Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ροή ειδήσεων

Oxfam: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι

Oxfam: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι


Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είδαν τις περιουσίες τους να διπλασιάζονται (+114%) από το 2020, τονίζει σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, πριν το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, καλώντας τις κυβερνήσεις να μειώσουν την επιρροή των υπερπλουσίων στη χάραξη φορολογικής πολιτικής («φορολογήστε τους πλουσίους», γράφει το πλακάτ των διαδηλωτών στο Νταβός, φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Denis Balibouse, και το ίδιο ζητά η Oxfam).

Η περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκε από το 2020 ως το 2023 κατά 405 δισ. δολάρια, στα 869 δισ. δολάρια, κι αυτή των δισεκατομμυριούχων κατά 3,3 τρισ. δολάρια, τονίζει η ΜΚΟ σε έκθεσή της, αναφερόμενη ειδικά στον Τζεφ Μπέζος, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Οι μεγάλες εταιρείες «βαθαίνουν τις ανισότητες»

Χάρη στην απογείωση των χρηματιστηρίων, οι υπερπλούσιοι βλέπουν χρόνο τον χρόνο το οικονομικό τους βάρος να μεγαλώνει, χάρη στη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο πολυεθνικών. Ταυτόχρονα, η περιουσία και τα έσοδα πέντε δισεκατομμυρίων ανθρώπων αθροιστικά συρρικνώθηκαν, έγιναν φτωχότεροι, επισημαίνει η Οξφαμ.

«Πιέζοντας τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με μισθούς που αυξάνονται βραδύτερα από τον πληθωρισμό, αποφεύγοντας φόρους, ιδιωτικοποιώντας το κράτος και συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη», οι μεγάλες εταιρείες «βαθαίνουν τις ανισότητες», τονίζει η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Ανισότητα ΑΕ».

Στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός θα παραβρεθούν αυτή την εβδομάδα πάνω από 800 επικεφαλής επιχειρήσεων και 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις και άτυπες συναντήσεις.

Είναι ακριβώς αυτή η ανάμιξη δημοσίων και ιδιωτικών συμφερόντων που επικρίνει η ΜΚΟ: «οι εταιρείες και οι πλούσιοι ιδιοκτήτες τους διατηρούν επίσης τις ανισότητες διεξάγοντας συνεχή και πολύ αποτελεσματικό πόλεμο εναντίον της φορολογίας», υπογραμμίζει.

«Ορδές από λομπίστες»

«Σε όλο τον κόσμο, στελέχη του ιδιωτικού τομέα δεν σταματούν να απαιτούν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, περισσότερα παραθυράκια, λιγότερη διαφάνεια κι άλλα μέτρα με σκοπό οι εταιρείες να συνεισφέρουν όσο το δυνατόν λιγότερο στα κρατικά ταμεία», εξηγεί η Οξφαμ, αναφερόμενη σε «ορδές από λομπίστες» και πελώρια κέρδη που εξασφαλίζονται.

Από το 1980, η φορολογία στις εταιρίες μειώθηκε διά δύο και πλέον στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ (του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), υποχωρώντας στο 23,1% το 2022, σημειώνει η ΜΚΟ.

Πέρα από τη διάλυση ιδιωτικών μονοπωλίων και τη θέσπιση πλαφόν στις αμοιβές των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων, η Οξφαμ καλεί να τεθεί σε εφαρμογή φόρος περιουσίας για τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους, που θα μπορούσε να εισφέρει στα ταμεία των κρατών ως ακόμη και 1,8 τρισ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.

Καλό ομως είναι να συμβουλεύεστε πηγές με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων.πηγή άρθρου

You May Also Like

Sticky Post

Το Cipiripo News δεν φιλοξενεί περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα ή ζωντανές ροές. Το Cipiripo News λειτουργεί ως αθροιστής ζωντανών ροών που είναι...

Lifestyle

20 Ιουλίου 2024 | 22:26 Μπορεί το Black Adam να έχει σήμανση PG-13, δηλαδή ότι είναι για άτομα άνω των 13 ετών και στα...

Ροή ειδήσεων

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου: Ο φονικός καύσωνας του 1987 στην Αθήνα καταλήγει σε εθνική τραγωδία – Newsbeast play Σαν σήμερα ο φονικός καύσωνας του...

Αυτοκίνητο

Έτοιμη να ξεκινήσει να παράγει λίθιο είναι η Σερβία, η οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνιών με τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της...