Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ελλάδα

Κοκτέιλ ιώσεων και κορωνοϊού προκαλούν ασφυξία στα νοσοκομεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ: Τι δείχνουν τα στοιχεία

Κοκτέιλ ιώσεων και κορωνοϊού προκαλούν ασφυξία στα νοσοκομεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ: Τι δείχνουν τα στοιχεία


Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές τόσο στις Ευρωπαϊκές χώρες όσο και στις ΗΠΑ εξαιτίας των ιογενών λοιμώξεων, οι οποίες σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, αλλά και την έξαρση του ιού της γρίπης, κάνουν την κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική.

Τα βασικά συστατικά αυτού του μολυσματικού κοκτέιλ είναι η εποχική γρίπη, ο κορωνοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), αλλά και τα έτερα παθογόνα και μικροοργανισμοί.

Πολλά είναι τα νοσοκομεία στα οποία παρατηρείται εικόνα συμφόρησης, ανάλογη της περιόδου της κορύφωσης των κρουσμάτων του Covid, ενώ σε ορισμένες περιοχές επαναφέρονται και μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα

Η έξαρση του κορωνοϊού και της γρίπης στη χώρα μας έχει προκαλέσει ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς πριν το άνοιγμα των σχολείων, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις για 8.800 κρούσματα ημερησίως το επόμενο διάστημα.

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται η κορύφωση του κύματος εξαιτίας του οποίου χάνονται 50-60 άνθρωποι την εβδομάδα, «νούμερο τρομερό», όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Γύρω στα 8.800 ημερήσια κρούσματα covid αναμένεται να φτάσουμε τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή επιδημιολογίας Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Περισσότεροι εμβολιάζονται για γρίπη, από την οποία έχουμε χάσει 5 ανθρώπους, παρά για κορωνοϊό, ενώ οι εμβολιασμένοι θα έπρεπε να ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια αντί 130.000, τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Βασιλακόπουλος.
Για μεγάλη προσέλευση ασθενών στις εφημερίες, με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα για γρίπη, ιώσεις και κορωνοϊό, έκανε λόγο ο κ. Γιώργος Δόντσιος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι οι οικογενειακές συναθροίσεις κατά τη διάρκεια των εορτών εκτίναξε τον αριθμό των κρουσμάτων. Όπως επισημαίνουν πάντως οι γιατροί, έπειτα από ένα μικρό χρονικό διάστημα οι ιώσεις θα αρχίσουν να υποχωρούν, καθώς είναι τόσο μεγάλη η μεταδοτικότητα που δεν θα μείνει κανένας που να μην κολλήσει. Συνεπώς, όταν νοσήσουν όλοι, μοιραία το κύμα των ιώσεων θα υποχωρήσει.

Στην εβδομαδιαία έκθεσή του, ο ΕΟΔΥ σημείωσε ότι ιδιαίτερα ο COVID-19 κατέγραψε υψηλή διασπορά μεταξύ 25 και 31 Δεκεμβρίου, ενώ οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 44% από την περασμένη εβδομάδα (1.818 ασθενείς) και είναι υψηλότερες από την ίδια εβδομάδα του 2022. Επίσης, αυξάνονται διασωληνώσεις ατόμων που μολύνθηκαν από τον COVID-19, ενώ αυξήθηκαν και τα κρούσματα γρίπης και κατέγραψαν 3 θανάτους. Η θετικότητα για τη γρίπη (δίκτυο Sentinel) παραμένει πάνω από 10% και δείχνει μια ανοδική τάση.

Την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν 163 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 60 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 8343 rapid test και ανευρέθηκαν 1132 θετικά (13.63%). Από τις 1132 περιπτώσεις, οι 595 αφορούν άνδρες και οι 537 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 56,33 έτη.

Χθες το πρωί ο νέος Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη συναντήθηκαν με τον γνωστό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα δεδομένα για τον κορωνοϊό στη χώρα μας με δεδομένη την τεράστια έξαρση μετάδοσης του ιού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Ο κύριος Γεωργιάδης έθεσε σε προτεραιότητα την ενίσχυση των εμβολιασμών. Είναι γεγονός ότι ο εμβολιαστικός ρυθμός δεν είναι ο επιθυμητός.

Για τον λόγο αυτό υπουργείο Υγείας και ειδικοί της δημόσιας υγείας συστήνουν σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και τους ευάλωτους να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση για να ενισχύσουν την προστασία τους έναντι του πανδημικού ιού.

