Connect with us

Hi, what are you looking for?

Αυτοκίνητο

Έτοιμη η ηλεκτρική Porsche Macan

Έτοιμη η ηλεκτρική Porsche Macan


H Porsche ολοκληρώνει τον κύκλο δοκιμών της νέας, αμιγώς ηλεκτρικής Macan ενόψει της επικείμενης πρεμιέρας της.

Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία της στην αγορά, η Porsche είναι πλέον έτοιμη να υποδεχτεί τη δεύτερη γενιά της δημοφιλούς Macan που αυτή τη φορά θα είναι αμιγώς ηλεκτρική. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία ολοκληρώνει τις δοκιμές της σε πραγματικές συνθήκες χρησιμοποιώντας καμουφλαρισμένα πρωτότυπα, ενώ ταυτόχρονα οι προσομοιώσεις τόσο σε εικονική πραγματικότητα όσο και στην αεροδυναμική σήραγγα παρέχουν όλο και πιο ακριβή αποτελέσματα αποκτώντας ολοένα σημαντικότερο ρόλο στις δοκιμές.

«Όταν σχεδιάζουμε ένα νέο μοντέλο, αυτό που προέχει είναι η δυναμική και η ακρίβεια οδήγησης. Αυτό σημαίνει Porsche. Είναι στο DNA μας. Αλλά εξίσου σημαντική είναι και η αποδοτικότητα και το ντιζάιν», προσθέτει ο Jörg Kerner, Αντιπρόεδρος της σειράς προϊόντων Macan.

Porsche Macan EV

Η πρόκληση για τους ιθύνοντες της Porsche στην εξέλιξη της ηλεκτρικής Macan ήταν η διαφύλαξη της ταυτότητας της επιτυχημένης σειράς μοντέλων, ικανοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις αεροδυναμικής για υψηλή αποδοτικότητα και, άρα, μεγάλη αυτονομία.

«Η αναζήτηση της χρυσής τομής μεταξύ της σχεδιαστικής φιλοσοφίας μας και των προδιαγραφών που μας δόθηκαν από τους μηχανικούς αεροδυναμικής ήταν σίγουρα πρόκληση», εξηγεί ο Peter Varga, Διευθυντής Εξωτερικού Σχεδιασμού στο τμήμα Style Porsche. «Επεξεργαζόμαστε από κοινού και το παραμικρό χιλιοστό για να πετύχουμε την τέλεια ισορροπία μεταξύ αισθητικής και λειτουργικότητας.»

Porsche Macan EV

Μέσα από αυτήν την προσπάθεια, η Porsche κατόρθωσε να συνδυάσει το σχεδιαστικό DNA της με αεροδυναμική που βελτιώνει την αυτονομία. Αυτή η επιτυχία δεν οφείλεται μόνο στις εντυπωσιακές γραμμές του μοντέλου αλλά και στα στοιχεία της τεχνολογίας Porsche Active Aerodynamics (PAA) και σε άλλα εξειδικευμένα χαρακτηριστικά. «Τα ενεργά αεροδυναμικά στοιχεία συμβάλλουν από κοινού σημαντικά στη βελτίωση της αυτονομίας», εξηγεί ο Thomas Weigand, Διευθυντής Αεροδυναμικής και Αερακουστικής. «Έχουμε ένα αυτόματα εκτεινόμενο πίσω spoiler και ενεργά πτερύγια στις μπροστινές εισαγωγές αέρα».

Όμως και στο κάτω μέρος του αμαξώματος υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία. Το δάπεδο του οχήματος είναι επίπεδο και κλειστό όπως εκείνο ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου, ακόμη και στην περιοχή του πίσω άξονα. Τα αεροδυναμικά βοηθήματα που βρίσκονται εκεί είναι εύκαμπτα και εγγυώνται χαμηλή αντίσταση του αέρα κατά την επιστροφή – μια πρωτοποριακή λύση, σε συνδυασμό με τους αεροδυναμικούς, αρκετά κλειστούς τροχούς και το αεροδυναμικά βελτιωμένο περίγραμμα των ελαστικών.

Porsche Macan EV

Κατά την κανονική πορεία σε έναν επαρχιακό δρόμο, η Macan προσαρμόζει αυτόματα τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά της. Το πίσω spoiler μετακινείται στη θέση Εco, τα πτερύγια αέρα κλείνουν και το ύψος του αυτοκινήτου χαμηλώνει. Σε αυτές τις συνθήκες, ο Wiegand και η ομάδα του μέτρησαν τον συντελεστή οπισθέλκουσας, ο οποίος διαμορφώνεται στην τιμή 0,25 (0,35 στο προηγούμενο μοντέλο). Χάρη σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, η νέα Macan δικαίως αποτελεί ένα από τα πιο αεροδυναμικά SUV – με μέγιστη επίδραση στη βελτίωση της αποδοτικότητας.

Σύμφωνα με την Porsche, η ηλεκτρική αυτονομία με βάση το πρωτόκολλο WLTP μπορεί να ξεπεράσει τα 500 χλμ. για όλες τις παραλλαγές.

Porsche Macan EV

Porsche Macan EV: Γρήγορη φόρτιση με έως 270 kW

Οι ηλεκτροκινητήρες στη νέα Macan τροφοδοτούνται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου στο κάτω μέρος του αμαξώματος με μικτή χωρητικότητα 100 kWh, από τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ενεργά έως και 95 kWh. Η αρχιτεκτονική των 800V της πλατφόρμας PPE στη νέα Macan επιτρέπει γρήγορη φόρτιση υψηλής απόδοσης που επιβεβαιώνεται μέσα από δοκιμές που πραγματοποιούνται παγκοσμίως στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάπτυξης του οχήματος.

