Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ροή ειδήσεων

H ψηφιακή εμπειρία σε μία BMW του Μέλλοντος στην Έκθεση Τεχνολογίας CES 2024

H ψηφιακή εμπειρία σε μία BMW του Μέλλοντος στην Έκθεση Τεχνολογίας CES 2024


H ψηφιακή εμπειρία σε μία BMW του Μέλλοντος στην Έκθεση Τεχνολογίας CES 2024

Σπουδή στην ψηφιοποιημένη κινητικότητα του μέλλοντος από την BMW: ενσωμάτωση γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας στην οδηγική εμπειρία, τηλεχειριζόμενη στάθμευση και γενετική τεχνητή νοημοσύνη για φωνητικούς βοηθούς μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά και νέες εφαρμογές από το ConnectedDrive Store: ακόμη περισσότερο video streaming και παιχνίδια τώρα στα τρέχοντα μοντέλα.

Η ψηφιακή εμπειρία μέσα στο αυτοκίνητο, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, είναι το κύριο θέμα της εκθεσιακής παρουσίας του BMW Group στην Έκθεση Τεχνολογίας CES 2024. Μεταξύ των εκθεμάτων βρίσκονται νέα προϊόντα infotainment για την τρέχουσα γκάμα μοντέλων της BMW. Παράλληλα, το BMW Group παρουσιάζει καινοτομίες που δίνουν μία γεύση από το μέλλον.

Οι επισκέπτες μπορούν να χειριστούν από απόσταση και να καθοδηγήσουν μία BMW iX στο Silver Lot της έκθεσης, να ανακαλύψουν ως επιβάτες τις δυνατότητες που προσφέρουν τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και να βιώσουν μια νέα ικανότητα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης του BMW Intelligent Personal Assistant που βασίζεται στο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο Alexa (LLM), με γρήγορες απαντήσεις και οδηγίες για τον τρόπο απόκρισης στις λειτουργίες του οχήματος.

«Τα μοντέλα της BMW έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου ως οι απόλυτες μηχανές οδήγησης προσφέροντας ταυτόχρονα την απόλυτη ψηφιακή εμπειρία», δηλώνει ο Frank Weber, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, υπεύθυνος για την Ανάπτυξη του BMW Group. «Στην έκθεση CES παρουσιάζουμε περισσότερο περιεχόμενο, περισσότερη εξατομίκευση και περισσότερο gaming. Όλα αυτά υποστηρίζονται από το ισχυρό Λειτουργικό Σύστημα BMW το οποίο έχουμε αναπτύξει εσωτερικά. Και φυσικά θα ρίξουμε ματιές στο μέλλον, με μία τέλεια ενσωματωμένη επαυξημένη πραγματικότητα και με ισχυρή, αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής».

Κορυφαία ψυχαγωγία με το Video App

Εκτός από την οθόνη BMW Theatre Screen με ενσωματωμένο Amazon Fire TV στο πίσω μέρος της καμπίνας της Σειράς 7, οι επιβάτες της BMW μπορούν πλέον να παρακολουθούν ποικίλο περιεχόμενο βίντεο και στην κεντρική οθόνη*. Το ήδη πολύ επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα TiVo για smart TVs βελτιστοποιήθηκε για video streaming μέσα στο αυτοκίνητο μέσα σε λίγους μόλις μήνες από τους προγραμματιστές του BMW Group σε συνεργασία με την XPERI Inc. Το αποτέλεσμα είναι η ενσωμάτωση της υπηρεσίας DTS AutoStage Video Service μέσω του TiVo. Το πρόγραμμα ψυχαγωγίας περιλαμβάνει live κανάλια όσο και on-demand βιβλιοθήκες πολυμέσων σε διάφορες κατηγορίες όπως ειδήσεις, αθλητισμός, ψυχαγωγία για παιδιά, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Η πλατφόρμα λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στη νέα BMW Σειρά 5 και τώρα θα επεκταθεί και σε άλλα executive και πολυτελή μοντέλα με δυνατότητα ‘over the air’**. Από το τέλος του 2023, οι πελάτες που οδηγούν τα compact μοντέλα με BMW Operating System 9 έχουν επίσης πρόσβαση στο Video App με το BMW Digital Premium. Θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα κατά τη διάρκεια του 2024, όπως η BMW X2 και όλα τα μοντέλα της νέας οικογένειας MINI.

