Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα απέναντι στην έξαρση του κορωνοϊού

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα απέναντι στην έξαρση του κορωνοϊού

Άνοιγμα Σχολείων: Συνέντευξη παραχώρησε στο κανάλι «Κόντρα» ο Δημήτρης Ακτύπης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) για τα μέτρα του Υπoυργείου Παιδείας απέναντι στην έξαρση του κορωνοϊού .

Προβληματισμός και ανησυχία από τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων

Δημοσιογράφος: Ανησυχία στους ειδικούς αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας λόγω της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων προκαλεί το επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το διάστημα 25-31 Δεκεμβρίου περίπου 2000 άτομα εισήχθησαν στα νοσοκομεία με κορωνοϊό ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν περίπου 70 ασθενείς.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων οι απουσίες από τα μαθήματα έως 5 εργάσιμων ημερών λόγω κορωνοϊού καταχωρούνται μεν αλλά δε προσμετρώνται αν οι μαθητές προσκομήσουν θετικό Rapid Test.

Για να δούμε θα ξεκινήσει καλά η σχολική χρονιά αυτή τη φορά; Έχουμε κάποιες οδηγίες σε ό,τι αφορά το Υπ. Υγείας προς το Υπ. Παιδείας για να μεταφερθούν πλέον στους γονείς και από εκεί στους μαθητές. Αρκούν αυτά τα μέτρα εκτιμάτε;

Δ. Ακτύπης: Εκτιμάμε ότι δεν αρκούν αυτά τα μέτρα και μάλιστα μας προκαλούν και μεγάλο προβληματισμό. Θα λέγαμε και έντονη ανησυχία για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Αν το θέλετε, επαναλαμβάνεται ξανά μια συζήτηση που γινόταν την περίοδο της πανδημίας για τα μέτρα στα σχολεία που όμως η κυβέρνηση και τότε όπως και τώρα έχει κλείσει τα αυτιά της και δεν έχει και πάρει και κάποιο μάθημα από εκείνη την περίοδο και δεν υλοποιεί κανένα μέτρο, κανένα αίτημα που πρότειναν και οι εκπαιδευτικοί, τα εκπαιδευτικά σωματεία, οι φορείς των γονέων κλπ.

Τα αφήνει όλα στην ατομική ευθύνη, στο “πάμε και όπου βγει”, με αποτέλεσμα να έχουμε μια κοροϊδία. Και να δώσω και μερικά παραδείγματα. Λέει ένα από τα μέτρα να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών όπου είναι δυνατόν. Πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν υπάρχουν αίθουσες κλουβιά, αίθουσες σε container, τμήματα με 25, 26 και 27 μαθητές; Έχουμε και περιπτώσεις 30 παιδιών μέσα σε τάξεις. Όταν συνωστίζονται στα ΜΜΜ, στα σχολικά λεωφορεία. Αντί να μειώσουν τον αριθμό των παιδιών στα τμήμα όπως είχαμε προτείνει και τότε και τώρα, όχι μόνο για λόγους υγείας αλλά και για παιδαγωγικούς λόγους.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η καθαριότητα στα σχολεία. Πώς θα γίνει όταν δεν επαρκεί το προσωπικό καθαριότητας; Όταν δουλεύει με συμβάσεις δύο και τριών ωρών ή και λίγων μηνών αντί για μόνιμες προσλήψεις. Ένα άλλο μέτρο που λένε είναι να μένει ο κάθε μαθητής σπίτι του αν δε νιώθει καλά ή αν κάνει test και βγει θετικό.

Διαβάστε επίσης – Σχολεία: Οι εγκύκλιοι για τις απουσίες των μαθητών και τα μέτρα προστασίας

Δημοσιογράφος: Αυτό πάντως ενδεχομένως ως μέτρο γιατί θυμάμαι ότι τις προηγούμενες χρονιές οι απουσίες λόγω covid στα σχολεία δεν ήταν δικαιολογημένες. Φέτος λένε θα τις δικαιολογούν μέχρι 5 ημέρες αλλά αυτό σημαίνει ότι περιμένεις μια κλιμάκωση των κρουσμάτων, μια αύξηση των κρουσμάτων άρα για να μπορεί να μένει ο άλλος στο σπίτι και να μην εξαναγκάζεται να πάει στο σχολείο δίνεις το περιθώριο αυτό να δικαιολογεί τις απουσίες.

