Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Καίγεται το Κορδελιό της Σμύρνης

Καίγεται το Κορδελιό της Σμύρνης


Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εξακολουθεί να μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Σμύρνη της Τουρκίας και ειδικότερα στο Κορδελιό με τις φλόγες να έχουν μπει πλέον μέσα σε κατοικημένες περιοχές όπου καίγονται σπίτια και μια δεκαόροφη πολυκατοικία. Τα μέτωπα είναι ανεξέλεγκτα εξαιτίας των ανέμων και του πυκνού δάσους που καίνε. Σε πολλές περιπτώσεις οι φλόγες εξαπλώθηκαν και πάνω στις στέγες των σπιτιών, τονίζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ έχουν καεί ήδη 16 σπίτια.

Ο ουρανός της Σμύρνης έχει καλυφθεί πλέον από τον πυκνό μαύρο καπνό απόρροια της πυρκαγιάς που ξέσπασε από χτες το βράδυ (21.50 μ.μ.) σε ορεινή περιοχή βόρεια της συνοικίας στο Κορδελιό, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.  Στο Κορδελιό απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι σε δύο συνοικίες, ενώ από την αντίθετη πλευρά του ορεινού όγκου, προς την πλευρά του Αϊδινίου, εκκενώθηκε άλλο ένα χωριό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό στην περιοχή Yamanlar της περιφέρειας Καρσίγιακα εκκενώθηκαν 87 σπίτια και 45 χώροι εργασίας ενώ δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί ή θάνατοι πολιτών. Στην ίδια περιοχή, η φωτιά εξαπλώθηκε και σε εργοστάσιο ανακύκλωσης και σε πολλούς χώρους εργασίας σε βιομηχανική περιοχή.

Η φωτιά έχει επεκταθεί εδώ και αρκετή ώρα σε κατοικημένες περιοχές ενώ με εντολή των πυροσβεστικών δυνάμεων απομακρύνθηκαν οι πολίτες από τις γειτονιές στις παρυφές του Κορδελιού. Από το μεσημέρι μάλιστα είχε εκκενωθεί ένα χωριό όπως δήλωσε ο νομάρχης Σμύρνης, Σουλεϊμάν Ελμπάν.

«Εκκενώσαμε ένα χωριό μας. Και στις γειτονίες που βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά, συμπεριλαμβανομένου και του Ντογάνμπεϊ που βρισκόμαστε τώρα, εκκενώσαμε κάποια σπίτια που βρίσκονται κοντά στη φωτιά».

Η ταχύτητα του ανέμου φτάνει στην περιοχή τα 80 χιλιόμετρα την ώρα και πλέον λόγω της νύχτας στα σημεία της πυρκαγιάς επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις, ποροσπαθώντας να περισώσουν τις κατοικίες των πολιτών και κυρίως να εμποδίσουν την περαιτέρω επέκταση της φωτιάς, μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, όταν και θα αναλάβουν εκ νέου δράση τα εναέρια μέσα.

Στη Σμύρνη σπεύδει για να επιθεωρήσει το έργο της κατάσβεσης ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Δασών Ιμπραχίμ Γιουμακλί.

Πύρινα μέτωπα καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της Τουρκίας, όπως η Μανίσα, το Μπόλου, το Αϊδίνι, η Μούγλα και το Καραμπούκ.

Στη Μανίσα επενέβησαν πάνω από 400 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα και πάνω από 10 αεροσκάφη και ελικόπτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτή την περιοχή εκκενώθηκαν γειτονιές, κάηκε ολοσχερώς ένα τέμενος ενώ υπέστη ζημιές ένα νεκροταφείο.

Το μήνυμα του Τούρκου αντιπροέδρου Γιλμάζ

Ο αντιπρόεδρος της χώρας Τσεβντέτ Γιλμάζ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους πολίτες που επλήγησαν από τη δασική πυρκαγιά στη Σμύρνη. Ο Γιλμάζ χρησιμοποίησε τις ακόλουθες εκφράσεις στην ανάρτησή του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Εκφράζω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους τους πολίτες μας που επλήγησαν από τη δασική πυρκαγιά στη Σμύρνη. Εύχομαι σε όλους τους αξιωματικούς μας, ιδιαίτερα στη δασική μας οργάνωση, που αγωνίζονται με αυταπάρνηση για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Είθε ο Θεός να προστατεύει τη χώρα μας και το έθνος μας από κάθε είδους καταστροφές».



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αυτοκίνητο

Η Ford Pro λανσάρει και την plug–in υβριδική έκδοση του pickup μοντέλου Ranger. Το πρώτο plug–in υβριδικό μοντέλο στην κατηγορία των pickup είναι το...

Οικονομία

Tους λόγους που ο Πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τις ακραίες διακυμάνσεις...

Sport

Η Άστον Βίλα απέδειξε πως έχει μεγάλα ψυχικά αποθέματα, καθώς βρέθηκε πίσω στο «Βίλα Παρκ» από την Έβερτον με 2-0, αλλά κατάφερε στο Β’...

Πολιτική

Για «υπουργό Υγείας… μιας άλλης χώρας» κάνει λόγο η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση της για τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη. Σχολιάζει ότι έτσι αντιλαμβάνεται τον ρόλο...