Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Κίνδυνος για την ανάπτυξη αν διατηρήσουμε υψηλά τα επιτόκια επί μακρόν

Κίνδυνος για την ανάπτυξη αν διατηρήσουμε υψηλά τα επιτόκια επί μακρόν


Καμπανάκι για την οικονομική ανάπτυξη χτύπησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, εκφράζοντας ανησυχία σε περίπτωση διατήρησης των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο ηγέτης της Fed δήλωσε ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή, όπως και η αγορά εργασίας, παρά κάποια πρόσφατη επιβράδυνση. Ο Πάουελ αναφέρθηκε σε χαλάρωση του πληθωρισμού, για τον οποίο είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν αποφασισμένοι να τον μειώσουν στο στόχο τους για 2%.

«Ταυτόχρονα, υπό το πρίσμα της προόδου που έχει σημειωθεί τόσο στη μείωση του πληθωρισμού όσο και στην επιβράδυνση της αγοράς εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια, ο αυξημένος πληθωρισμός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε», αναφέρεται σε προσχέδιο της ομιλίας που ετοιμάζει ενόψει της διήμερης κατάθεσής του στο Καπιτώλιο.

«Η μείωση της περιοριστικής πολιτικής πολύ αργά ή πολύ λίγο θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση».

Το σχόλιο του κεντρικού τραπεζίτη σχεδόν συμπίπτει με την επερχόμενη επέτειο ενός έτους από την τελευταία φορά που η Fed αύξησε τα επιτόκια αναφοράς.

Το επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας της Fed βρίσκεται επί του παρόντος μεταξύ 5,25%-5,50%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου 23 χρόνια ως προϊόν 11 διαδοχικών αυξήσεων, αφού ο πληθωρισμός έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και πιθανότατα θα ακολουθήσει μια ακόμη μείωση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, τα μέλη της FOMC στη συνεδρίαση του Ιουνίου υπέδειξαν μόνο μία μείωση.

«Μετά την έλλειψη προόδου προς τον στόχο μας για τον πληθωρισμό του 2% στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι πιο πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις έδειξαν μέτρια περαιτέρω πρόοδο», δήλωσε ο Πάουελ. «Περισσότερα καλά στοιχεία θα ενίσχυαν την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%».

Η δήλωση αποτελεί μέρος των εξαμηνιαίων επικαιροποιήσεων της νομισματικής πολιτικής που επιβάλλει το Κογκρέσο. Μετά την εκφώνηση των παρατηρήσεων, ο Πάουελ θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις από μέλη της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας την Τρίτη και στη συνέχεια από την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Sticky Post

Το Cipiripo News δεν φιλοξενεί περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα ή ζωντανές ροές. Το Cipiripo News λειτουργεί ως αθροιστής ζωντανών ροών που είναι...

Lifestyle

20 Ιουλίου 2024 | 22:26 Μπορεί το Black Adam να έχει σήμανση PG-13, δηλαδή ότι είναι για άτομα άνω των 13 ετών και στα...

Ροή ειδήσεων

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου: Ο φονικός καύσωνας του 1987 στην Αθήνα καταλήγει σε εθνική τραγωδία – Newsbeast play Σαν σήμερα ο φονικός καύσωνας του...

Αυτοκίνητο

Έτοιμη να ξεκινήσει να παράγει λίθιο είναι η Σερβία, η οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνιών με τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της...