Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Citi: “Σήμα” για ράλι στις αγορές από τις μειώσεις επιτοκίων, bullish για την Ευρώπη

Citi: “Σήμα” για ράλι στις αγορές από τις μειώσεις επιτοκίων, bullish για την Ευρώπη


Της Ελευθερίας Κούρταλη

Οι παγκόσμιες μετοχές καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά ή κινούνται κοντά σε ρεκόρ, παρόλο που αρκετοί βασικοί κίνδυνοι (γεωπολιτικοί, υψηλότερα επιτόκια) επανέρχονται στο επίκεντρο. Οι προβλέψεις της Citi υποδηλώνουν σταθερές αποδόσεις για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI AC World έως το τέλος του 2024, αν και οι περιοχές εκτός των ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερα ανοδικά περιθώρια.

Οι στόχοι της αμερικάνικης τράπεζας οδηγούνται από την αύξηση της τάξης του 10% στα κέρδη ανά μετοχή EPS που αναμένει για φέτος, ελαφρώς κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς (+11%) και μία μικρή αλλαγή στους δείκτες αποτίμησης. Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι φαίνονται πλέον πιο ισορροπημένοι, όπως τονίζει, ενώ συνεχίζει να προτιμά τις ευρωπαϊκές μετοχές και να αναμένει να πάρουν τα ηνία της υπεραπόδοσης από τις μετοχές των ΗΠΑ, με τις κυκλικές αγορές, μετοχές και κλάδους να επωφελούνται το περισσότερο στο τρέχον μακροοικονομικό σκηνικό.

Η Citi επισημαίνει πως στο προσκήνιο της εστίασης των επενδυτών θα βρίσκονται τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων, και αυτά προς το παρόν θα “οδηγούν” τις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αποτελέσματα πρώτου τρίμηνου του 2024 είναι ένας σημαντικός καταλύτης για τις μετοχές. Μέχρι στιγμής, τα αξιοπρεπή συγκεντρωτικά αποτελέσματα έχουν ανταποκριθεί στις σχετικά υψηλές προσδοκίες και η κίνηση των αγορών φαίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητη στην εικόνα της κερδοφορίας των εισηγμένων. Η Citi, εκτιμά πως οι θετικές αναθεωρήσεις κερδών (εκτός των Αναδυόμενων Αγορών) θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, στηρίζοντας την πορεία των αγορών.

Το pivot (στροφή πολιτικής) των κεντρικών τραπεζών είναι “εδώ” 

Οι οικονομολόγοι της Citi συνεχίζουν να βλέπουν τις μειώσεις επιτοκίων να ξεκινούν περίπου στα μέσα του έτους. Όπως τονίζει, η ιστορία υποδηλώνει ότι μετά την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων: 1) οι μετοχές κινούνται συνήθως 10% υψηλότερα στους 12 μήνες που ακολουθούν, 2) οι δείκτες P/E αυξάνονται κατά 10% κατά μέσο όρο, 3) δεν υπάρχει σαφές μοτίβο στη σχετική απόδοση Ευρώπης έναντι ΗΠΑ ή κυκλικών vs αμυντικών αγορών/κλάδων και μετοχών, και (4) όλοι οι κλάδοι κινούνται υψηλότερα.

Η προσδοκία της Citi για συνέχιση της ανόδου των αγορών βασίζεται στην εκτιμώμενη αύξηση των κερδών σε όλες τις περιφέρειες/κλάδους φέτος, με όλες τις μεγάλες περιφέρειες να αναμένεται να δουν τα EPS να επεκτείνονται και τους περισσότερους κλάδους να συνεισφέρουν θετικά. Η αμερικάνικη τράπεζα πιστεύουμε ότι αυτό το περιβάλλον θα ευνοήσει τελικά τις κυκλικές αγορές και τους κυκλικούς κλάδους.

Ροές και συστάσεις

Από τον Οκτώβριο, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια επωφελήθηκαν από πέντε συνεχείς μήνες καθαρών εισροών, την πρώτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας. Το κλίμα έχει βελτιωθεί καθώς ο δείκτης Levkovich της Citi (ένας δείκτης για το κλίμα της αγοράς) εξήλθε πρόσφατα από την περιοχή της ευφορίας (=υπερβολή). Η bullish τοποθέτηση των επενδυτών έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, αν και παραμένει ακόμα “τεντωμένη” στην Αυστραλία και την Ευρώπη. Η τοποθέτηση Nasdaq είναι ουδέτερη.

