Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Prosperity Guardian: Η φρεγάτα της Δανίας δεν κατάφερε να εκτοξεύσει τους πυραύλους ESSM εναντίον εχθρικών drones

Prosperity Guardian: Η φρεγάτα της Δανίας δεν κατάφερε να εκτοξεύσει τους πυραύλους ESSM εναντίον εχθρικών drones


Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Δανίας, η οποία συμμετείχε στην επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα, αντιμετώπισε σοβαρά τεχνικά προβλήματα, την ώρα που δεχόταν επίθεση από εχθρικά drones.

Όπως αναφέρει ο δανέζικος αμυντικός ιστότοπος Olfi.dk, επικαλούμενος ένα απόρρητο έγγραφο, στις 9 Μαρτίου 2024, η δανέζικη φρεγάτα Iver Huitfeldt εντόπισε 15 εχθρικά drones να κατευθύνονται προς το μέρος της και αμέσως άρχισε τις διαδικασίες για την αναχαίτισή τους.

Αρχικά, προσπάθησε να εκτοξεύσει τους πυραύλους αναχαίτισης ESSM (Evolved SeaSparrow Missile) που διαθέτει. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που έστειλε ο διοικητής της φρεγάτας στους ανωτέρους του, σύμφωνα πάντα με τον ιστότοπο Olfi, υπήρξε ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στο ολλανδικό ραντάρ και στο δανέζικο σύστημα μάχης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτοξευθούν οι πύραυλοι.

Για μισή ώρα το σύστημα εκτόξευσης δεν λειτουργούσε, και έτσι οι Δανοί αξιωματικοί αποφάσισαν να καταρρίψουν τα drones με τα πυροβόλα που διαθέτει η φρεγάτα.

Αυτό οδήγησε σε νέα προβλήματα. Τα πυρομαχικά της φρεγάτας είναι αρκετά παλιά, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να εκραγούν πολύ κοντά στην φρεγάτα, πριν καν πλησιάσουν τον στόχο. Τα πυροβόλα εκτόξευσαν περισσότερα πυρομαχικά από όσα χρειάζονταν για να καταρρίψουν τελικά 4 από τα 15 drones.

Το τεχνικό πρόβλημα που πρέκυψε αφορούσε το ραντάρ APAR της Τhales και το δανέζικο σύστημα διαχείρισης μάχης C-FLEX (CMS). Τα «ελαττωματικά» πυρομαχικά εκτοξεύθηκαν από τα δύο πυροβόλα Oto Melara 76 χιλιοστών που διαθέτει η φρεγάτα.

«Έξαλλος» ο Δανός κυβερνήτης με την ανώτερη ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού

«Μια πολύ μεγάλη κατανάλωση πυρομαχικών μειώνει σοβαρά την αποτελεσματικότητα μάχης και τη δυνατότητα επιβίωσης της μονάδας», γράφει ο κυβερνήτης και ο διοικητής του πλοίου, Sune Lund, τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται ο αμυντικός ιστότοπος.

Τονίζει ότι όλα τα πυρομαχικά είναι άνω των 30 ετών και είναι ακατάλληλα για πραγματική μάχη. «Υπογραμμίζει την κρίσιμη και απαράδεκτη φύση της αποστολής μιας φρεγάτας σε εχθρικό περιβάλλον με ελαττωματικά πυρομαχικά», γράφει το δημοσίευμα.

Ο κυβερνήτης του πλοίου δηλώνει περαιτέρω ότι το πρόβλημα με το σύστημα αεράμυνας δεν είναι καινούργιο, αλλά δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να επιλυθεί.

Η υπηρεσία υλικού και προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας συνιστά να μην χρησιμοποιείται το ραντάρ για την εμπλοκή εναέριων στόχων στο μέλλον. Αντίθετα, η φρεγάτα συνιστάται να χρησιμοποιεί δύο μικρότερα ραντάρ, τα οποία μπορούν να χειριστούν μόνο έναν στόχο κάθε φορά, σύμφωνα με το Olfi.dk.

To δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, ότι ο Υπουργός Άμυνας δεν γνώριζε για το περιστατικό της 9ης Μαρτίου και δήλωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η φρεγάτα επιστρέφει στη Δανία νωρίτερα από το αναμενόμενο 

O επικεφαλής της Διοίκησης του Ναυτικού της Δανίας, Henrik Ryberg, είχε προειδοποιήσει για την ανεπαρκή προστασία της φρεγάτας από εναέριες επιθέσεις. «Η φρεγάτα Iver Huitfeldt φέρει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και πυραύλους αναχαίτισης ESSM, αλλά δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ή άλλα πλοία από βαλλιστικούς πυραύλους», είχε δηλώσει πριν την αναχώηση της φρεγάτας για τον Κόλπο του Άντεν.

Το υπουργείο Άμυνας της Δανίας ανακοίνωσε την κατάρριψη των τεσσάρων εχθρικών drones στο πλαίσιο της Prosperity Guardian ως «επιτυχία», και δεν έκανε καμία αναφορά στα τεχνικά προβλήματα των συστημάτων του πλοίου, που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο τις ζωές δεκάδων στρατιωτών.

Η φρεγάτα Iver Huitfeldt, αφού ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό Prosperity Guardian, για τη διασφάλιση της εμπορικής κυκλοφορίας από επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, αποχώρησε από την Ερυθρά Θάλασσα και επιστρέφει στη βάση της νωρίτερα από το αναμενόμενο, κάνοντας μια σύντομη στάση στη Σούδα για ανεφοδιασμό.

Mε πληροφορίες από: politiken.dk , marineschepen.nl / Φωτογραφίες Reuters

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like

Ροή ειδήσεων

Να διατηρήσουν σε όλη τη διάρκεια της πενταετούς θητείας τους την ετοιμότητα και τα αντανακλαστικά τους. Να αντιδρούν όταν εξελίσσεται δίπλα τους εκστρατεία δυσφήμισης,...

Lifestyle

WTF Δεν άρεσαν στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο οι απόψεις της Μαίρης Συνατσάκη για τα φύλα και την πατριαρχία και αποφάσισε να απαντήσει. Μόνος του. Από...

Κόσμος

Καθώς το Ισραήλ εξετάζει με ποιο τρόπο θα απαντήσει στον καταιγισμό πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, ένα από τα καίρια ερωτήματα είναι...

Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές του Ηρακλείου στην Κρήτη, καθώς η 17χρονη Μαρία-Φιλοθέη Ν. εξαφανίστηκε από το νοσοκομείο. Τα ίχνη της Μαρίας-Φιλοθέης Ν. χάθηκαν...