Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Οι Βρετανοί συνταξιούχοι θα διατηρήσουν το χειμερινό επίδομα θέρμανσης μόνο… αν ζουν στην ΕΕ!

Οι Βρετανοί συνταξιούχοι θα διατηρήσουν το χειμερινό επίδομα θέρμανσης μόνο… αν ζουν στην ΕΕ!


Γράφει η Γιάννα Μυράτ

Οι Βρετανοί συνταξιούχοι που ζουν στην Ευρώπη πρόκειται να διατηρήσουν φέτος το χειμερινό επίδομα καυσίμων, τη στιγμή που εκατομμύρια ηλικιωμένοι στην πατρίδα θα στερηθούν αυτό το επίδομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 35.000 συνταξιούχοι στην Ήπειρο βρίσκονται στη σειρά για να λάβουν το επίδομα των 300 λιρών (356 ευρώ) ακόμη και αν υπερβούν το νέο όριο πλούτου που έχει θέσει η Ρέιτσελ Ριβς.

Στους ομογενείς που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση -συν τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Ελβετία- εγγυάται το επίδομα από τη συμφωνία αποχώρησης του Brexit.

Η αποκάλυψη θα προκαλέσει περαιτέρω ένταση στη διαμάχη σχετικά με την απόφαση της Καγκελαρίου να ακυρώσει το επίδομα για όλους τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν λαμβάνουν επιδόματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Age UK έχει προειδοποιήσει ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει σε έως και δύο εκατομμύρια συνταξιούχους «σοβαρά προβλήματα» που θα αγωνιούν για το πώς θα θερμάνουν τα σπίτια τους αυτόν τον χειμώνα.

Ο Κιρ Στάρμερ επέμεινε την Τρίτη ότι δεν ήθελε να αφαιρέσει το επίδομα, αλλά ότι ήταν «αναγκαίο για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών».

Οι υπουργοί κατέθεσαν νομοθεσία έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα Σεπτεμβρίου και θα αφαιρέσει την πληρωμή των 300 λιρών σε 10 εκατομμύρια συνταξιούχους. Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει την περίπου 1,4 δισεκατομμύρια λίρες φέτος.

Αυτό σημαίνει ότι για τον φετινό χειμώνα μόνο το 1,5 εκατομμύριο ηλικιωμένων που λαμβάνουν το Pension Credit -τα εξτρά οικονομικά βοηθήματα χαμηλοσυνταξιούχων- θα πάρουν τα χρήματα.

Ωστόσο, οι περικοπές δεν θα επηρεάσουν τους Βρετανούς συνταξιούχους σε 23 χώρες σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα μπορούν να συνεχίσουν να διεκδικούν το επίδομα μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Οι κυβερνητικές στατιστικές δείχνουν ότι το 2022-23, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 36.000 ομογενείς έλαβαν την πληρωμή. Περιλάμβαναν συνταξιούχους που ζουν στη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Ορισμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ισπανίας, δεν καλύπτονται από τη συμφωνία.

Οι συνταξιούχοι στο εξωτερικό εξακολουθούν να δικαιούνται το επίδομα επειδή η πρόσβασή τους στις πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης ήταν εγγεγραμμένη στη συμφωνία απόσυρσης του Brexit.

Είναι οι κανόνες της ΕΕ για την εξαγωγή παροχών οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν, παρά η εσωτερική πολιτική, που δίνουν το δικαίωμα στους Βρετανούς συνταξιούχους στην ήπειρο να λαμβάνουν το δώρο. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι μια επανεξέταση του τι χαρακτηρίζεται ως όφελος, που θα πραγματοποιηθεί από τον προσεχή Απρίλιο, θα εξετάσει εάν το χειμερινό επίδομα καυσίμων θα πρέπει να καλύπτεται ακόμη στο μέλλον.

Για να πληρούν τις προϋποθέσεις πρέπει να αποδεικνύουν «γνήσιο και επαρκή σύνδεσμο» με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως να έχουν ζήσει ή να εργαστεί στη Βρετανία ή να έχουν οικογένεια πίσω στην πατρίδα.

Μόνο όσοι συνταξιούχοι μετακόμισαν στην ήπειρο πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021 – την ημερομηνία κατά την οποία έγινε ενεργή η συμφωνία απόσυρσης – είναι επιλέξιμοι.

Αμφισβητούμενος για την κίνηση να περικοπεί το επίδομα την Τρίτη, ο Κιρ Στάρμερ είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Δεν ήθελα να δοκιμάσω τα μέσα δοκιμάζοντας την πληρωμή των καυσίμων για το χειμώνα. Αλλά ήταν μια επιλογή που έπρεπε να κάνουμε, μια επιλογή για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συνταξιούχους κάνοντας ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών».

Και πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι δεν είναι ένα ιδιαίτερα καλά σχεδιασμένο σχέδιο, ειλικρινά – νομίζω ότι όλοι θα το παραδεχτούν.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει η υποστήριξη για εκείνους τους συνταξιούχους που τη χρειάζονται περισσότερο, γι’ αυτό πιέζουμε για την ανάληψη της Pension Credit και για άλλα επιδόματα».

Έκανε τις παρατηρήσεις εν μέσω αναφορών για διάσπαση του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με την απόφαση καθώς και για μια αυξανόμενη αντίδραση από βουλευτές και μεγαλόσχημους Εργατικούς.

Ο Λόρδος Σίκκα, μέλος του Εργατικού Κόμματος, είπε ότι ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε εξετάσει τη θέσπιση ενός ορίου για το επίδομα, έτσι ώστε μόνο οι πλουσιότεροι να χάσουν ολόκληρο το ποσό.

Η Ρέιτσελ Μάσκελ, βουλευτής των Εργατικών, προέτρεψε επίσης τον Πρωθυπουργό και την Καγκελάριο να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποσυρθούν και να τροποποιηθούν οι κανονισμοί για την πληρωμή καυσίμων για το χειμώνα, καθώς οι ηλικιωμένοι πρέπει να παραμείνουν ζεστοί και υγιείς αυτόν τον χειμώνα», είπε.

«Το Εργατικό Κόμμα πρέπει να παρουσιάσει ένα πακέτο στήριξης που θα προστατεύει τους πιο ευάλωτους».

Ο Λόρδος Φάλκις, πρώην υπουργός υπό τον Τόνι Μπλερ, είπε ότι η απόφαση ήταν μια «τρομερή γκάφα» και ότι υπήρχε «ευρεία υποστήριξη» στο κόμμα για μια επανεξέταση.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Παρόμοιο μοτίβο με εκείνο της χθεσινής συνεδρίασης παρουσίασε την Τρίτη (17/9) το ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτό που επικρατούσε αρχικά ήταν χαμηλοί τόνοι και αρκετές εναλλαγές...

Τεχνολογία

Επιστροφή στην εποχή προ κορωνοϊού σηματοδοτεί η ανακοίνωση της Αmazon, σύμφωνα με την οποία, απαιτεί από τους υπαλλήλους της να εργάζονται στο γραφείο πέντε...

Lifestyle

Ο Ντίνος Καρύδης έφυγε από τη ζωή στα 85 του χρόνια την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του και τον καλλιτεχνικό κόσμο....

Lifestyle

Την τελευταία του πνοή στα 81 του χρόνια άφησε ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Κώστας Καρουσάκης. Δείτε περισσότερα στο govastileto.gr ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Το άρθρο δημοσιεύτηκε για...