Το Video App είναι επί του παρόντος διαθέσιμο σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Κορέα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στην Ιαπωνία. Διατίθεται μία σειρά από portals, όπως Pluto TV, Bloomberg, TED, Yahoo! και Chili. Αυτά συνοδεύονται από υπηρεσίες streaming για συγκεκριμένες αγορές:
Γερμανία: JOYN, ZDF, tagesschau, Deutsche Welle.
Ιταλία: RaiPlay
Γαλλία: TF1
ΗΠΑ: Tubi, Gusto TV, Journy
Ιαπωνία: Abema TV, NHK Plus, TVer, Hulu Japan, NTV NEWS NNN

Το χαρτοφυλάκιο των πλατφορμών video streaming θα συνεχίσει να διευρύνεται και θα επεκταθεί σταδιακά και σε άλλες χώρες.

Αναβαθμισμένη εμπειρία οδήγησης με γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας

Στην έκθεση CES, το BMW Group παρουσιάζει επίσης για πρώτη φορά τον τρόπο που τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR) θα εμπλουτίσουν την οδηγική εμπειρία στο μέλλον. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν οι ίδιοι τις πιθανές χρήσεις των γυαλιών AR σε μια διαδρομή μέσα στο Λας Βέγκας. Φορώντας τα γυαλιά, θα μπορούν να δουν πώς οι οδηγίες πλοήγησης, οι προειδοποιήσεις κινδύνου, το ψυχαγωγικό περιεχόμενο, οι πληροφορίες για τους σταθμούς φόρτισης και οι εικόνες υποστήριξης κατά τη διαδικασία στάθμευσης, ενσωματώνονται τέλεια στο πραγματικό περιβάλλον από τα “XREAL Air 2”. Οι συσκευές επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας θα γίνουν όλο και πιο δημοφιλείς τα επόμενα χρόνια, χάρη στην τεχνολογική πρόοδο και τα βασικά μοντέλα τα οποία είναι πιο προσιτά για τους πελάτες. Στο μέλλον, οι συσκευές AR και MR θα είναι σε θέση να προσφέρουν σε οδηγούς και επιβάτες βελτιωμένες πληροφορίες και απολαυστικές εμπειρίες συμπληρώνοντας τις οθόνες που είναι εγκατεστημένες στο όχημα.

Το BMW Group ασχολείται με την ανάπτυξη των τεχνολογιών AR/MR από το 2008 και διερευνά πιθανές εφαρμογές για συσκευές απεικόνισης που προσαρμόζονται στο κεφάλι του χρήστη (HMD). Οι μηχανικοί της BMW, μαζί με τους συνεργάτες τους, έχουν καταφέρει τώρα να παρουσιάσουν για πρώτη φορά σταθερό περιεχόμενο επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας στους επιβάτες ενός δυναμικά κινούμενου οχήματος. Η εικόνα που εμφανίζεται παραμένει με ασφάλεια ενσωματωμένη στο περιβάλλον ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες οδήγησης, όπως στις στροφές, την οδήγηση πάνω από σαμαράκια ή την επιτάχυνση. Για να επιτευχθεί αυτό, το σύστημα παρακολούθησης της συσκευής AR/MR πρέπει να συνδεθεί με τα δεδομένα αισθητήρων του οχήματος.

Όλα αυτά τα χρόνια, το BMW Group έχει συσσωρεύσει τεράστια εμπειρία στις συσκευές AR/MR και έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα στο κοινό. Ενδεικτικά αναφέρουμε το αρχικό εγχείρημα MINI Augmented Vision (2015), τη συνεργασία με την Meta Reality Labs (2022 & 2023), τα ConnectedRide Smartglasses της BMW Motorrad και την εμπειρία οδήγησης M Mixed Reality Driving Experience. Η λειτουργία Επαυξημένης Προβολής (Augmented View) στα τρέχοντα μοντέλα BMW και MINI εμφανίζει μια ζωντανή ροή βίντεο, που εμπλουτίζεται με πρόσθετες πληροφορίες για βέλτιστη καθοδήγηση κατά τη χρήση του συστήματος πλοήγησης. Όσον αφορά τις καινοτόμες εφαρμογές XR, το BMW Group έχει καταθέσει αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας για σχεδόν 70 εφευρέσεις των προγραμματιστών του τα τελευταία χρόνια.

