Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Μπατζίνα: Χρήσιμες συμβουλές για να φτιάξετε την υπέροχη θεσσαλική πίτα (+ συνταγές)

Μπατζίνα: Χρήσιμες συμβουλές για να φτιάξετε την υπέροχη θεσσαλική πίτα (+ συνταγές)


Η μπατζίνα είναι παραδοσιακή ελληνική πίτα χωρίς φύλλο με καταγωγή από τη Θεσσαλία. Απλή στην παρασκευή της είχε πάντα μια θέση στο καθημερινό τραπέζι (όπως άλλωστε συνέβαινε με τις πίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας). Όποιος είχε την τύχει να δοκιμάσει την παραδοσιακή συνταγή από τα χέρια μιας έμπειρης νοικοκυράς στα χωριά της Θεσσαλίας, την αναγνωρίζει αμέσως από τη χαρακτηριστική λεπτή, τραγανή ζύμη και την πλούσια γεύση της. Η ζύμη της φτιάχνεται από αλεύρι, γάλα, αυγά και τυρί και πολλές φορές περιέχει κολοκύθι ή άλλα λαχανικά. Η μπατζίνα ψήνεται σε ρηχό ταψί, το οποίο μάλιστα δίνει σε αυτήν, την τραγανή κρούστα που την κάνει τόσο αγαπητή. Εμείς επιλέξαμε την μπατζίνα σε 5 νόστιμες εκδοχές για το καλοκαιρινό μας τραπέζι, με μανούρι, φέτα ή ανθότυρο, με φρέσκο κολοκυθάκι εποχής αλλά και με προσθήκη πράσινης πιπεριάς, ψημένης στα κάρβουνα που της δίνει μια ιδιαίτερη γεύση.

Συμβουλές για την πιο νόστιμη μπατζίνα

Προτού μπείτε στην κουζίνα, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε καλά τα βασικά μυστικά:

– Πρόσθετα υλικά: Μπορείτε να προσθέσετε κολοκύθι ή άλλα λαχανικά της επιλογής σας. Τα ψιλοκομμένα και καλά στραγγισμένα λαχανικά βοηθούν να μη γίνει πολύ υγρή η πίτα. Φυσικά, μπορείτε να τη φτιάξετε μόνο με τυρί που είναι εξίσου νόστιμη, βάζοντας μάλιστα εκείνο της αρεσκείας σας (δοκιμάστε για παράδειγμα έναν συνδυασμό τυριών, όπως φέτα και ανθότυρο).
– Ανακάτεμα: Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά για να επιτύχετε έναν ομοιογενή χυλό. Αυτό θα βοηθήσει την πίτα να ψηθεί ομοιόμορφα.
– Ξεκούραση του χυλού (ζύμης): Αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μπορείτε να αφήσετε τον χυλό να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά πριν τον ρίξετε στο ταψί. Αυτό επιτρέπει στο αλεύρι να απορροφήσει καλύτερα τα υγρά, κάνοντάς την πίτα πιο αφράτη.
– Ρηχό ταψί: Το ρηχό ταψί είναι απαραίτητο για να γίνει η κρούστα τραγανή.
– Λάδι στο ταψί: Αλείψτε το ταψί με αρκετό ελαιόλαδο πριν ρίξετε τον χυλό. Αυτό βοηθάει την πίτα να ξεκολλάει εύκολα ενώ παράλληλα της δίνει έξτρα γεύση και τραγανή υφή.
– Επιπλέον λάδι: Μπορείτε να ρίξετε λίγο ελαιόλαδο πάνω από τον χυλό πριν τον ψήσετε. Αυτό θα δώσει ακόμα περισσότερη γεύση και θα βοηθήσει εξίσου στην δημιουργία μιας τραγανής κρούστας.

Δείτε παρακάτω τις συνταγές μας:

Θεσσαλική μπατζίνα
Κλασική θεσσαλική πίτα χωρίς φύλλο και με βασικά υλικά το κολοκυθάκι, το γάλα, τα αβγά και το φρέσκο χωριάτικο βούτυρο. Μια νόστιμη και εύκολη λύση για ένα γρήγορο ορεκτικό με παραδοσιακά προϊόντα του ελληνικού χωριού.

Μπατζίνα με κολοκυθάκια, φέτα και μανούρι
Νόστιμα και τρυφερά κολοκυθάκια συνθέτουν αυτή την δημοφιλή συνταγή πίτας που αν και δεν έχει φύλλο, αποτελεί μία πολύ χορταστική και πεντανόστιμη επιλογή για το καθημερινό καλοκαιρινό τραπέζι.

Η μπατζίνα η σωστή
Η συνταγή προέρχεται από γιαγιά στην Καρδίτσα, είναι πλούσια σε υλικά και γεύση και ανήκει στις γιορτινές πίτες.

Μπατζίνα με ψητή καυτερή πιπεριά
Φτιάχνουμε με καλαμποκάλευρο μια νόστιμη μπατζίνα με γέμιση από τριμμένο κολοκύθι και τη συνοδεύουμε με καυτερές πιπεριές που θα ψήσουμε στα κάρβουνα.

Μπατζίνα με κολοκυθάκια, φέτα και μανούρι
Νόστιμα και τρυφερά κολοκυθάκια συνθέτουν αυτή την δημοφιλή συνταγή πίτας που αν και δεν έχει φύλλο, αποτελεί μία πολύ χορταστική και πεντανόστιμη επιλογή για το καθημερινό καλοκαιρινό τραπέζι.

Το άρθρο της εβδομάδας


Summer,Salad,Of,Watermelon,,Feta,Cheese,And,Fresh,Mint,Leaves

FOOD SCIENCE

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Lifestyle

Ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναικού, Φώτης Ιωαννίδης μιλώντας στην εκπομπή «Game Time» στο Youtube αναφέρθηκε στην επιστροφή του στη μπάλα μετά τον τραυματισμό του, στα...

Οικονομία

Μικρή υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, εν μέσω περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.443,13...

Sport

Ο Νάσος Γκαβέλας συνεχίζει να γράφει μία ιστορία κουράγιου και τεράστιας ψυχικής δύναμης στον τομέα του Αθλητισμού. Χθες Πέμπτη σημείωσε μια ακόμη νέα επιτυχία,...

Αυτοκίνητο

Η Volvo Cars έκανε γνωστό ότι θα αρχίσει να τοποθετεί στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα νέα μοντέλα της μια νέα μονάδα λογισμικού η οποία ονομάζεται Superset,...