Δ. Ακτύπης: Υπάρχει το εξής πρόβλημα. Αν ένας μαθητής, καθίσει παραπάνω από 5 μέρες τι θα γίνει; Το κυριότερο όμως είναι πώς θα καλυφθεί η ύλη όταν θα έχουμε τμήματα που θα λείπουν την πρώτη εβδομάδα 5 μαθητές, την επόμενη άλλοι 5, τη μεθεπόμενη άλλοι 5 και θα λείπουν συνέχεια μαθητές λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Θα δημιουργηθεί χάος στα σχολεία ενώ τρέχει ήδη η ύλη.

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια μέριμνα για τηλεδιδασκαλία;

Δ. Ακτύπης: Θα έπρεπε, ναι, να υπάρχει μια μέριμνα για τηλεδιδασκαλία. Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα όπως τι θα γίνει με τις απουσίες των συναδέλφων. Πώς θα καληφθούν τα κενά. Έχει καταργηθεί η άδεια ειδικού σκοπού ενώ αν είναι κάποιος αναπληρωτής θα κάνει μάθημα με γρίπη ή με covid γιατί δε δικαιούται τον ίδιο αριθμό αδείων. Καταργήθηκε ο εκπαιδευτικός covid που θα μπορούσε να καλύψει αυτά τα κενά. Και υπάρχει και ένα σοβαρό ζήτημα, οι ευπαθείς ομάδες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και έχουμε ευπαθείς ομάδες τόσο μαθητών όσο και εκπαιδευτικών.

Είναι ζητήματα τα οποία είχαμε αναδείξει το προηγούμενο διάστημα και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να τα αντιμετωπίσει.

Δημοσιογράφος: Αυτό βέβαια δεν το βιώνουμε μόνο εμείς. Όλος ο Ευρωπαϊκός Νότος και η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες. Έχετε επικοινωνήσει τις σκέψεις αυτές ως Ομοσπονδία με το Υπουργείο Παιδείας;

Δ. Ακτύπης: Το Υπ. Παιδείας και τότε και τώρα δεν έχει έρθει σε επαφη με την Ομοσπονδία. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια κρούση, να κατάθέσουμε ξανά τις προτάσεις ειδικά για τους αναπληρωτές και τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς όμως το Υπουργείο ανακοίνωση ήδη τα μέτρα χωρίς να λάβει υπόψη του αυτές τις παραμέτρους, τα μέτρα και τις έρευνες που έκανε και η ίδια η Ομοσπονδία σε αυτά τα ζητήματα. Έχουμε καταθέσει προτάσεις και θα το ξανακάνουμε μπας και εισακουστούμε.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη:

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.


πηγή άρθρου

You May Also Like

Τεχνολογία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε για δεύτερη φορά εξηγήσεις από την πλατφόρμα Temu που θεωρείται ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την πώληση παράνομων ή...

Τεχνολογία

Με στόχο οι γονείς να μπορέσουν με εύκολο τρόπο να ενεργοποιήσουν ενσωματωμένες λειτουργίες γονικού ελέγχου που υπάρχουν ήδη στα κινητά των παιδιών τους έρχεται...

Lifestyle

Η Αναστασία Γιούσεφ βρέθηκε καλεσμένη στο podcast «Basement 4 Streaming» και μίλησε ανοιχτά για τη σύντομη σχέση που είχε στο παρελθόν με τον Νίκο...

Sport

Viral έγινε το φανταστικό γκολ που πέτυχε ο Έρλινγκ Χάαλαντ στον χθεσινό αγώνα (5-0) της Μάντσεστερ Σίτι με τη Σπάρτα Πράγας, για την 3η...