«Χάρη στις πρόσφατες συνεργασίες με τις Meta Reality Labs και XREAL στον τομέα της έρευνας, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στις προετοιμασίες μας για την ενσωμάτωση εξωτερικών συσκευών XR στην εμπειρία οδήγησης σε μοντέλα παραγωγής. Νιώθουμε περήφανοι που ανοίγουμε το δρόμο και πανέτοιμοι να προσφέρουμε στους πελάτες μας συναρπαστικές εμπειρίες XR στο μέλλον», σχολιάζει ο Peter Lehnert, Αντιπρόεδρος Έρευνας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομιών Ψηφιακού Αυτοκινήτου στο BMW Group.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική να μπορέσουμε να εξωραΐσουμε ψηφιακά τον πραγματικό κόσμο συνδυάζοντας την τεχνολογία αυτοκινήτων με την τεχνολογία AR», σχολιάζει ο Peng Jin, συνιδρυτής της XREAL. «Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντελώς νέες εμπειρίες στα ταξίδια με αυτοκίνητο και να ανοίξει νέες δυνατότητες για την τεχνολογία AR».

Το BMW Group έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πρωτοποριακά βήματα σε ψηφιακές τεχνολογίες στο παρελθόν – όπως η πρόσβαση στο όχημα μέσω του ψηφιακού κλειδιού BMW – αποτελώντας την κινητήρια δύναμη για την τυποποίηση τέτοιων καινοτομιών σε όλο τον κλάδο. Η εταιρεία είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με άλλους εταίρους και στον τομέα AR/MR. Στόχος εδώ είναι να καθιερωθεί ένα βιομηχανικό πρότυπο για τη σύνδεση των πιστοποιημένων για χρήση στην ΕΕ συσκευών XR με τα οχήματα.

Επίδειξη εξέλιξης: Ο φωνητικός βοηθός BMW και το γλωσσικό μοντέλο της Alexa

Στην έκθεση CES, το BMW Group και η Amazon παρουσιάζουν τις δυνατότητες του φωνητικού βοηθού LLM με βάση ένα τρέχον project ανάπτυξης των δύο εταιρειών με την προοπτική χρήσης του σε ευρεία κλίμακα. Αυτό καθιστά το BMW Intelligent Personal Assistant τον απόλυτο ειδικό στα αυτοκίνητα, χάρη στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη που υποστηρίζεται από το Alexa LLM. Οι επισκέπτες της έκθεσης βιώνουν πώς ο φωνητικός βοηθός παρέχει γρήγορες οδηγίες και απαντήσεις σχετικά με τις λειτουργίες του οχήματος με έναν πιο ανθρώπινο τρόπο που θυμίζει συνομιλία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ελέγχει ορισμένες λειτουργίες του οχήματος.

Το BMW Intelligent Personal Assistant χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την επεξεργασία ομιλίας εδώ και αρκετό καιρό. Τώρα, επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι η BMW και οι συνεργάτες της δεν σταματούν να επεξεργάζονται νέες καινοτομίες για τους πελάτες. Οι σύνθετες δυνατότητες επεξεργασίας, οι οποίες επιτρέπουν ανθρώπινου τύπου αλληλεπιδράσεις και διαλόγους, δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στα οχήματα ευρείας παραγωγής της BMW. Τέτοιες δυνατότητες καθίστανται πλέον εφικτές με τα LLM – μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να επεξεργάζονται την ανθρώπινη γλώσσα σε υψηλό επίπεδο και αναλόγως να δημιουργούν απαντήσεις. Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, το BMW Group πραγματοποιεί επίσης προσεκτικά βήματα με σκοπό τη δημιουργία μιας ασφαλούς και αξιόπιστης εμπειρίας οδήγησης.

