Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

Καταστατικό ΠΑΣΟΚ: Στον αστερισμό του άρθρου 36 για την υποψηφιότητα Δούκα

Καταστατικό ΠΑΣΟΚ: Στον αστερισμό του άρθρου 36 για την υποψηφιότητα Δούκα


Ανεβαίνει το εσωκομματικό θερμόμετρο στο ΠΑΣΟΚ με τους υποψηφίους να έχουν ριχτεί στη μάχη με συνεχείς επαφές και περιοδείες και τελικό προορισμό τη συλλογή υπογραφών για τη στήριξη της υποψηφιότητάς τους.

Εν μέσω θερμού καλοκαιριού το ενδιαφέρον εστιάζεται μεταξύ άλλων στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί ασυμβίβαστου σχετικά με την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, με αιχμή το άρθρο 36, στο καταστατικό του κόμματος.

Τι συμβαίνει

Το άρθρο που αφορά τα ασυμβίβαστα εγείρει δυνητικά θέμα για τη συμμετοχή του Χάρη Δούκα στη διαδικασία εκλογής προέδρου, με τον δήμαρχο Αθηναίων να πετάει τη μπάλα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Έθεσα την υποψηφιότητά μου, έγινε αποδεκτή και προχωράμε» δήλωνε ο Χάρης Δούκας με την Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης να καλείται να πάρει θέση

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω άρθρο, στη παράγραφο 2, αναφέρει ότι: «Οσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα».

Σύμφωνα με την παραπάνω καταστατική πρόβλεψη ο δήμαρχος Αθηναίων δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και εφόσον η αρμόδια επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) που θα εξετάσει τις υποψηφιότητες επιμείνει στο γράμμα του νόμου.

Ο Χάρης Δούκας, είχε διερωτηθεί σχετικά «αν υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που βάζει τέτοιο κώλυμα» (σ.σ. για την υποψηφιότητά του) καλώντας τον πρόεδρο του κόμματος να πάρει θέση.

«Κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στην Κεντρική Επιτροπή, παρουσία του προέδρου. Μέχρι τώρα κωλύματα τέτοιου τύπου, δηλαδή ασυμβίβαστου, έβαζαν η Ν.Δ. μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Πολάκης. Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που θέτει τέτοιο κώλυμα; Νομίζω πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος. Έθεσα την υποψηφιότητά μου, έγινε αποδεκτή και προχωράμε», δήλωνε (Real fm), ο Χάρης Δούκας.

Δεν θέτει θέμα κωλύματος ο Νίκος Ανδρουλάκης – Το πιθανότερο σενάριο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άδραξε την ευκαιρία και σήκωσε το γάντι. «Δεν πρόκειται να θέσω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Δούκα» ξεκαθάρισε (MEGA) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με φόντο τη συζήτηση που έχει ανοίξει περί ασυμβίβαστου και αιχμή το άρθρο 36 του καταστατικού του κόμματος.

Με τις εξελίξεις να τρέχουν οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες. Το πιθανότερο να ξεπεραστεί το τυπικό αυτό πρόβλημα. Είναι ενδεικτική η δήλωση του προέδρου του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη ότι «θα γίνει αλλαγή στο καταστατικό για να μην υπάρχει πρόβλημα με την υποψηφιότητα Δούκα».

Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ όπου ο κ. Δούκας ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία, ουδείς από το όργανο προέβαλε κάποια ένσταση ή επικαλέστηκε το καταστατικό.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Sticky Post

Το Cipiripo News δεν φιλοξενεί περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα ή ζωντανές ροές. Το Cipiripo News λειτουργεί ως αθροιστής ζωντανών ροών που είναι...

Lifestyle

20 Ιουλίου 2024 | 22:26 Μπορεί το Black Adam να έχει σήμανση PG-13, δηλαδή ότι είναι για άτομα άνω των 13 ετών και στα...

Ροή ειδήσεων

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου: Ο φονικός καύσωνας του 1987 στην Αθήνα καταλήγει σε εθνική τραγωδία – Newsbeast play Σαν σήμερα ο φονικός καύσωνας του...

Αυτοκίνητο

Έτοιμη να ξεκινήσει να παράγει λίθιο είναι η Σερβία, η οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνιών με τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της...