμία ιδέα για τη να μαγειρέψετε μια Τετάρτη βράδυ; Ο προγραμματισμός των εβδομαδιαίων σας γευμάτων. Κάντε μια λίστα με ότι θέλετε να φτιάξετε μέσα στην εβδομάδα, καταγράψτε τι έχετε στο ψυγείο και στα ντουλάπια σας και μόνο τότε πηγαίνετε να ψωνίσετε. Προσπαθήστε να μην παρασυρθείτε μέσα στο μαγαζί από προσφορές ή συστατικά εκτός λίστας. Το καλό με το να έχετε υλικά για το βραδινό γεύμα 4 με 5 ημερών είναι ότι αν δεν έχετε όρεξη για παράδειγμα για ρύζι το βράδυ της Τετάρτης μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ζυμαρικό, αφού τα υλικά τα έχετε όλα στην κουζίνα σας. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει και πολύ λιγότερη σπατάλη τροφίμων, κάτι που είναι πάντα θετικό.
Δοκιμάστε το φαγητό σας!
Ο νούμερο ένα κανόνας, όχι μόνο για επιτυχημένο μαγείρεμα τις καθημερινές, αλλά για κάθε φορά που μαγειρεύετε είναι να δοκιμάζετε το πιάτο σας, να το καρυκεύετε και να το ξαναδοκιμάζετε πριν το σερβίρετε. Χρησιμοποιήστε αλάτι, χυμό λεμονιού, χυμό λάιμ, ξίδι όπου ταιριάζει, έτσι ώστε τα πιάτα να είναι του γούστου σας. Τα ζυμαρικά μπορεί να θέλουν μια έξτρα δόση βραστού νερού ή λίγο λάδι για να γίνει η σάλτσα τους πιο βελούδινη, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ξαναδοκιμάσετε τα καρυκεύματά τους. Είναι πολύ αργά να κάνετε κάτι όταν το πιάτο έχει σερβιριστεί στο τραπέζι γι’ αυτό δοκιμάστε και προσαρμόστε το πριν το σερβίρισμα για να γίνει από κανονικό εξαιρετικό.
Το άρθρο της εβδομάδας
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.
πηγή άρθρου