Σε ό,τι αφορά τις συστάσεις, η Citi δηλώνει overweight για τις ευρωπαϊκές και τις ιαπωνικές μετοχές σε παγκόσμιο πλαίσιο, ενώ για τις μετοχές των ΗΠΑ και των Αναδυόμενων Αγορών τηρεί ουδέτερη στάση.

Είναι, επίσης, underweight στις αγορές της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, συνεχίζει να τηρεί μία κυκλική στάση στις τοποθετήσεις της και έτσι είναι overweight στα Μη Βασικά Καταναλωτικά Αγαθά, τις Τράπεζες και τη Βιομηχανία, ουδέτερη σε Ενέργεια, Real Estate, Καταναλωτικές Υπηρεσίες, Πληροφορική και Υγειονομική Περίθαλψη και underweight στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, στα Βασικά Υλικά και στα Βασικά Καταναλωτικά Αγαθά,

Η εικόνα των ελληνικών μετοχών

Η Citi παρουσιάζει τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές μετοχές, παρά το ισχυρό re-rating που κατέγραψαν το 2023, αλλά και την ανθεκτικότητα που εμφανίζουν φέτος, συνεχίζουν να έχουν από τις φθηνότερες αποτιμήσεις τόσο στην περιοχή της Ευρώπης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Citi, οι ελληνικές μετοχές εμφανίζουν τα ισχυρότερα ανά μετοχή με βάση τα αποτελέσματα του 2023, καθώς κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση όχι μόνο σε επίπεδο Ευρώπης ή Αναδυόμενων Αγορών στις οποίες συγκαταλέγεται (ακόμη) η Ελλάδα, αλλά διεθνώς, σε σύγκριση με όλες τις αγορές που παρακολουθεί η αμερικάνικη τράπεζα. Ειδικότερα, η αύξηση στα ελληνικά EPS διαμορφώνεται στο 42,2%, τη στιγμή που στην Ευρώπη τα EPS σημείωσαν πτώση 4,4%, στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 2% και στις αναδυόμενες αγορές κατέγραψαν πτώση 9,6%.

Παράλληλα, στα επίπεδα του 4,9% διαμορφώνεται η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ο οποίος είναι στο 3,2% και 1,3% αντίστοιχα. Στις παγκόσμιες αγορές, τις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές, τοποθετείται στο 1,9%, 1,8% και 2,7% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο αποτιμήσεων η ελληνική αγορά ξεχωρίζει διεθνώς, καθώς συγκαταλέγεται στις φθηνότερες σε όρους P/E ανάμεσα σε συνολικά 104 αγορές. Ειδικότερα, το P/E 12μήνου τοποθετείται στο 7,1x. Αυτό έρχεται να συγκριθεί με P/E 14x στην Ευρώπη, 21,8x στις ΗΠΑ, 19x στις ανεπτυγμένες αγορές και 12,9x στις αναδυόμενες.

Παράλληλα, και σε όρους λογιστικής αξίας P/BV η Ελλάδα εμφανίζει επίσης από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις διεθνώς, καθώς ο δείκτης για το 2024 τοποθετείται στο μόλις 1,0x έναντι 2,1x για την Ευρώπη, 4,8x για τις ΗΠΑ, 3,3x για τις ανεπτυγμένες αγορές και 1,7x για τις αναδυόμενες.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Οικονομία

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΩΣ 19.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΩΣ 31/5/2024! ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…!  Ρεπορτάζ και ανάλυση για τα επίμαχα ζητήματα που απασχολούν συνταξιούχους...

Οικονομία

Το νέο καθεστώς της συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους με αναπηρία ξεκαθαρίζει εγκύκλιος την οποία εξέδωσε ο e-ΕΦΚΑ. Yπενθυμίζεται πως το 2022(νόμος 4997/2022) θεσπίστηκαν ενιαίες...

Συνταγές

source

Οικονομία

Η ρύθμιση της περικοπής των συντάξεων ίσχυε μόνο για το Δημόσιο και τον ΟΓΑ ωστόσο πλέον πρέπει να εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα Στα...