Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Γνωριμία με τα σπουδαία επιτεύγματα στην Επιστήμη στην υπηρεσία του λαού (ΦΩΤΟ)

Γνωριμία με τα σπουδαία επιτεύγματα στην Επιστήμη στην υπηρεσία του λαού (ΦΩΤΟ)


Οπως υπογραμμίστηκε, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα κέντρα στον καπιταλιστικό κόσμο που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για χρηματοδότηση, συμβόλαια κ.τλ., τα κέντρα της Κούβας συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους για τον εξορθολογισμό των πόρων και την πρόοδο του έργου τους.

Σήμερα μάλιστα η Κούβα έχει συμφωνίες με πάνω από 57 χώρες στις οποίες διατίθενται τα φαρμακευτικά προϊόντα της, εξασφαλίζοντας σημαντικούς πόρους όχι για το προσωπικό κέρδος κάποιων καπιταλιστών, αλλά για την υπηρέτηση των συμφερόντων του κουβανικού λαού και την παραπέρα ανάπτυξη της έρευνας η οποία τελικά ωφελεί όλους τους λαούς.

Χαρακτηριστικά ως προς τα παραπάνω, καθώς και για τη σημασία που έχει η ύπαρξη πολιτικής βούλησης και κρατικού σχεδίου τόσο για την ανάπτυξη φαρμάκων όσο και για το να φτάσουν αυτά σε όλο τον λαό, ήταν τα παραδείγματα που δόθηκαν στο πλαίσιο της παρουσίασης, όπως η αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β στην Κούβα.

Την περίοδο 1992 – 2019 πραγματοποιήθηκε μαζικός εμβολιασμός σε παιδιά και ενήλικες. Το εμβόλιο σε άλλες χώρες κοστίζει 40 δολάρια, ωστόσο στην Κούβα εμβολιάστηκε όλος ο πληθυσμός δωρεάν, με αποτέλεσμα και την εξαφάνιση της ηπατίτιδας Β, καθώς τελικά και την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων που θα έπρεπε να σπαταλούνται σε φάρμακα για την ασθένεια.

Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την αντιμετώπιση της Covid-19 στην Κούβα, σε πλήρη αντίθεση με τα τραγικά στοιχεία ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

Στην αρχική περίοδο της πανδημίας (2020-2021), μέχρι την ανάπτυξη των εμβολίων, η Κούβα μπόρεσε να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της ασθένειας με αντιικά φάρμακα, χάρη στην προηγούμενη επιστημονική έρευνα για άλλες ασθένειες. Οπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, σε αυτήν την περίοδο, το 85% των ασθενών σε ΜΕΘ με κορονοϊό επέζησε, ενώ σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο η εικόνα ήταν αντίστροφη, καθώς πάνω από το 80% των ασθενών που έμπαιναν σε ΜΕΘ πέθαιναν.

Στη συνέχεια, χάρη στην υποδομή από την ανάπτυξη πολλών άλλων εμβολίων που παρασκευάζονται στη χώρα, η Κούβα μπόρεσε να αναπτύξει σε σύντομο χρονικό διάστημα εμβόλια κατά της Covid-19, ενώ μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας εξασφαλίστηκε ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού, ελαχιστοποιώντας τους θανάτους από κορονοϊό το 2022, την ίδια περίοδο που στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες εξακολουθούσαν να υπάρχουν πάρα πολλές χιλιάδες θάνατοι από την ασθένεια.

Παρουσιάστηκαν επίσης άλλα σημαντικά αποτελέσματα που έχει δώσει η πρωτοποριακή ανάπτυξη φαρμάκων στην Κούβα για τον καρκίνο του πνεύμονα και τη σημαντική παράταση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών, για τον καρκίνο του δέρματος, για τον διαβήτη και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση συνεπειών του, όπως το «διαβητικό πόδι» κ.ά.

Υπογραμμίστηκε επίσης η βαρύτητα που δίνεται για όλα τα παραπάνω στον τομέα της πρόληψης, ώστε οι γιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να μπορούν να κάνουν έγκαιρη διάγνωση και οι σχετικές θεραπείες να έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, καθώς και στη συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση των γιατρών για τα νέα φάρμακα, τις θεραπείες που αναπτύσσονται από την έρευνα της βιοτεχνολογίας και για τα αποτελέσματά τους.

Εντυπωσιακή ήταν εξάλλου η παρουσίαση μιας σειράς στοιχείων για την Ελλάδα, για τις βασικές αιτίες θανάτων, για τους καρκίνους με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα, για την πανδημία του κορονοϊού κ.ά., δίνοντας παραδείγματα από την επεξεργασία των αντίστοιχων στοιχείων στην Κούβα όπου προσανατολίζεται η έρευνα, η ανάπτυξη φαρμάκων και θεραπειών με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.

Μεγάλη σημασία δίνεται επίσης για τη διεθνή επιστημονική αξιοποίηση των επιτευγμάτων στον τομέα, όπως για παράδειγμα με το σχετικό Επιστημονικό Συνέδριο που οργανώνεται στις 1-5 Σεπτέμβρη στην Κούβα, στο Βαραδέρο.

Tο σοσιαλιστικό κράτος μπορεί να υπηρετεί τον άνθρωπο

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Παρόμοιο μοτίβο με εκείνο της χθεσινής συνεδρίασης παρουσίασε την Τρίτη (17/9) το ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτό που επικρατούσε αρχικά ήταν χαμηλοί τόνοι και αρκετές εναλλαγές...

Τεχνολογία

Επιστροφή στην εποχή προ κορωνοϊού σηματοδοτεί η ανακοίνωση της Αmazon, σύμφωνα με την οποία, απαιτεί από τους υπαλλήλους της να εργάζονται στο γραφείο πέντε...

Lifestyle

Ο Ντίνος Καρύδης έφυγε από τη ζωή στα 85 του χρόνια την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του και τον καλλιτεχνικό κόσμο....

Lifestyle

Την τελευταία του πνοή στα 81 του χρόνια άφησε ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Κώστας Καρουσάκης. Δείτε περισσότερα στο govastileto.gr ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Το άρθρο δημοσιεύτηκε για...