Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ροή ειδήσεων

Το «φινλανδικό μοντέλο» για τη στρατιωτική θητεία εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Το «φινλανδικό μοντέλο» για τη στρατιωτική θητεία εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας


Μια «νέα πραγματικότητα» που θα φέρει αλλαγές στη στρατιωτική θητεία προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Ο κυβερνητικός αξιωματούχους απορρίπτει το μοντέλο του επαγγελματικού στρατού και σημειώνει πως ο χρόνος της θητείας δεν χρειάζεται να αλλάξει.

Ο Νίκος Δένδιας -σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής»- ανοίγει τα χαρτιά του ανεβάζοντας τον πήχη και επιδιώκοντας να μετατραπεί η στρατιωτική θητεία από «αγγαρεία» σε «ευκαιρία». Για να συμβεί αυτό προκρίνει «το φινλανδικό μοντέλο, προσαρμοσμένο φυσικά στην ελληνική πραγματικότητα». Και εξηγεί: «Που σημαίνει η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες».

«Θα υλοποιηθούν σταδιακά»

Ο υπουργός δεν δείχνει να βιάζεται για τις αλλαγές στη θητεία και τονίζει «θα την υλοποιήσουμε σταδιακά, αποσκοπώντας σε μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση».

Αναφερόμενος στο σήμερα και τις «μονάδες που έχουν πληρότητα 25 και 30% διεσπαρμένες ανά την χώρα» στέκεται απέναντι λέγοντας «δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι η πραγματικότητα του 21ου αιώνα, αν θέλουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τις ανάγκες της πατρίδας μας».

Δεν θα αυξηθεί ο χρόνος στρατιωτικές θητείας

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Κ», Βασίλη Νέδου, αν αυτές οι αλλαγές συνεπάγονται και αύξηση της θητείας, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας απαντά: «Όχι, δεν σημαίνει αύξηση στον χρόνο θητείας. Ξέρετε, αν αυξάνεις τον μη παραγωγικό χρόνο, απλώς δεν κερδίζεις τίποτα. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μια διαφορετική προσέγγιση. Πώς εκμεταλλεύεσαι το ανθρώπινο κεφάλαιο του Έλληνα πολίτη, ο οποίος με περηφάνια φοράει τη στολή του οπλίτη της χώρας. Και επειδή δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό, επιλέγουμε επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό, προσαρμόζοντάς τα στα δικά μας δεδομένα».

Ο Νίκος Δένδιας απορρίπτει έναν αμιγώς επαγγελματικό στρατό. «Πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών. Βεβαίως με επαγγελματικά στελέχη, αλλά όχι αμιγώς με επαγγελματικά στελέχη. Από εκεί και πέρα, αυτός ο στρατός των πολιτών για να έχει μια αξία να λέγεται στρατός, οφείλει να είναι καλά εκπαιδευμένος και να είναι ενταγμένος σε αξιόμαχες μονάδες», λέει.

Ποιο είναι το «φινλανδικό μοντέλο» στρατιωτικής θητείας

Πρόκειται στη βάση του για ένα μοντέλο κλιμακωτής θητείας με βάση την ουσία της εκπαίδευσης του στρατεύσιμου, ενώ προβλέπεται και επανεκπαίδευση.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Φινλανδίας, κάθε Φινλανδός πολίτης είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στην εθνική άμυνα. Κάθε άνδρας ηλικίας 18-60 ετών είναι υπόχρεος στρατιωτικής θητείας, οι δε γυναίκες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για στρατιωτική θητεία σε εθελοντική βάση.

Ο Φινλανδικός στρατός

Ανάλογα με την εκπαίδευση, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες. Οι απλοί στρατεύσιμοι υπηρετούν για 165 ημέρες. Όσοι ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία υπηρετούν για 255 ημέρες. Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για να γίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί υπηρετούν για 347 ημέρες. Τέλος, η μη στρατιωτική (πολιτική) θητεία διαρκεί 347 ημέρες.

Μετά το πέρας της στρατιωτικής θητείας, οι αποστρατευθέντες καθίστανται έφεδροι.

Οι απλοί στρατιώτες παραμένουν στην εφεδρεία έως ότου γίνουν 50 ετών και υπόκεινται σε επανεκπαίδευση διάρκειας 80 ή 150 ημερών επανεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην εφεδρεία.

Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί παραμένουν στην εφεδρεία μέχρις ότου συμπληρώσουν τα 60 τους χρόνια, διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να λάβουν -το μέγιστο- 200 ημέρες επανεκπαίδευσης.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.πηγή άρθρου

You May Also Like

Sticky Post

Το Cipiripo News δεν φιλοξενεί περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα ή ζωντανές ροές. Το Cipiripo News λειτουργεί ως αθροιστής ζωντανών ροών που είναι...

Lifestyle

20 Ιουλίου 2024 | 22:26 Μπορεί το Black Adam να έχει σήμανση PG-13, δηλαδή ότι είναι για άτομα άνω των 13 ετών και στα...

Ροή ειδήσεων

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου: Ο φονικός καύσωνας του 1987 στην Αθήνα καταλήγει σε εθνική τραγωδία – Newsbeast play Σαν σήμερα ο φονικός καύσωνας του...

Αυτοκίνητο

Έτοιμη να ξεκινήσει να παράγει λίθιο είναι η Σερβία, η οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνιών με τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της...