Ερυθρά Θάλασσα: Ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε στρατηγικούς στόχους των Χούτι στην επικράτεια της Υεμένης
Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας άρχισαν να διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, επιβεβαίωσαν παράλληλα τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που διεξάγεται επιχείρηση τέτοιας κλίμακας από τη μέρα που οι σιίτες αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισαν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, στα μέσα Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς.
Από αέρος και θαλάσσης πλήγματα
Τα πυραυλικά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαπολύονται από αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και υποβρύχιο των ΗΠΑ και της Βρετανίας, δήλωσε πριν από λίγη ώρα Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στη Βρετανία
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο ώστε να ενημερώσει τους υπουργούς τους για πιθανές βρετανικές και αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών Χούτι.
Μάλιστα, ο Ρίσι Σούνακ ενημέρωσε μεταξύ άλλων και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ «για πιθανή στρατιωτική δράση», όπως επισημαίνουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Νωρίτερα ο Ρίσι Σούνακ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιθέσεις των Χούτι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ συζήτησαν για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι επιθέσεις αυτές στην παγκόσμια ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας του Σουέζ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να αναλαμβάνει δράση για την υπεράσπιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και την προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα».
Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα
Λίγες μέρες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, οι Χούτι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης και υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, διεμήνυσαν πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ, φρενάροντας την κίνηση των πλοίων.
Ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν αντιδρώντας το Δεκέμβριο τη δημιουργία ναυτικού συνασπισμού με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούτι στη θαλάσσια περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.
Σχετικές ειδήσεις
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
πηγή άρθρου