Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το μορατόριουμ στο Αιγαίο και οι προκλήσεις

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το μορατόριουμ στο Αιγαίο και οι προκλήσεις


Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, Τετάρτη 10/07, στις 16.00 το απόγευμα (23.00 ώρα Ελλάδος), στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση αναμένεται να είναι μικρής διαρκείας, καθώς δεν θα ξεπεράσει τα 12 – 15 λεπτά, λόγω του βεβαρημένου προγράμματος των δύο ηγετών.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθούν ξανά τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Το τετ α τετ γίνεται υπό την σκιά προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, ο οποίος είπε ότι «η ‘ΤΔΒΚ’ είναι ήδη πλήρες μέλος των τουρκογενών κρατών στα μάτια μας».

Η ελληνική και η τουρκική αποστολή

Μαζί με τους δύο ηγέτες θα είναι οι διπλωματικοί τους σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Ακόμη, τον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν θα τους συνοδεύουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Χακάν Φιντάν και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να είναι σύντομη, ενώ από την άλλη πλευρά οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ίσως μείνουν μετά το πέρας της συζήτησης, προκειμένου να συζητήσουν πρακτικές λεπτομέρειες επί του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Τα επόμενα βήματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο

Η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση θέλοντας να διατηρήσει το μορατόριουμ στο Αιγαίο, αλλά και να σημειωθεί πρόοδος στις εργασίες της «θετικής ατζέντας.» Εκκρεμεί δε ο προγραμματισμός των επαφών που θα γίνουν το φθινόπωρο. Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν πέραν της διατήρησης των ήρεμων νερών, σε συνέντευξη του επαναφέρει το θέμα του κυπριακού, προκαλώντας και τις δύο πλευρές.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά.

Αλλά το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά στο να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα», υπογράμμισε για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τον άλλοτε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ στο Council on Foreign Relations.

Μία σύντομη συνάντηση αναμένεται να έχουν οι δύο ηγέτες μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για Κύπρο

«Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Σούσα, όπως γνωρίζετε, η ‘Βόρεια Κύπρος’ ήταν εκεί, συμμετείχε σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής» δήλωσε ο Ερντογάν σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου πριν από την αναχώρησή του από την Άγκυρα για την Ουάσινγκτον, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως «τώρα, στη διαδικασία που ακολουθεί, προσπαθούμε για το πώς να φέρουμε τη ‘Βόρεια Κύπρο’ στο σημείο της πλήρους ένταξης. Το αναπτύσσουμε αυτό, ιδιαίτερα με τα τουρκογενή κράτη, όπου έχουμε υψηλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ των τουρκογενών κρατών. Επίσης, βελτιώνουμε τις σχέσεις του ‘προέδρου’ της ‘Βόρειας Κύπρου’ κ. Ersin με τους επικεφαλής αυτών των κρατών όσο το δυνατόν περισσότερο».

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Sticky Post

Το Cipiripo News δεν φιλοξενεί περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα ή ζωντανές ροές. Το Cipiripo News λειτουργεί ως αθροιστής ζωντανών ροών που είναι...

Lifestyle

20 Ιουλίου 2024 | 22:26 Μπορεί το Black Adam να έχει σήμανση PG-13, δηλαδή ότι είναι για άτομα άνω των 13 ετών και στα...

Ροή ειδήσεων

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου: Ο φονικός καύσωνας του 1987 στην Αθήνα καταλήγει σε εθνική τραγωδία – Newsbeast play Σαν σήμερα ο φονικός καύσωνας του...

Αυτοκίνητο

Έτοιμη να ξεκινήσει να παράγει λίθιο είναι η Σερβία, η οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνιών με τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της...