«Εφαρμόζονται διαφορετικά πρότυπα φόρτισης στις βασικές αγορές μας. Επομένως, οι δοκιμές των πρωτοτύπων μας επικεντρώθηκαν σε αυτές τις διαφορετικές συνθήκες που ισχύουν στις διάφορες τοποθεσίες, με αποτέλεσμα τα πρωτότυπά μας να προσαρμόζουν αντίστοιχα την τεχνολογία, όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Η φόρτιση πρέπει πολύ απλά να λειτουργεί, παντού και πάντα», αναφέρει ο Kerner.

Porsche Macan EV

Η μέγιστη ισχύς φόρτισης DC για τη νέα Macan αγγίζει τα 270 kW. Το επίπεδο φόρτισης αυξάνεται από 10 σε 80% μέσα σε λιγότερο από 22 λεπτά σε σταθμούς 400 Volt, τη στιγμή που ένας διακόπτης υψηλής τάσης στο εσωτερικό της μπαταρίας ενεργοποιεί τη λειτουργία «bank charging» χωρίζοντας την μπαταρία 800 Volt σε δύο μπαταρίες, η καθεμία με ονομαστική τάση 400 Volt. Έτσι επιτυγχάνεται εξαιρετικά αποδοτική φόρτιση, με έως και 150 kW, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος ενισχυτής υψηλής τάσης. Η φόρτιση AC είναι εφικτή με έως και 11 kW.

Porsche Macan EV

Η νέα Porsche Macan EV στο δρόμο

Η Porsche δημιούργησε τη νέα Macan εστιάζοντας ιδιαίτερα στη δυναμική οδήγηση που χαρακτηρίζει τα μοντέλα του Γερμανού κατασκευαστή, αλλά και σε μια οικεία αίσθηση ελέγχου του οχήματος. Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά του κατασκευαστή σπορ αυτοκινήτων κατέχουν κεντρική θέση στο πλαίσιο των δοκιμών. Στόχος κατά τα διάφορα στάδια των δοκιμών είναι ο συντονισμός των καινοτόμων στοιχείων και συστημάτων, καθώς και η διασφάλιση της λειτουργικής τους σταθερότητας και της ομαλής συνέργειας μεταξύ τους.

Για τον έλεγχο της συνέργειας όλων των ενεργών στοιχείων οδήγησης κάτω από ακραίες κλιματικές και άλλες συνθήκες, τα πρωτότυπα δοκιμάζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Καλύπτουμε κάθε εύρος θερμοκρασίας. Από μείον 30 βαθμούς Κελσίου στη Σκανδιναβία μέχρι τους 50 βαθμούς Κελσίου που βιώσαμε στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια» εξηγεί ο Kerner. «Ασφαλώς, ένα SUV πρέπει να μπορεί να κινείται πάνω σε κάθε λογής επιφάνεια. Γι’ αυτό, οι δοκιμές μας δεν πραγματοποιούνται μόνο στην άσφαλτο, αλλά και εκτός δρόμου, σε χαλίκι, σε χιόνι και σε πάγο».

Porsche Macan EV

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σύστημα τετρακίνησης της πλήρως ηλεκτρικής Macan προσαρμόζεται ανάλογα. Η Porsche χρησιμοποιεί κατ’ αποκλειστικότητα την τελευταία γενιά κινητήρων μόνιμου μαγνήτη PSM στον εμπρός και στον πίσω άξονα. Με τη λειτουργία overboost παράγουν ισχύ πάνω από 450 kW, προσφέρουν άριστη αποδοτικότητα και εγγυώνται απόλυτη σταθερότητα στην παραγωγή ισχύος. Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα Porsche Traction Management διαχειρίζεται την κατανομή της ροπής, που ξεπερνά τα 1.000 Nm με το Launch Control στο κορυφαίας έκδοσης μοντέλο σχεδόν ακαριαία. Για να εγγυηθούν την απόλυτη ισορροπία μεταξύ των υψηλών επιδόσεων και της άνεσης που χαρακτηρίζουν τη Macan, οι μηχανικοί σχεδίασαν το σύστημα ενεργής ανάρτησης Porsche Active Suspension Management με τεχνολογία δύο βαλβίδων στα αμορτισέρ, αερανάρτηση, εγκάρσιο μπλοκέ διαφορικό στον πίσω άξονα και, για πρώτη φορά, τετραδιεύθυνση.

Porsche Macan EVΠηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.πηγή άρθρου

You May Also Like

Sticky Post

Το Cipiripo News δεν φιλοξενεί περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα ή ζωντανές ροές. Το Cipiripo News λειτουργεί ως αθροιστής ζωντανών ροών που είναι...

Ροή ειδήσεων

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου: Ο φονικός καύσωνας του 1987 στην Αθήνα καταλήγει σε εθνική τραγωδία – Newsbeast play Σαν σήμερα ο φονικός καύσωνας του...

Αυτοκίνητο

Έτοιμη να ξεκινήσει να παράγει λίθιο είναι η Σερβία, η οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνιών με τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της...

Οικονομία

Δύο εικοσιτετράωρα μετά τη διαβεβαίωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι ουδείς περιβαλλοντικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να αλλάξει κατά τη δεύτερη πενταετή...