Η γρίπη και οι επιπλοκές της πιέζουν τα νοσοκομεία στην Ιταλία

Υπό πίεση βρίσκονται τα επείγοντα περιστατικά και οι θάλαμοι των ιταλικών νοσοκομείων εξαιτίας της αύξησης των περιστατικών γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών, καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Συνεχίζουν να αυξάνονται όμως οι διαγνώσεις γρίπης με επιπλοκές του αναπνευστικού συστήματος και με περιστατικά πνευμονίας, όχι μόνον σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας.

Την τελευταία εβδομάδα τα περιστατικά covid-19 μειώθηκαν κατά 16%, αλλά σύμφωνα με πολλούς καθηγητές ιολογίας, η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στον μικρότερο αριθμό τεστ που πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες των γιορτών. Κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να καταγραφεί νέα άνοδος.

Όσο για τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με συμπτώματα γρίπης και επιπλοκές αποτελείται από ηλικιωμένους και πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες. Από την Μιλάνο μέχρι την Ρώμη και την Νάπολη, η αναμονή για να μπορέσουν να δουν γιατρό αρκετές φορές ξεπερνά και τις τέσσερις ώρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από ένα εκατομμύριο Ιταλοί έχει μολυνθεί με γρίπη, αν και ακόμη δεν έχει καταγραφεί η κορύφωση των κρουσμάτων που αναμένεται πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Επιστρέφει η μάσκα στην Ισπανία

Πέντε ισπανικές περιφέρειες ανακοίνωσαν την επαναφορά του μέτρου που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις υγειονομικές εγκαταστάσεις, έπειτα από τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και γρίπης την περίοδο των εορτών.

Η περιφέρεια της Βαλένθια είδε τον ρυθμό των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος να αυξάνεται στα 1.501 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το διάστημα μεταξύ 26ης Δεκεμβρίου και 1ης Ιανουαρίου, το δεύτερο υψηλότερο φορτίο στη χώρα για αυτήν εβδομάδα, μετά την Καστίλλη Λα Μάντσα.

Οι επικεφαλής των υγειονομικών αρχών στη Βαλένθια συνέστησαν στους πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως και στους επαγγελματίες της υγείας, και στους συγγενείς και φίλους στις αίθουσες αναμονής να φορούν μάσκες για το άμεσο μέλλον.

Άφησαν, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο ο κανόνας αυτός να επεκταθεί σε άλλους τομείς, όπου συγκεντρώνονται ευπαθείς ομάδες.

Η γειτονική Καταλονία έδωσε εντολή για τη χρήση μάσκας στα υγειονομικά κέντρα, ενώ η Αραγονία εξέδωσε την ίδια οδηγία για το βόρειο τμήμα της, προσθέτοντας πως απευθύνει «ισχυρή σύσταση» οι εργαζόμενοι και οι πολίτες συνολικά να φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους, ειδικά στους κλειστούς.

Η αυτόνομη κοινότητα της Μούρθια, στις βορειοανατολικές ακτές, εισήγαγε επίσης τη χρήση της μάσκας, ενώ στο βορειοδυτικό τμήμα της Ισπανίας, η Γαλικία συνέστησε τη χρήση μάσκας.

Η Ισπανία ήταν μεταξύ των τελευταίων ευρωπαϊκών χωρών που ήραν τα μέτρα για τη χρήση μάσκας μετά την πανδημία COVID-19 και οι πολίτες είχαν την υποχρέωση να τις φορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς έως τον Φεβρουάριο πέρυσι και στα υγειονομικά κέντρα και τα φαρμακεία έως τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση από το Carlos III University Health Institute της Ισπανίας, η γρίπη, η COVID-19 και ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV) κυκλοφορούν ευρέως στις κοινότητες, με τη γρίπη να επικρατεί, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας για τα μωρά και τους ηλικιωμένους.

Την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, 953 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καταγράφηκαν στα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα με οξείες αναπνευστικές νόσους, σε σύγκριση με 922 μία εβδομάδα πριν, ενώ τα ποσοστά νοσηλείας κατέγραψαν απότομη αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας κάλεσε σε συνάντηση τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές και, όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, θα προτείνει την εισαγωγή υποχρεωτικών μέτρων σε όλη τη χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Αύξηση νοσηλειών στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας κορωνοϊού και γρίπης

Περισσότερα από 1.300 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με γρίπη σε όλη την Αγγλία , με τον αριθμό να έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το NHS.