Ήδη από το 2018 που παρουσιάστηκε το πρώτο BMW Intelligent Personal Assistant, η γλωσσική αλληλεπίδραση αποτελεί βασικό συστατικό του BMW iDrive. Σήμερα, ο φωνητικός βοηθός μπορεί να ελέγχει πολλές λειτουργίες του οχήματος, ώστε ο οδηγός να έχει συνεχώς τα χέρια του στο τιμόνι και την προσοχή του στραμμένη στο δρόμο. Αξιοποιώντας το Alexa Custom Assistant της Amazon – μια λύση που βασίζεται στην τεχνολογία Alexa και επιτρέπει στις εταιρείες να δημιουργήσουν το δικό τους προσαρμοσμένο φωνητικό βοηθό – η επόμενη γενιά του BMW Intelligent Personal Assistant θα γίνει προσεχώς πιο ισχυρή στα οχήματα με BMW Operating System 9.

Προετοιμάζεται ο δρόμος για το τηλεχειριζόμενο σύστημα παρκαδόρου

Το BMW Group και η Valeo έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία για την κοινή ανάπτυξη αυτοματοποιημένων λύσεων στάθμευσης επόμενης γενιάς Επιπέδου 4. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη λύσεων για αυτοματοποιημένο παρκάρισμα (AVP). Εδώ, ο πελάτης αφήνει το όχημά του σε έναν καθορισμένο χώρο παράδοσης. Στη συνέχεια, το όχημα αναζητά μόνο του μια κενή θέση στάθμευσης, εκτελεί ελιγμούς στο χώρο και αργότερα εξέρχεται από αυτόν, ενώ μπορεί ακόμη και να επιστρέψει στην αρχική περιοχή για παραλαβή από τον οδηγός. Ως βασική τεχνολογία για αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ένα σύστημα αυτόνομης οδήγησης είτε ένα τηλεχειριζόμενο σύστημα παρκαδόρου.

Οι επισκέπτες της CES 2024 θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι ίδιοι το τηλεχειριζόμενο σύστημα παρκαδόρου. Η τηλελειτουργία προσφέρει πλήρη έλεγχο σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι πολύ δύσκολες για τα πλήρως αυτόνομα συστήματα, όπως σε πολύπλοκα ή άγνωστα περιβάλλοντα.

Με την υποστήριξη εξελιγμένων τεχνολογιών και live εικόνων κάμερας για την καθοδήγηση και μετακίνηση του οχήματος, θα μπορούν να παρκάρουν το όχημα προσεκτικά και ελεγχόμενα. Η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί μελλοντικά για στάθμευση σε εκδηλώσεις, αεροδρόμια ή στον τομέα logistics.

* Σε συνδυασμό με ConnectedDrive Professional σε μοντέλα με BMW Operating System 8.5 ή σε συνδυασμό με BMW Digital Premium με BMW Operating System 9.

** BMW Σειρά 7, BMW iX με παραγωγή από 03/23, BMW X 5, BMW X 6, BMW X 7, BMW X 5 M , BMW X 6 M με παραγωγή από 04/23, BMW XM με παραγωγή από 08/23.

To άρθρο H ψηφιακή εμπειρία σε μία BMW του Μέλλοντος στην Έκθεση Τεχνολογίας CES 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.πηγή άρθρου

You May Also Like

Αυτοκίνητο

Το μέγεθος και οι χώροι ενός αυτοκινήτου μετρούν πολύ όταν τα διαθέσιμα χρήματα είναι περιορισμένα. Το μέγεθος και οι χώροι ενός αυτοκινήτου μετρούν πολύ...

Οικονομία

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα κάθε οικονομίας, σίγουρα και της ελληνικής, είναι η φοροαποφυγή κυρίως από άτομα υψηλού εισοδήματος. Για τον λόγο αυτό, τα...

Lifestyle

Τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Τήνο μαζί με τα παιδιά του συνεχίζει ο Γιώργος Λιάγκας. Ο γνωστός δημοσιογράφος διαθέτει ένα υπέροχο εξοχικό στο νησί...

Κόσμος

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το αναντικατάστατο έθνος. Η ηγεσία μας έχει σημασία. Οι συνεργασίες μας έχουν σημασία. Αυτή η στιγμή έχει σημασία», διακήρυξε...