Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης αυτήν την περίοδο έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο οδοιπορικό προς την Ασία με μια QJMotor SRT 800X. Έχουμε δει τις προηγούμενες ημέρες φωτογραφίες και βίντεο από το δύσκολο πέρασμα στο Αφγανιστάν και επόμενος προορισμός ήταν το Πακιστάν.
Στα σύνορα του Πακιστάν όμως περίμενε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη τον Έλληνα ταξιδιωτικό αρθρογράφο. Το έγγραφο Carnet De Passages (ένα είδος διαβατηρίου για οχήματα) που παρουσίασε στους φύλακες ο αναβάτης ήταν μη έγκυρο! Ο Μητσάκης είχε βγάλει το συγκεκριμένο έγγραφο από την ΕΛΠΑ καταβάλλοντας μάλιστα το ποσό των 3.000 ευρώ, ωστόσο το έγγραφο ήταν πλαστό.
Αποδείχτηκε ότι η ΕΛΠΑ εδώ και 4 χρόνια δεν είναι μέλος της FIA με αποτέλεσμα να μην έχει καμία δικαιοδοσία να εκδίδει το συγκεκριμένο έγγραφο. Οι αρχές του Πακιστάν κατάσχεσαν τη μοτοσικλέτα και έδωσαν διορία μερικών ημερών στον Μητσάκη να βγάλει τα σωστά έγγραφα. Με τη βοήθεια των ανθρώπων του προξενείου και της ADAC κατάφερε μετά από μία εβδομάδα να πάρει το έγκυρο έγγραφο από τη Γερμανία και να του επιστραφεί η μοτοσικλέτα.
Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης είπε τα εξής για το ζήτημα: «Αυτά που άκουγα από τους Πακιστανούς τελωνιακούς του συνοριακού φυλακίου Wahga (σύνορα Πακιστάν – Ινδίας) μού φαίνονταν εξωπραγματικά! Το Carnet De Passages που μου είχα εκδώσει από την ΕΛΠΑ, έχοντας φυσικά καταβάλει το ποσό των 3.000 ευρώ ως εγγύηση, ήταν πλαστό (μη έγκυρο) σύμφωνα με το e-mail που είχε σταλεί στο συνοριακό τελωνείο από την FIA! Εδώ και 4 χρόνια η ΕΛΠΑ δεν είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας FIA (Federation Internationale de I’ Automobile) και κατά συνέπεια δεν έχει την δικαιοδοσία να εκδίδει Carnet! Με λίγα λόγια, κάποιοι στην Ελλάδα παρανομούν -και κερδοσκοπούν εκδίδοντας έγγραφα που δεν είναι νόμιμα και αυθεντικά.
Οι τελωνειακές αρχές κατάσχεσαν την μοτοσυκλέτα κι εγώ κατέλυσα σ’ ένα κοντινό ξενοδοχείο, απ’ όπου ξεκίνησα έναν μαραθώνιο επικοινωνιών με Ελλάδα και με τις Ελληνικές διπλωματικές Αρχές στο Πακιστάν. Κατόπιν έντονων πιέσεων, η ΕΛΠΑ απέστειλε ένα γελοίο e-mail στο τελωνείο, τ’ οποίο δεν έγινε αποδεκτό λόγω ψευδών ανακριβειών. Ευτυχώς, χάρη στην πολύτιμη βοήθεια και διαμεσολάβηση του Έλληνα Πρόξενου στο Ισλαμαμπάντ Ευάγγελου Μπατιστάτου και του Επίτιμου Πρόξενου της Ελλάδας στη Λαχώρη Shahbaz Agha (τους οποίους και ευχαριστώ θερμά), κάμφθηκαν οι αρχικές αντιρρήσεις των τελωνιακών Αρχών και δέχτηκαν να αποδεσμεύσουν την μοτοσυκλέτα μόνο στη περίπτωση προσκόμισης νέου, έγκυρου Carnet. Με την προϋπόθεση όμως να εξέλθω από το Πακιστάν από την ίδια συνοριακή είσοδο που είχα μπει (και όχι από την Ινδία), αφού σύμφωνα με τον τελωνιακό διευθυντή είχα εισέλθει στη χώρα “παράνομα”, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα της μοτοσυκλέτας…
Μια βδομάδα αργότερα παρέλαβα ένα καινούριο Carnet από την ADAC Γερμανίας. Κι αφού αποδεσμεύθηκε η μοτοσυκλέτα και μου επιστράφηκε, συνεχίζω πλέον την διαδρομή του QJ TRANS ASIA προς τα αφγανικά σύνορα και κατόπιν για την περιοχή της Κεντρικής Ασίας».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!