Υπήρχαν κατά μέσο όρο 1.313 άτομα στο νοσοκομείο με τον ιό κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Αυτό ήταν μια αύξηση κατά ένα τρίτο την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο αριθμός ήταν 942.

Η άνοδος των εισαγωγών στα νοσοκομεία για γρίπη έρχεται καθώς οι γιατροί πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία του NHS στη μακροχρόνια διαμάχη τους για τις αμοιβές.

Ογδόντα ένας ασθενείς με γρίπη λάμβαναν εντατική φροντίδα, που αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν 70% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η εβδομάδα έως τις 31 Δεκεμβρίου ήταν επίσης η πιο πολυσύχναστη για ασθενοφόρα μέχρι στιγμής αυτόν τον χειμώνα, με περισσότερα από 93.500 να έχουν φτάσει στα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Covid-19 αυξήθηκε κατά 72% τον Δεκέμβριο. Υπήρχαν κατά μέσο όρο 3.929 άτομα σε νοσοκομεία με τον ιό κάθε μέρα σε ολόκληρη την Αγγλία την τελευταία εβδομάδα του 2023, από 2.290 την εβδομάδα που έληξε στις 30 Νοεμβρίου.

Σε συναγερμό οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ

Στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, τα επίπεδα αναπνευστικών ασθενειών είναι επί του παρόντος «υψηλά» ή «πολύ υψηλά», σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Μερικοί ιοί οδηγούν την ανοδική τάση, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης που είναι πολύ υψηλή και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή του RSV που φαίνεται να έχει κορυφωθεί γύρω από την Ημέρα των Ευχαριστιών .

Τα επίπεδα του COVID-19 έχουν ανέβει υψηλότερα από την κορύφωση της περασμένης σεζόν. Ωστόσο, τα φετινά επίπεδα είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα που ήταν στο απόγειο της πανδημίας.

Και ενώ τα επίπεδα του COVID εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από ό,τι ήταν την περασμένη σεζόν, άλλες μετρήσεις COVID, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων στα επείγοντα, τα ποσοστά νοσηλείας και οι θάνατοι είναι χαμηλότερα τώρα από τις προηγούμενες περιόδους, υποδεικνύοντας ότι «οι λοιμώξεις από τον COVID-19 προκαλούν σοβαρή ασθένεια λιγότερο συχνά από ό,τι νωρίτερα στην πανδημία», σύμφωνα με τον CDC.

Τα εμβόλια μπορούν ακόμα να βοηθήσουν

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι η λήψη των πιο πρόσφατων εμβολίων κατά της γρίπης και του COVID-19 τώρα μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους αυτή την εποχή. Αρκετές πολιτείες ενθαρρύνουν τις εποχιακές προληπτικές λήψεις για όλους από 6 μηνών και άνω και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ηλικιωμένους.

Τα δεδομένα του CDC δείχνουν ότι λιγότεροι από τους μισούς ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν κάνει εμβόλιο γρίπης αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα. Αυτό εξακολουθεί να είναι καλύτερο από το ποσοστό εμβολιασμού για το ενισχυτικό COVID-19 αυτής της σεζόν, το οποίο έχει πάρει λιγότερο από το 20% των ενηλίκων των ΗΠΑ, παρόλο που ο COVID-19 παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάβυσσος: Καρέ καρέ η στιγμή που ο 29χρονος προγραμματιστής έχει μόλις διαφύγει από τους απαγωγείς του – Φωτογραφίες

Αλυσίδα σούπερ μάρκετ είχε στήσει παράνομο εργαστήριο μαϊμού απορρυπαντικών – Θα πληρώσει €300.000 στην Ariel

Καλλιάνος: Πιθανές καταιγίδες και στην Αττική περίπου τα μεσάνυχτα του ΣαββάτουΠηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.πηγή άρθρου

You May Also Like

Sticky Post

Το Cipiripo News δεν φιλοξενεί περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα ή ζωντανές ροές. Το Cipiripo News λειτουργεί ως αθροιστής ζωντανών ροών που είναι...

Ροή ειδήσεων

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου: Ο φονικός καύσωνας του 1987 στην Αθήνα καταλήγει σε εθνική τραγωδία – Newsbeast play Σαν σήμερα ο φονικός καύσωνας του...

Αυτοκίνητο

Έτοιμη να ξεκινήσει να παράγει λίθιο είναι η Σερβία, η οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνιών με τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της...

Οικονομία

Δύο εικοσιτετράωρα μετά τη διαβεβαίωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι ουδείς περιβαλλοντικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να αλλάξει κατά τη δεύτερη πενταετή...